22/5/14

Αιχμές Στουρνάρα κατά Θεοχάρη ότι εστιάζει στα 'μικρά ψάρια' της φοροδιαφυγής

Να κυνηγήσει η εφορία τους «μεγαλοκαρχαρίες» και να πληρώσουν οι πλούσιοι, για να καταστεί εφικτη η μείωση των φόρων για τους απλούς πολίτες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξέφρασε μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Οικονομικών κύριος Γιάννης Στουρνάρας.
Ο κύριος Στουρνάρας έθεσε ως προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής την πάταξη της μεγάλης φοροδιαφυγής, ώστε να έρθει άμεσα η μείωση των συντελεστών φορολόγησης και ελάφρυνσης των αδύναμων ομάδων του πληθυσμού.
Για να το επιτύχει, η κυβέρνηση δίνει εντολή στον Γενικό Γραμματέα Εσόδων κύριο Χάρη Θεοχάρη να βρει τα έσοδα από την υψηλή φοροδιαφυγή, με όπλο τους νέους νόμους και τα εργαλεία που έχει νομοθετήσει η Βουλή τους τελευταίους μήνες.
Ο κύριος Σουρνάρας σε μία έμμεση αιχμή κατά του κ. Θεοχάρη, που το τελευταίο διάστημα δέχεται ενδοκυβερνητικά πυρά για τους χειρισμούς του, παραδέχτηκε πως έχει και αυτός την αίσθηση ότι «ακόμα κυνηγάμε τα μικρά ψάρια και όχι την μεσαία και μεγάλη φοροδιαφυγή. Έχουμε δώσει όλα τα όπλα στον Γενικό Γραμματέα και έχουμε κάνει τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις, για να αλλάξει ό,τι θέλει και να βάλει όποια πρόσωπα θέλει για να πατάξει την μεγάλη φοροδιαφυγή», σημείωσε.
Καθώς οι πολίτες (αλλά και η Τρόικα) ως τώρα έχουν ακούσει πολλές φορές για μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, χωρίς όμως απτά αποτελέσματα, η κυβέρνηση θέλει να πιέσει την νεοσύστατη Γενική Γραμματία Δημοσίων Εσόδων να κάνει σε λίγους μήνες ό,τι δεν γινοταν χρόνια ολόκληρα στον τομέα αυτόν.
Όπως ανέφερε ο κ.Στουρνάρας, εφόσον υπάρξουν αποτελέσματα, η κυβέρνηση θα μπορέσει να προχωρήσει σε μείωση της βαριάς φορολογίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.  Η μείωση της φορολογίας είναι κυβερνητική δέσμευση, όπως ανέφερε ο υπουργός, εφόσον η δημοσιονομική πειθαρχία τηρείται και, όπως τόνισε, προς αυτήν την Κυβέρνηση κινείται το οικονομικό επιτελείο.
Στο πλαίσιο αυτό προανήγγειλε την κατάρτηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης από το 2015. "Το λέει και το όνομα της, είναι 'έκτακτη'", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Και πρόσθεσε πως είναι κάτι που θα κριθεί κατά τη σύνταξη του προϋπολογισμού για το 2015 εφόσον το επιτρέπουν τα οικονομικά της χώρας. 
Παράλληλα το φθινόπωρο ξεκινά και η συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέος. Το ελληνικό αίτημα για χαλάρωση των όρων της δημιουργίας πρωτογενών πλεονασμάτων παραμένει πάντα στην ατζέντα της ελληνικής Κυβέρνησης, όπως υπογράμμισε ο υπουργός.
Ο κύριος Στουρνάρας εξέφρασε και την βεβαιότητά του ότι η Κυβέρνηση θα έρθει πρώτη και στις Ευρωεκλογές, αφού ο κόσμος έχει κατανοήσει ότι μετά τις δυσκολίες και τις τεράστιες θυσίες του, τώρα τελείωσαν τα δύσκολα, αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς η οικονομία και ξεκινά να μειώνεται σιγά σιγά η ανεργία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: