28/5/12

Οδηγίες για διακοπές της δραχμής


Ταλανίζουν τον ελληνικό τουρισμό τα... απόνερα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, ιδιαίτερα όσο αυξάνονται οι φωνές που κάνουν λόγο για ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.
Ήδη στη Γερμανία, όπου ο ρυθμός κρατήσεων βρίσκεται σε ποσοστά περίπου 20 με 30% κάτω σε σχέση με πέρσι, οι ερωτήσεις των υποψήφιων ταξιδιωτών είναι ενδεικτικές. Στην ιστοσελίδα της η TUI, συμβουλεύει τους πελάτες της να έχουν μαζί τους περισσότερα μετρητά σε ευρώ, ώστε να μην επηρεαστούν από ενδεχόμενο περιορισμό ρευστότητας.
Οι απαντήσεις αυτές δίνονται διότι πολλοί τουρίστες εξέφρασαν ανησυχίες για το ενδεχόμενο εξόδου της χώρα μας από το ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα , όσο βρίσκονται για διακοπές στην Ελλάδα.
Όπως τονίζεται στο site σε αυτή την περίπτωση η ρευστότητα στο νέο νόμισμα μπορεί να μην αποκατασταθεί πλήρως και άμεσα σε όλη τη χώρα και τους δίδεται η συμβουλή πριν αναχωρήσουν να συμβουλευθούν την τράπεζά τους.
Σε ό,τι αφορά τις τιμές εξηγείται ότι σε περίπτωση που η χώρα μας έβγαινε από το ευρώ, θα γινόταν υποτίμηση αρά η παραμονή τους στην Ελλάδα θα ήταν ακόμα πιο φθηνή.
Πάντως επισημαίνεται ότι ακόμα και αν βγούμε από το ευρώ, οι διακοπές στην Ελλάδα θα παραμείνουν ελκυστικές, καθώς οι tour operators θα διαπραγματεύονται τα συμβόλαιά τους με τους Ελληνες συνεργάτες τους σε ευρώ όπως συμβαίνει στην Τουρκία ή την Αίγυπτο, προκειμένου να αποφεύγονται οι κίνδυνοι από τις ισοτιμίες.
Τονίζει επίσης στους Γερμανούς πελάτες της ότι ακόμα και αν αποχωρήσει από την ευρωζώνη η Ελλάδα δεν θα αποχωρήσει από την Ε.Ε. και θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν όπως και σήμερα με τις ταυτότητές τους. Όσον αφορά τις διαδηλώσεις που προηγήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας κατά τη διάρκεια του χειμώνα, τονίζεται ότι στις περιοχές των διακοπών δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, ενώ και οι Ελληνες έχουν καλές διαθέσεις απέναντι στους Γερμανούς.
Οι απώλειες
Εκτός από τους tour operators, και τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία δίνουν ιδιαίτερο βάρος στη σημασία που έχει για την ελληνική οικονομία ο τουρισμός. Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης στην Wall Street Journal, αυτή τη στιγμή οι προκρατήσεις βρίσκονται σε μέσα επίπεδα 15% κάτω από το 2011 όπου επισκέφτηκαν τη χώρα μας περίπου 16,4 εκατ. τουρίστες. Σε περίπτωση που η μείωση αυτή συνεχιστεί θα σημαίνει 1,5 εκατ. τουρίστες λιγότεροι, ενώ τα έσοδα του τουρισμού για το πρώτο τρίμηνο του έτους έχουν μειωθεί κατά 15% σημειώνει η WSJ. Τέλος σημειώνει ότι οι φορείς του τουρισμού ευελπιστούν η κατάσταση να καλυτερεύσει, μέσω των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής, και ότι για το λόγο αυτό έχουν ξεκινήσει σειρά δημοσιεύσεων στο διεθνή Τύπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: