13/5/13

Το κρυφό έλλειμμα απειλεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα


Η Ελλάδα βρίσκεται σε λαβύρινθο με την οικονομία να μην ανακάμπτει και την δημιουργική λογιστική να επιχειρεί να διαψεύσει την αδήριτη πραγματικότητα.

Μέγας αρχιμάγειρας των δημόσιων οικονομικών αναδεικνύεται ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος κινείται στα χνάρια του άλλου μεγάλου μάγειρα του παρελθόντος (πάλι στο ίδιο πόστο) του πασόκου Νίκου Χριστοδουλάκη. Μέχρι πρόσφατα ο εκ Λαμίας φέρελπις βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας διαφήμιζε το πρωτογενές πλεόνασμα που «πετύχαινε» ο προϋπολογισμός. Βέβαια, το πλεόνασμα ήταν μόνο στα χαρτιά, αλλά αυτό δεν εμπόδιζε τους αναλυτές των συστημικών τηλεοπτικών σταθμών να πανηγυρίζουν για τις επιτυχίες της οικονομίας, όπως ακριβώς έκαναν τα ίδια πρόσωπα και παλιά με την ισχυρή οικονομία του Σημίτη.

Το αστείο είναι ότι όλοι αυτοί από προχθές χάθηκαν, καθώς τα νούμερα του προϋπολογισμού παρά το «μασάζ» δεν βελτιώνονται. Το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 520.000.000 ευρώ του πρώτου τριμήνου «έκανε φτερά» και ο Απρίλιος έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα 330.000.000 ευρώ!

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν «έγραψε» φέτος στις δαπάνες του τετραμήνου πληρωμές 586.000.000 ευρώ για επιστροφές φόρου (που όφειλε το Δημόσιο από το 2011) και πληρωμές χρεών προς τους ιδιώτες ύψους 2,1 δισ. ευρώ. Εάν είχαν συνυπολογιστεί και αυτά τα μεγέθη, τότε ο προϋπολογισμός θα έπρεπε να δείχνει πρωτογενές έλλειμμα πάνω από 3 δισ. ευρώ, αντί των 330.000.000 ευρώ που έβγαλε από το καπέλο ο Χουντίνι-Σταϊκούρας...

Την ίδια στιγμή η ανεργία πάει για ρεκόρ 1.500.000 ατόμων, ενώ η ύφεση, που υποτίθεται ότι θα γύριζε σε ανάπτυξη από τα μέσα του τρέχοντος έτους, δεν αποκλείεται να μείνει μαζί μας και το 2014, παρά τα όσα περί του αντιθέτου λένε οι αρμόδιοι υπουργοί.

Κόλαφο για το οικονομικό επιτελείο και τα αποτελέσματα του Μνημονίου αποτελεί η τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, που την περασμένη Παρασκευή δόθηκε στη δημοσιότητα. Η έκθεση ακυρώνει την αισιόδοξη ρητορεία του Γ. Στουρνάρα και αποκαλύπτει τα λάθη της μνημονιακής πολιτικής, που οδηγούν αναπόφευκτα σε νέα μέτρα και σε περικοπές συντάξεων.

Η έκθεση κάνει εκτενή αναφορά στην ύφεση, υποστηρίζοντας ότι όσοι εμπνεύστηκαν τα μέτρα λιτότητας και περικοπών μισθών δεν συνυπολόγισαν τις καταστροφικές συνέπειες της ύφεσης
Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής είναι καταπέλτης και στο ζήτημα των μειώσεων μισθών, επισημαίνοντας ότι έφεραν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από την προσδοκώμενη ανταγωνιστικότητα.

Αίσθηση προκαλεί και το ότι η έκθεση αφήνει ανοιχτό παράθυρο για νέες μειώσεις συντάξεων λόγω των παρατεινόμενων ελλειμμάτων στα ασφαλιστικά ταμεία.

Καμπανάκι κινδύνου χτυπάει και για την πορεία των φορολογικών εσόδων, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι υπάρχει «μεγάλη υστέρηση», κάτι που μόλις προχθές άρχισε να παραδέχεται επίσημα και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας.

Παράλληλα γίνεται λόγος για παγίωση της ανεργίας σε υψηλά ποσοστά, μείωση ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων, ενώ εκφράζεται και έντονη δυσπιστία ως προς την αισιοδοξία του οικονομικού επιτελείου για πρωτογενές πλεόνασμα το 2013.

Η «αχίλλειος πτέρνα» του Προϋπολογισμού είναι τα έσοδα προ επιστροφής φόρων, που εμφανίζουν «τρύπα» 473.000.000 ευρώ στο πρώτο τετράμηνο, σε σχέση με τον στόχο. Συγκεκριμένα τα καθαρά έσοδα προ επιστροφής φόρων του έτους είναι μειωμένα κατά 8% σε σχέση με το πρώτο τετράμηνο του 2012 και κατά 3% έναντι του στόχου.

Οι εισπράξεις του ΦΠΑ σημειώνουν «βουτιά» 14,8%, οι φόροι κατανάλωσης καταγράφουν πτώση 12,1%, οι φόροι στην περιουσία είναι μειωμένοι κατά 34,9%. Μειωμένες κατά 7,5% είναι εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, ενώ ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων καταγράφει πτώση 34,9%.


Οι υστερήσεις

Τον περασμένο Απρίλιο υπήρξε υστέρηση σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες φορολογικών εσόδων, σε σχέση με το α' τετράμηνο του 2012 και συγκεκριμένα -14,8% στις εισπράξεις ΦΠΑ, -12,1% στους φόρους κατανάλωσης, -38,9% στους φόρους στην περιουσία, -7,5% στις εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, -34,9% από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων.

Επίσης, τον περασμένο Απρίλιο οι εισπράξεις ΦΠΑ όλων των κατηγοριών παρουσίασε υστέρηση κατά 66.000.000. ευρώ, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης ενεργειακών προϊόντων εμφάνισε υστέρηση 8 .000.000 ευρώ και τα λοιπά μη φορολογικά έσοδα υστέρηση 101.000.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: