26/5/12

Και οι δύο πλευρές έχουν πυρηνικά όπλα, βρισκόμαστε κατά τη διάρκεια ψυχρού πολέμου! Αιτούμε δημοσίως την ψυχιατρική γνωμάτευση για τον κουλ Αλέξη.

Η λογική θα επικρατήσει και η Ελλάδα δεν θα αναγκαστεί να εξέλθει της Ευρωζώνης δήλωσε σε συνέντευξή του στο βρετανικό Channel 4 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. 

Ο κ. Τσίπρας σε ερώτηση του δημοσιογράφου Jonathan Rugman για το αν θεωρεί σωστό πως η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στο ευρώ και να καθορίσει από μόνη της τη λιτότητα παρομοίασε το δίλλημα που θέτουν οι ξένοι ηγέτες ως μία κατάσταση ψυχού πολέμου. 
 
«Βασικά, η επιλογή του Κάμερον και άλλων ηγετών που λένε ότι αντιμετωπίζει η Ελλάδα – λέτε ότι δεν υπάρχει καμία επιλογή, ώστε να μπορείτε να έχετε την πίτα και να την τρώτε, μπορείτε να παραμείνετε στο ευρώ και να καθορίσετε τη λιτότητα. Είναι σωστό αυτό;»
 
«Πιστεύω πως βρισκόμαστε σε μία κατάσταση ανάλογη με αυτή που βρέθηκαν οι ΗΠΑ με τη Ρωσία κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου. Και οι δύο πλευρές είχαν πυρηνικά όπλα στα χέρια τους, και οι δύο πλευρές απείλησαν πως θα πατήσουν το κουμπί και θα τα ενεργοποιήσουν. Όταν έχεις πυρηνικό πόλεμο καμία πλευρά δεν υποχωρεί, έτσι δεν περιμένουμε πως η κα Μέρκελ ή ο κ. Κάμερον θα υποχωρήσουν. Είμαστε σχεδόν βέβαιοι πως όταν έρθει ο καιρός, η λογική θα επικρατήσει και δεν θα ενεργοποιήσουν τα πυρηνικά τους όπλα.»

Ερωτηθείς για το αν εκτιμά πως η ευρωζώνη θα συνεχίσει να επιμένει όσον αφορά τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα ο κ. Τσίπρας, απάντησε «δεν πιστεύουμε ότι θα συνεχίσουν να επιμένουν όσον αφορά τα μέτρα λιτότητας, καθώς πλέον μπορούν να κατανοήσουν ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό. Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό. Κι αν η Ελλάδα βγει εκτός Ευρώπης, ευρωζώνης και ευρώ, την αμέσως επόμενη μέρα, οι αγορές θα προσπαθήσουν να βρουν ποιος θα είναι ο επόμενος. Και η επόμενη είναι η Ιταλία με χρέος 1,9 τρισ. ευρώ, όχι σαν την Ελλάδα. Εμείς έχουμε χρέος μόλις 350 δισ. ευρώ».

Στο ερώτημα αν στην περίπτωση που η υπόλοιπη ευρωζώνη επιμείνει στα μέτρα λιτότητας είναι προετοιμασμένος να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, δήλωσε πως δεν «μας εκβιάσουν με απειλές οι οποίες ξέρουμε εκ των προτέρων πως θα είναι έντονες μέχρι την τελευταία στιγμή».

Στην ερώτηση αν στην περίπτωση που σχηματίσει κυβέρνηση τον επόμενο μήνα θα ταξιδέψει στο Βερολίνο και θα προσπαθήσει να μεταπείσει την Μέρκελ δήλωσε πως το πρώτο πράγμα θα είναι να ακυρώσει στο ελληνικό κοινοβούλιο τα μέτρα που έχουν ψηφισθεί. Στη συνέχεια, όπως σημειώνει θα αναζητήσει συμμάχους στην Ευρώπη σε χώρες οι οποίες βρίσκονται σε αντίστοιχη θέση με την Ελλάδα, όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Ιταλία. Το επόμενο βήμα θα είναι «να προσπαθήσουμε να ξεκινήσουμε διάλογο με τη Γαλλία» και προσθέτει «θα πάμε και στην κυρία Μέρκελ και θα της ζητήσουμε να αναγνωρίσει ότι φέρει μεγάλη ευθύνη»

Δεν υπάρχουν σχόλια: