23/5/13

Ο γρίφος της αναγραφής των τόκων στην φορολογική δήλωση

Αντιμέτωποι με  κατάσταση αλαλούμ έχουν έρθει εκατομμύρια φορολογούμενοι αναφορικά με τον τρόπο που θα δηλώσουν τους τόκους που εισέπραξαν το 2012. Το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει δώσει οδηγίες για το τι και πώς δηλώνεται στη φορολογική δήλωση ενώ και οι τράπεζες αυτοσχεδιάζουν.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Όλοι οι φορολογούμενοι είναι από φέτος υποχρεωμένοι να δηλώσουν στη φορολογική δήλωση όλα τα εισοδήματά τους, ακόμη και αυτά που έχουν ήδη φορολογηθεί ή έχουν απαλλαγεί νόμιμα από τη φορολογία. Σε αυτά περιλαμβάνεται και το εισόδημα από τόκους καταθέσεων. 

Οι φορολογούμενοι απευθύνουν τις τελευταίες ημέρες δεκάδες ερωτήματα σε εφορίες και φοροτεχνικούς αναφορικά με το τι θα δηλωθεί στη φορολογική δήλωση.  Συγκεκριμένα ρωτούν:

- τι συμβαίνει όταν ένας τραπεζικός λογαριασμός έχει συνδικαιούχους.

- ποιο ποσό πρέπει να αναγραφεί στη φορολογική δήλωση; Το προ φόρων ή το καθαρό μετά φόρων;

- η τράπεζα θα μου αποστείλει τη σχετική βεβαίωση ή θα πρέπει να την αναζητήσω ο ίδιος;

- θα πρέπει να δηλωθούν και μικροποσά τόκων, όπως αυτοί που εισπράττει κάποιος από έναν λογαριασμό μισθοδοσίας;

Επίσημες απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα δεν υπάρχουν καθώς όχι μόνο το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει εκδώσει σχετική εγκύκλιο, αλλά δεν έχει εκδοθεί ακόμη ούτε το ειδικό βιβλιαράκι με τις αναλυτικές οδηγίες συμπλήρωσης της φορολογικής δήλωσης. Με βάση προφορικές οδηγίες που δίνουν εφορίες στους φορολογούμενους προκύπτουν τα εξής:

- στις περιπτώσεις συνδικαιούχων στους τραπεζικούς λογαριασμούς το ποσό των τόκων θα πρέπει να μοιραστεί εξίσου σε αυτούς και ό,τι αντιστοιχεί στον καθένα να δηλωθεί στη φορολογική του δήλωση. Πολλοί φορολογούμενοι, ωστόσο, αντιδρούν λέγοντας ότι τα ονόματα των συνδικαιούχων προστέθηκαν μόνο τυπικά για την περίπτωση που ο κύριος δικαιούχος αδυνατεί να εισπράξει τα χρήματα του λογαριασμού.

- αντικρουόμενες είναι οι απαντήσεις αναφορικά με το αν πρέπει να δηλωθούν τα καθαρά ή τα προ φόρων ποσά των τόκων.

- οι τράπεζες εκδίδουν τις βεβαιώσεις για τους τόκους. Ωστόσο, θα πρέπει να τις αναζητήσουν οι ίδιοι οι φορολογούμενοι επισκεπτόμενοι κάποιο κατάστημα

- θα πρέπει να δηλωθούν και τα μικροποσά των τόκων.

Στα ποσά των τόκων που θα δηλωθούν στη φορολογική δήλωση θα επιβληθεί έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης η οποία υπολογίζεται με συντελεστή 1% έως 4% ανάλογα με το ύψος του συνολικού εισοδήματος του φορολογούμενου. Επίσης τα ποσά των τόκων θα υπολογίζονται και για την κάλυψη του πόθεν έσχες και των τεκμηρίων διαβίωσης του φορολογούμενου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: