30/5/12

Πίσω από τη σκληρή δήλωση Μπαρόζο βρίσκεται ο Παπαδήμος


Αίτημα του Λουκά Παπαδήμου φέρεται να ήταν η σκληρή δήλωση του προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, λίγες μέρες μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, σύμφωνα με την οποία καλούσε την Ελλάδα να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της αλλιώς να αποχωρήσει από το ευρώ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται πηγή της Κομισιόν, ο κ. Μπαρόζο δέχθηκε τηλεφώνημα από τον κ. Παπαδήμο, ο οποίος τον παρότρυνε να προχωρήσει σε μία σκληρή δήλωση για την Ελλάδα, προκειμένου να αφυπνίσει την ελληνική πολιτική ηγεσία και να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας.

Έτσι, ο πρόεδρος της ΕΕ, σε συνέντευξή του στην ιταλική τηλεόραση, στις 11 Μαΐου, ερωτηθείς για το πως βλέπει τα σχέδια του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να αμφισβητήσει τη συμφωνία διάσωσης, απάντησε: «εάν ένα μέλος μιας λέσχης δεν σέβεται τους κανόντες, τότε είναι καλύτερα να φύγει από τη λέσχη. Και το ίδιο ισχύει και για οποιαδήποτε οργάνωση, θεσμό ή σχέδιο».

Το συγκεκριμένο σχόλιο, θεωρήθηκε ότι αφορά την Ελλάδα και πυροδότησε αντιδράσεις και πανικό, ενώ δεν έφερε το αναμενόμενο αποτέλεσμα καθώς δεν σχηματίστηκε κυβέρνηση συνεργασίας.

Σύμφωνα με το Reuters, ο κ. Μπαρόζο δεν είχε ποτέ την πρόθεση να προχωρήσει σε μία τόσο σκληρή δήλωση, με την επίσημη πηγή της Κομισιόν να σημειώνει ότι «δεν ήταν πρωτοβουλία του Μπαρόζο. Ήταν ένα ευθύ αίτημα», προσθέτοντας ότι «δεν δούλεψε» ως ιδέα.
Ο τέως πρωθυπουργός με δήλωσή του διεψεύδει το πρακτορείο Reuters, σημειώνοντας ότι κάποιοι θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα. «Δεν ζήτησα από κανέναν να κάνει καμία δήλωση, ούτε μίλησα με πρωτοβουλία μου με κανέναν εκείνες τις ημέρες. Κάποιοι θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα», δήλωσε ο κ. Παπαδήμος στο Βήμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: