16/5/14

Αίτηση πτώχευσης κατά της ΣΕΗΟΣ Euronics κατέθεσε η Philips Ελλάς. Αναβολή λόγω άρθρου 99

Αίτηση πτώχευσης κατά της ΣΕΗΟΣ Euronics κατέθεσε ένας από τους βασικούς προμηθευτές της εταιρείας, η Philips Ελλας, με τη συζήτηση ωστόσο να οδηγείται κατά πάσα πιθανότατα σε αναβολή δεδομένου ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα συζητήθηκε η αίτηση που είχε καταθέσει η ίδια η εταιρεία για την υπαγωγή της στο άρθρο 99.
Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η αίτηση πτώχευσης κατά της ΣΕΗΟΣ έχει προγραμματισθεί να συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, ωστόσο η εταιρεία καλύπτεται από την χορηγηθείσα προσωρινή διαταγή προστασίας στο πλαίσιο των διαδικασιών του άρθρου 99. Σημειωτέον ότι, ανάλογη αίτηση πτώχευσης, πέραν της Philips Ελλάς έχει καταθέσει κατά της ΣΕΗΟΣ, ένας ακόμη προμηθευτής της, η Data Communications.
Οσον αφορά τώρα ειδικότερα το πλάνο εξυγίανσης που παρουσίασε η εταιρεία στο Πρωτοδικείο την περασμένη εβδομάδα, ένα από τα βασικά σημεία, τα οποία μάλιστα φαίνεται ότι στηρίζει από το εξωτερικό και η Euronics (με την οποία η ΣΕΗΟΣ συνεργάζεται ήδη από το 1998) είναι να ενταχθούν υπό την ''ομπρέλα'' της ΣΕΗΟΣ και τα καταστήματα της αλυσίδας Mega Electrics, κίνηση η οποία, όπως υποστηρίζεται, θα λειτουργήσει ενισχυτικά ως προς το δίκτυο της εταιρείας. Επιπλέον όσον αφορά τους προνομιακούς πιστωτές, με βάση πάντα το πλάνο εξυγίανσης, προτείνεται η εξόφληση κατά 100% όλων των οφειλομένων και για τους ανέγγυους πιστωτές η διαγραφή του 60% των οφειλών. Επισημαίνεται εδώ ότι το σύνολο των υποχρεώσεων της ΣΕΗΟΣ Euronics διαμορφώνεται αυτή την στιγμή στα πέριξ των 9,6 εκατ. ευρώ, ενώ βασικό και μοναδικό μεγάλο περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας είναι ένα ακίνητο, το οποίο όμως είναι προσημειωμένο.
Αυτή την περίοδο, η διοίκηση της εταιρείας, η οποία έχει πληγεί τα μάλα τα τελευταία χρόνια λόγω της μεγάλης κατανάλωσης ηλεκτρικών στη χώρα μας, βρίσκεται σε επαφή με τους πιστωτές της προκειμένου να εξασφαλίσει τη συμφωνία τους και μάλιστα, με τη μία από τις δύο κύριες τράπεζες, την Alpha ήδη έχει ''συμφωνηθεί'' το βασικό πλαίσιο.
Ο Συνεταιρισμός Εμπόρων Ηλεκτρικών Οικιακών Συσκευών κατέθεσε την αίτηση για την υπαγωγή του στο άρθρο 99 στις αρχές του 2014, σε συνεννόηση και με την Euronics, τη γνωστή αλυσίδα ηλεκτρικών συσκευών, η οποία διαθέτει παρουσία σε 29 ευρωπαϊκές χώρες και πάνω από 600 εκατομμύρια πελάτες- καταναλωτές. Η ίδια η ΣΕΗΟΣ έχει υποστεί μέσα στην κρίση μεγάλες απώλειες στους τζίρους της, που διαμορφώθηκαν σε επίπεδα κάτω του ήμισυ των πωλήσεων σε σχέση με το 68 εκατ. ευρώ, στις αρχές της κρίσης, το 2009.
Ο Συνεταιρισμός ιδρύθηκε το 1982 από 30 καταστήματα ηλεκτρικών ειδών και έφθασε στην πλήρη ανάπτυξή του να αριθμεί περί τα 165 μέλη με μεγάλη γεωγραφική κάλυψη και παρουσία σε πολλές πόλεις ανά την Ελλάδα. Η συνεχής ανάπτυξη της αγοράς και οι πρωτοβουλίες των μελών του συνεταιρισμού oδήγησαν το 1998 στην συνεργασία με την EURONICS, συνεργασία  η οποία  ενδυνάμωσε τον συνεταιρισμό τόσο σε θέματα οργάνωσης όσο και σε θέματα τεχνογνωσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: