26/5/12

€19 δισ. για να σωθεί θα λάβει η Bankia από το Ισπανικό κράτος

Αίτημα για οικονομική βοήθεια ύψους 19 δισ. ευρώ θα υποβάλει στην ισπανική κυβέρνηση η μητρική της Bankia, Banco Financiero y de Ahorros (BFA).

Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, η τράπεζα σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως τα μέτρα έχουν συμφωνηθεί σε συντονισμό με την κυβέρνηση της χώρας και της κεντρική τράπεζα. 

Ως πρώτο βήμα, η BFA θα ζητήσει από το ταμείο διάσωσης των τραπεζών FROB να προχωρήσει σε εγγραφή στην ΑΜΚ ύψους 19 δισ. ευρώ ενώ σε δεύτερη φάση η εισηγμένη Bankia θα προχωρήσει σε ΑΜΚ 12 δισ. ευρώ η οποία θα καλυφθεί από τη μητρική.Σύμφωνα με την τράπεζα η ανακεφαλαιοποίηση θα έχει ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο με τη μητρική να έχει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 9,8% και τη θυγατρική 9,6%. 

Παράλληλα, η τράπεζα προχώρησε στην επαναδιατύπωση των αποτελεσμάτων του 2011 σύμφωνα με την οποία κατέγραψε ζημιές σχεδόν 3 δισ. ευρώ αντί κερδών 309 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πως πριν από δύο εβδομάδες η κυβέρνηση ανέλαβε τον έλεγχο της Bankia μετατρέποντας προνομιούχες μετοχές αξίας 4,5 δισ. ευρώ σε κοινές μετοχές αποκτώντας με αυτόν τον τρόπο το 45%.

Υπενθυμίζεται πως η BFA-Bankia ήταν το αποτέλεσμα της προ δύο ετών συγχώνευσης επτά αποταμιευτικών τραπεζών από τις οποίες αποσχίστηκε η Bankia για να μπει στο χρηματιστήριο τον Ιούλιο του 2011.

Η διαπραγμάτευση της μετοχής ανεστάλη σήμερα, ενώ βρισκόταν στο -7,43% και στα 1,57 ευρώ, εν αναμονή της συνάντησης του Δ.Σ. Από την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης έχει χάσει το 58% της αξίας της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: