21/5/12

Xρονοδιάγραμμα αποχώρησης του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν

Μέχρι τα μέσα του 2013 το ΝΑΤΟ θα παραδώσει την διοίκηση των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν στις δυνάμεις της χώρας, συμφώνησαν οι ηγέτες των κρατών-μελών στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο.

Εντός της ημέρας, μάλιστα, αναμένεται να εγκριθεί και τυπικά η στρατηγική των ΗΠΑ για σταδιακή έξοδο από το Αφγανιστάν, την ώρα που η Γαλλία αποφάσισε να αποσύρει πρόωρα τα στρατεύματά της.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, προειδοποίησε ότι έρχονται δύσκολες ημέρες για το Αφγανιστάν και τόνισε ότι θα υπάρξουν μεγάλες προκλήσεις. «Η απώλεια ζωών συνεχίζεται στο Αφγανιστάν. Θα υπάρξουν δύσκολες ημέρες. Είμαστε, όμως σίγουροι ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο. Τώρα είναι καθήκον να εφαρμόσουμε τη στρατηγική μας αποτελεσματικά και πιστεύω ότι μπορούμε να το κάνουμε» είπε ο Ομπάμα.

«Δεν θα τρέξουμε προς τις εξόδους» είπε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φο Ράσμουσεν, κατά την έναρξη της Συνόδου, τονίζοντας ότι ο στόχος, η στρατηγική και το χρονοδιάγραμμα παραμένουν αμετάβλητα.

Το σχέδιο του ΝΑΤΟ είναι να μεταθέσει την πλήρη ευθύνη για την ασφάλεια της χώρα στις αφγανικές δυνάμεις μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους και κατόπιν να αποσύρει το μεγαλύτερο μέρος των 130.000 στρατιωτών έως τα τέλη του 2014.

Όπως τόνισε ο Ράσμουσεν, σε περίπτωση που οι ξένες δυνάμεις θα συνεχίσουν να πολεμούν τους Ταλιμπάν και άλλους, εάν είναι αναγκαίο, η νέα αποστολή θα επικεντρωθεί στην παροχή εκπαίδευσης και υποστήριξης.

Ο Ράσμουσεν, επίσης, ξεκαθάρισε σε συνέντευξη Τύπου ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει καμία πρόθεση να επέμβει στρατιωτικά για να σταματήσει τη βία στη Συρία.

Από την πλευρά του, ο νέος Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, εμφανίστηκε αμετακίνητος στις αρχικές του θέσεις, τονίζοντας ότι η απόσυρση των γαλλικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν θα γίνει μέσα στο 2012. «Το 2013 μόνο εκπαιδευτές για τους αστυνομικούς και τους αξιωματικούς του αφγανικού στρατού θα παραμείνουν στο πλαίσιο της ISAF» τόνισε ο Ολάντ.


Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, επανέλαβε τη θέση της ότι «πήγαμε στο Αφγανιστάν μαζί, θέλουμε να φύγουμε μαζί».

Δεν υπάρχουν σχόλια: