16/5/13

Λουκέτο στον ΟΑΕΕ...

Η εικόνα που μου έχει αποτυπωθεί από τον ΟΑΕΕ, πρώην ΤΕΒΕ, είναι αυτή του να περιμένω στην ουρά και να ακούω τη φωνή μιας από τις εργαζόμενες  του ορόφου να φωνάζει από τη μια άκρη στην άλλη: «Τασία, βγάλε μου τις υπερωρίες την Τρίτη είχα, δηλώσει ασθένεια...». 

Ο ΟΑΕΕ αποτελεί ίσως την χαρακτηριστικότερη απάτη του ασφαλιστικού συστήματος της ελληνικής  κομματικής πελατοκρατίας.

Υποχρεώνει τους πάντες να εισφέρουν κι εδώ και πολλά χρόνια δεν είναι σε θέση να καλύπτει παρά ένα μικρό μέρος των συντάξεων.

Τουτέστιν, πληρώνεις, αλλά για να πάρεις σύνταξη πρέπει να ζητιανέψεις από τον φορολογούμενο.

Η Ελλάδα χρειάζεται μια επανάσταση για να βγει από τη χρεοκοπία του «σοβιετικού» μοντέλου που της έχει επιβληθεί από την κομματοκρατία και να απομακρύνει οριστικά τον κίνδυνο  της ολοσχερούς κατάρρευσης.

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ  χαντάκωσαν τα ασφαλιστικά ταμεία ορίζοντας  διοικήσεις ανεπάγγελτων πολιτευτών και συνδικαλιστών με μόνο στόχο τους διορισμούς και την υφαρπαγή μέσω δομημένων και άλλων συναφών τεχνασμάτων.

Η αριστερά ολοκλήρωσε την καταστροφή απαιτώντας στεντορίως αυτά να αγοράζουν μόνο ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, το οποίο χρεοκόπησε και «κουρεύτηκαν» με αποτέλεσμα να μείνουμε χωρίς συντάξεις. Απατεώνες ή βλάκες; Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

Το εμπόδιο

Πριν λίγες μέρες φοιτητής γιός ενός φίλου  έγινε δέκτης μιας πρότασης  να λάβει μέρος σ’ ένα ερευνητικό πρόγραμμα  που διευθύνει κάποιος καθηγητής του. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και ο φοιτητής θα ελάμβανε για την προσφορά του αμοιβή 5.000 ευρώ.

Εκτός από την εμπειρία και το διδακτικό σκέλος της υπόθεσης η συνεισφορά του φοιτητή υιού στον οικογενειακό προϋπολογισμό αυτή την περίοδο των περικοπών και της ανεργίας θεωρήθηκε σημαντική.

Όλα πήγαιναν καλά μέχρι που έφτασε η διαδικασία στον ΟΑΕΕ. Για να μπορεί να εισπράξει οποιαδήποτε αμοιβή ο νεαρός εκτός από φορολογικό μητρώο πρέπει να κάνει έναρξη επαγγέλματος ως ελεύθερος επαγγελματίας στον ΟΑΕΕ και να καταβάλει εκεί τις αντίστοιχες εισφορές.

Οι εισφορές για ένα έτος υπολογίστηκαν πως ξεπερνούν τις 4.200 ευρώ και χωρίς καν να υπολογιστούν τα άλλα «τυχερά» τα οποία αρπάζει το κράτος από όποιον τολμήσει να εμφανίσει εισόδημα. Το εγχείρημα κατέστη ήδη ασύμφορο.

Η περίπτωση του ΟΑΕΕ είναι χαρακτηριστική της «σοβιετικής» δομής που διέπει το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα.  Όπως ολόκληρο το ασφαλιστικό σύστημα διοικείται από κομματικά παράσιτα και λειτουργεί με το γνωστό πελατειακό σύστημα. Υποτίθεται πως ασφαλίζει ελεύθερους επιχειρηματίες, είναι χρεοκοπημένος από τα γεννοφάσκια του και πληρώνει συντάξεις και δαπάνες υγείας επικουρούμενος από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Όπερ, όταν  κάποιος πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές  είναι σαν να ρίχνει το υστέρημά του σε μια «μαύρη τρύπα» αφού κανείς δεν του εγγυάται ποιος διαχειρίζεται τα χρήματα αυτά με ποιο τρόπο και που βρίσκονται επενδυμένα  ανά πάσα στιγμή.

Ο κάθε Έλληνας πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές περί τα 22 δισ. ευρώ το χρόνο και άλλα 18 δισ. περίπου φόρους για να καλυφθούν τα ελλείμματα των ταμείων που έχουν δημιουργήσει οι πελάτες διοικητές και εργαζόμενοι σε αυτά.

Υπάρχουν σήμερα 3 εκατ. συνταξιούχοι οι οποίοι εισπράττουν πάνω από 4 εκατ. συντάξεις. Εκατοντάδες χιλιάδες εξ αυτών είναι πρόωρα συνταξιοδοτημένοι.

Όποιος τολμήσει να εργαστεί στην Ελλάδα πρέπει να πληρώνει φόρους και εισφορές  εκτός των άνω των 4 εκατ. συντάξεων και για το  1 εκατ.  περίπου εργαζόμενων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Με αυτές τις προϋποθέσεις κάθε νέος που αξίζει και μπορεί να προσφέρει στον εαυτό του και στην κοινωνία έχει άμεσο συμφέρον να φύγει στο εξωτερικό. Αν φύγουν όλοι οι ικανοί να παράγουν πλούτο είτε σαν εργαζόμενοι είτε σαν επιχειρηματίες ποιος θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας στην Ελλάδα. Τα κομματόσκυλα και οι συνδικαλιστές που απομυζούν μέσω του δημοσίου τον ιδιωτικό τομέα;

Αν δεν μπει λουκέτο στον ΟΑΕΕ άμεσα και μέχρι την εθνική σύνταξη και τη ριζική ασφαλιστική μεταρρύθμιση τις ανάγκες να τις καλύψει το ΙΚΑ, οι επενδύσεις και οι βιώσιμες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα θα μοιάζουν με όνειρα θερινής νυκτός...

Δεν υπάρχουν σχόλια: