30/5/12

Ζημιές για πρώτη φορά έχει η Kleeman


Zημίες, για πρώτη φορά στην ιστορία του, παρουσιάζει το φετινό α’ τρίμηνο ο όμιλος της Kleemann, με τα προ φόρων αποτελέσματα να βγαίνουν στο «κόκκινο» κατά 793.000 ευρώ, έναντι κερδών 567.000 ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Ωστόσο, ο όμιλος συνεχίζει να επιμένει επιθετικά εξαγωγικά και ετοιμάζεται να ξεκινήσει παραγωγή σε Κίνα και Σερβία, χρηματοδοτώντας μία ανάπτυξη που σε πρώτη φάση επιβαρύνει το σκέλος των εξόδων. Στο πλαίσιο της διεθνούς ανάπτυξης, ο Όμιλος διείσδυσε πρόσφατα σε νέες αγορές της Λατινικής Αμερικής, στην Ασία, αλλά και σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το α’ τρίμηνο του 2012 και σύμφωνα με ανακοίνωση της εισηγμένης, τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν αρνητικά από την κατάρρευση της κατασκευαστικής δραστηριότητας στην εγχώρια αγορά, αλλά και από τις πιέσεις που υφίστανται στη διεθνή αγορά οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις.
Τα αποτελέσματα επηρέασαν επίσης αρνητικά η αύξηση του κόστους των υλικών, οι αυξημένες προβλέψεις επισφάλειας κατά περίπου 460.000 ευρώ σε σχέση με το περσινό τρίμηνο, η ζημία των νεοσύστατων θυγατρικών στο Βρετανία και στην Κίνα ύψους 226.000 ευρώ, αλλά και η επιβάρυνση από συναλλαγματικές διαφορές της θυγατρικής στην Τουρκία περίπου 268.000 ευρώ σε σχέση με πέρυσι.
Το EBITDA ( κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) του Ομίλου, είχε και αυτό αρνητικό πρόσημο, στις – 53.000 ευρώ, έναντι 1,4 εκατ. ευρώ το 2011, ενώ η ζημία μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ήταν -1,1 εκατ. ευρώ, από 5.100 ευρώ το 2011.
Σημειώνεται ότι κατά το εξεταζόμενο τρίμηνο, οι πωλήσεις του Ομίλου ήταν μειωμένες στα 17 εκατ. ευρώ, από 19,979 στο α’ τρίμηνο του 2011.
Παραγωγή σε Σερβία και Κίνα
Σε ό,τι αφορά στο εξωτερικό, έως το τέλος Ιουλίου η θυγατρική  «Demenxun» θα ολοκληρώσει την παραγωγική της βάση στην Κίνα, ενώ παράλληλα εντός των επόμενων τριών μηνών θα ξεκινήσει τη λειτουργία της και η μονάδα της σερβικής θυγατρικής «Kleemann Liftovi». Tα δύο εργοστάσια θα παράγουν εξαρτήματα ανελκυστήρων και θα λειτουργούν συμπληρωματικά των βασικών παραγωγικών της εγκαταστάσεων που βρίσκονται στο Κιλκίς.
Στο μεταξύ, το ποσοστό διεθνών πωλήσεων της Kleemann βαίνει αυξανόμενο, καθώς το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους οι πωλήσεις της μητρικής εταιρείας στο εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011 και πλέον το ποσοστό των εξαγωγών της αγγίζει το 71%.
Μεταξύ των 76 χωρών προς τις οποίες εξάγει η Kleemann, στην πρώτη θέση βρίσκεται η αγορά της Βρετανίας, όπου οι πωλήσεις της μητρικής αυξήθηκαν κατά 61%. Στη δεύτερη και τρίτη θέση από πλευράς πωλήσεων βρίσκονται η Τουρκία και η Ρωσία, ενώ σημαντική αύξηση επίσης καταγράφουν οι πωλήσεις προς Γερμανία (κατά 47%), αλλά και προς Βέλγιο και Πολωνία (από 42% περίπου).
Σύμφωνα με την Kleemann, οι διεθνείς πωλήσεις του Ομίλου θα είχαν ακόμη μεγαλύτερη δυναμική, εάν ήταν καλύτερη η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Τα αρνητικά δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου για την χώρα, η πολιτική αστάθεια των τελευταίων μηνών, αλλά και η έντονη φημολογία για έξοδο από την ευρωζώνη αποτελούν εμπόδιο και για την εκτός συνόρων δραστηριοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων.
Όσον αφορά στις επιδόσεις στην εγχώρια αγορά στο α’ τρίμηνο του 2012, η βαθιά οικονομική ύφεση που βιώνει η χώρα και η κατάρρευση - στην ουσία - του ελληνικού κατασκευαστικού κλάδου επιβαρύνει συνεχώς τη δραστηριότητα της μητρικής εταιρείας στην Ελλάδα και συμπιέζει τα οικονομικά μεγέθη της.

Από τη διοίκηση της Kleemann σημειώνεται ότι η εταιρεία είναι βραβευμένη με τη διάκριση των ισχυρότερων οικονομικά εταιρειών στην Ελλάδα («Strongest Companies in Greece» ICAP GROUP) και ο Όμιλος παρουσίασε για άλλη μια φορά θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές, με καθαρό δανεισμό που δεν ξεπερνά τα 12,1 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: