Στα απόνερα του πολυνομοσχεδίου και των δεκάδων διατάξεων που χάθηκαν μέσα στον τεράστιο όγκο του, "ξεπλένονται" σκάνδαλα τα οποία σχετίζονται με τους κατηγορούμενους για διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Ένα σχήμα οξύμωρο στην Ελλάδα της κρίσης, με την ανάγκη για απόδοση δικαιοσύνης και ευθυνών εκεί όπου χάθηκε το δημόσιο χρήμα, να φαντάζει επιτακτική ώστε να επανασυσταθεί το κράτος δικαίου και να αποκατασταθεί η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και θεσμών, να ψηφίζονται τελικά διατάξεις που δίνουν άφεση αμαρτιών ακόμα και σε παρακλάδια μεγάλων σκανδάλων όπως αυτό των υποβρυχίων. Διατάξεις μάλιστα που χρειάστηκε βαθύτατη ανάλυση έμπειρων νομικών για να τις εντοπίσουν μέσα στον ορυμαγδό του όγκου τους.
Όπως αποκαλύπτει η Καθημερινή (και έχουν επίσης αναφερθεί τόσο η RealNews όσο και το Capital.gr -22.04.2014), οι εξελίξεις αυτές έχουν προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στους κόλπους της δικαιοσύνης, καθώς οι δικαστές βλέπουν πως οι ίδιοι μοχθούν για να εντοπίσουν τους επίορκους και την ίδια στιγμή η πολιτεία τους απαλλάσσει δια νόμων και φωτογραφικών διατάξεων.
Ποιους αφορούν
Ουσιαστικά οι διατάξεις αυτές απαλλάσσουν από ποινικές ευθύνες κρατικούς αξιωματούχους που διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα, ενώ ταυτόχρονα "νομιμοποιούνται" δια της πλαγίας παράνομες πληρωμές από κρατικούς φορείς και δήμους.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του πρώην διευθύνοντος συμβούλου στα Ελληνικά Ναυπηγεία, Σωτ. Εμμανουήλ, ο οποίος είναι προφυλακισμένος με την κατηγορία της διακίνησης «μαύρου χρήματος» στην υπόθεση των υποβρυχίων. Οι συνήγοροι του κατηγορουμένου εκμεταλλευόμενοι διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα ζητούν την άμεση αποφυλάκισή του. Η διάταξη αυτή εξαιρεί της ποινικής ευθύνης για δωροδοκία τους υπευθύνους Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου που επιχορηγούνται από το κράτος (όπως τα Ναυπηγεία). Ο νομοθέτης - περιέργως ίσως- προβλέπει κατάργηση μιας παραγράφου του άρθρου 263 του Ποινικού Κώδικα για τη δωροδοκία κρατικών υπαλλήλων, εξαιρώντας όλους τους υπευθύνους Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου που επιχορηγούνται από το κράτος ή από τράπεζες. Πέραν της δικογραφίας για να ναυπηγεία, που καρκινοβατεί πλέον, η διάταξη αφορά και δεκάδες άλλες αφού εκκρεμούν κι άλλες για Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που επιχορηγούνται από το κράτος ή τις τράπεζες είναι δεκάδες και στελέχη τους κατηγορούνται για κακοδιαχείριση .
Κι άλλες «φωτογραφικές»
Φωτογραφικές θεωρούνται επίσης:
-Ρύθμιση που "βαπτίζει" νόμιμες υπέρογκες αποζημιώσεις που δόθηκαν ως το 2010 και φωτογραφίζει την περίπτωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων το ΔΣ των οποίων κατηγορείται για ζημία άνω των 50 εκατομμυρίων.
- Ανάλογη ρύθμιση για τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, όπου εκκρεμούσε δικογραφία κατόπιν έρευνας του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή για κακοδιαχείριση στα οικονομικά του.
-Διάταξη για τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών που ρυθμίζει οικονομικές εκκρεμότητες του Οργανισμού, και διαγράφει κάθε ποινική ευθύνη: «Από τη δημοσίευση του νόμου αυτού, αναφέρεται ρητά, παύει οριστικά κάθε ποινική δίωξη που τυχόν έχει ασκηθεί για πράξεις και παραλείψεις που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του εδαφίου 1, όπως προστέθηκε με την περίπτωση α΄ της παρούσας παραγράφου»!
-Ρύθμιση που φωτογραφίζει τους δημάρχους και αρμοδίους ΟΤΑ η οποία προβλέπει ότι δεν μπορεί να αναζητηθούν ευθύνες και χρήματα που δόθηκαν ως επίδομα πληροφορικής , το οποίο κρίθηκε πως μη νομίμως κατέβαλλαν οι ΟΤΑ! «Το επίδομα πληροφορικής, λέει η διάταξη, που καταβλήθηκε ώς τη δημοσίευση του παρόντος νόμου θεωρείται νομίμως καταβληθέν και δεν αναζητείται».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου