26/5/12

Κανόνι από την πλουσιότερη ισπανική Περιφέρεια

Ονομάζεται Αρτούρ Μας (Artur Mas i Gavarró) και είναι ο Πρόεδρος της Generalitat de Catalunya, της ανεξάρτητης Περιφέρειας της Καταλονίας στην Ισπανία, της περιοχής δηλαδή που την Παρασκευή έριξε ένα πρώτου μεγέθους «κανόνι» στις αγορές, δηλώνοντας αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεων της αυτόνομης περιφέρειας και ζητώντας κεφάλαια, διάσωση δηλαδή, από την κεντρική κυβέρνηση.

Την ώρα που το σύνολο των διεθνών αναλυτών και οικονομολόγων «περιμένουν» την Ελλάδα και τα σενάρια περί εξόδου της χώρας μας από το ευρώ πληθαίνουν μέρα με τη μέρα, «έσκασε» η Καταλονία και αυτομάτως επανέφερε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας τα ζοφερά σενάρια για την τύχη της Ισπανίας, της τέταρτης μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας και του πραγματικού «εφιάλτη» για τους Ευρωπαίους πολιτικούς και οικονομικούς ταγούς.

Το αξιοσημείωτο στην υπόθεση είναι το ότι η Καταλονία, η πρώτη ισπανική περιφέρεια που ουσιαστικά χρεοκοπεί, είναι η … πλουσιότερη (!) περιοχή της Ισπανίας, με ΑΕΠ που φτάνει συνολικά το ΑΕΠ της Ελλάδας και το οποίο αναλογεί στο 20% της ισπανικής οικονομίας.

Παρά ταύτα ο Πρόεδρός της ανακοίνωσε πως το ταμείο είναι μείον, ξεκαθάρισε πως στο τέλος του μήνα δεν θα μπορέσει καν να πληρώσει τις υποχρεώσεις της, χώρια που μέχρι το τέλος της χρονιάς θα πρέπει να πληρώσει περί τα 13 δισ. ευρώ. Το εντελώς παράλογο είναι πως το χρέος της Καταλονίας ελέγχεται, σε ποσοστό περί το 25%, από μικροομολογιούχους οι οποίοι έχουν τοποθετήσει τις οικονομίες τους στα λεγόμενα «πατριωτικά ομόλογα» (patriot bonds). Και τώρα κινδυνεύουν να χάσουν τα πάντα…

Το οξύμωρο στην υπόθεση, έτσι όπως εξελίσσεται ραγδαία, είναι το ότι ο Πρόεδρος Αρτούρ Μας, ο ισχυρός άνδρας της Καταλονίας, υποχρεώθηκε να ζητήσει βοήθεια από την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας την ώρα που κορυφώνει την εκστρατεία του για ανεξαρτητοποίηση της Περιφέρειας από τον κυβερνητικό έλεγχο! Το κλειδί στην όλη του ιδεολογία και στον δημόσιο λόγο του είναι ο διαχωρισμός της πολιτικής ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας, ΟΧΙ όμως η ανακήρυξή της ως … αυτόνομο κράτος. Με δυο λόγια ο κύριος Μας εξελέγη στην προεδρία της Καταλονίας, το Νοέμβριο του 2010, επικεφαλής του καταλανικού φιλελεύθερου εθνικιστικού κόμματος (CDC), με κύριο σύνθημα την «επιστροφή του Καταλανισμού», ήτοι την πολιτική και οικονομική ανεξαρτητοποίηση της Περιφέρειας από την κεντρική κυβέρνηση, η ανακήρυξή της ως πλήρως αυτόνομη περιοχή, ΟΧΙ ως αυτόνομο κράτος…

Ως πολιτική παρουσία ο Αρτούρ Μας ξεχωρίζει και για τις φιλελεύθερες απόψεις του ως προς την οικονομική διακυβέρνηση, την σταθερή του προσήλωση προς την ευρωπαϊκή προοπτική – θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους «φιλοευρωπαϊστές» πολιτικούς στον ευρωπαϊκό Νότο – αλλά και τις ομοίως φιλελεύθερες απόψεις του σε θέματα κοινωνικής πολιτικής.

Αυτός ο άνθρωπος βρίσκεται σήμερα επικεφαλής της Καταλονίας στην πιο δύσκολη στιγμή, την ώρα που η χώρα και η … «χώρα» του βρίσκονται σε δεινή θέση.

Ήδη οι Καταλανοί θεωρούν πως εάν η «χώρα» τους ήταν ανεξάρτητη δεν θα είχε πληγεί από την οικονομική κρίση σε τέτοιο βαθμό και σε τέτοια έκταση. Από την άλλη χωρίς την αρωγή της «κεντρικής» κυβέρνησης η Περιφέρεια θα χρεοκοπήσει και … επισήμως.

Και ο Αρτούρ Μας καλείται τώρα να βρει τη χρυσή τομή και να συγκεράσει αυτές τις αντικρουόμενες απόψεις …

Δεν υπάρχουν σχόλια: