20/5/14

Εκλέχθηκαν σύμβουλοι του Λαϊκού Συνδέσμου σε 12 από τις 13 Περιφέρειες!

Αύξηση των εκλογικών ποσοστών της Χρυσής Αυγής ανέδειξαν οι κάλπες για τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και στο εξής οι εκπρόσωποι του νεοναζιστικού μορφώματος θα έχουν παρουσία στα περιφερειακά συμβούλια των δώδεκα από τις δεκατρείς Περιφέρειες με τους 28 συμβούλους που εξέλεξαν.
Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα που έφεραν οι υπόδικοι βουλευτές Ηλίας Κασιδιάρης και Ηλίας Παναγιώταρος, οι οποίοι διεκδίκησαν τον Δήμο Αθηναίων και την Περιφέρεια, συγκεντρώνοντας, αντιστοίχως, το 16,12% και το 11,13% των ψηφοφόρων και αποσπώντας τη μεγαλύτερη δύναμή τους στα μαστιζόμενα από την ανεργία λαϊκά προάστια, στα οποία, σε ορισμένες περιοχές της πρωτεύουσας, αλλά και της Δυτικής Αττικής φλέρταραν ακόμη και με την πρώτη θέση.
Με βάση τις αναγωγές των αποτελεσμάτων που είχε και στις υπόλοιπες Περιφέρειες, στις οποίες, με εξαίρεση το Βόρειο Αιγαίο, κατάφερε να κατεβάσει συνδυασμούς, η εκλογική δύναμη της Χρυσής Αυγής υπολογίζεται γύρω στο 8% σε πανελλαδική κλίμακα, ποσοστό που είναι ελαφρά ανεβασμένο σε σχέση με την επίδοση του νεοναζιστικού κόμματος στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές.
Μετά την Αττική, τα υψηλότερα ποσοστά για το ακροδεξιό μόρφωμα καταγράφηκαν στη Στερεά Ελλάδα με 9,04%, στην Πελοπόννησο με 9,01% και στην Κεντρική Μακεδονία με 8,74%.
Ακολούθησαν η Δυτική Ελλάδα με 7,82%, η Θεσσαλία με 6,91%, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με 5,96%, το Νότιο Αιγαίο με 5,73% και τα Ιόνια Νησιά με 5,15%. Χαμηλότερες ήταν οι επιδόσεις των χρυσαυγιτών υποψηφίων στη Δυτική Μακεδονία με 4,71%, στην Ήπειρο με 3,94% και στην Κρήτη με 3,32%.
Μακριά, πάντως, από την εκρηκτική άνοδο που σημειώθηκε στην Αθήνα, όπου ο Η. Κασιδιάρηςυπερτριπλασίασε την επίδοση που είχε κάνει το 2010 ο έγκλειστος, πλέον, στον Κορυδαλλό «αρχηγός» ΝίκοςΜιχαλολιάκος, ήταν τα ποσοστά που συγκέντρωσαν οι χρυσαυγίτες υποψήφιοι στους ελάχιστους Δήμουςπου κατάφεραν να συγκροτήσουν ψηφοδέλτια, όπως στη Θεσσαλονίκη που έφτασαν στο 7,74%, στονΠειραιά στο 5,67% και στη Γλυφάδα στο 5,22%.
Ερωτηματικό, ωστόσο, αποτελεί για τους εκλογικούς αναλυτές η στάση που θα τηρήσουν οι χρυσαυγίτεςστον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και κυρίως αν θα κυμανθεί στα ίδια ή υψηλότερα επίπεδα η εκλογική δύναμη που θα αποσπάσει το κόμμα των νεοναζιστών στις ευρωεκλογές αυτής της Κυριακής, ενόψει των οποίων οι περισσότερες μετρήσεις τους θέλουν να πλασάρονται στην τρίτη θέση, πίσω από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα.
Η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής, πάντως, δεν έδειξε να ικανοποιείται από τα αποτελέσματα αυτά, ίσως και επειδή είχε… αφιονίσει το ακροατήριο της με διαδόσεις για δημοσκοπήσεις που τους έδιναν ποσοστά της τάξης του 20%. Γι΄ αυτό και λίγες ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης και προκειμένου να μην παραδεχθούν ότι διαψεύστηκαν οι φρούδες ελπίδες που είχαν καλλιεργήσει, επιδόθηκαν σε ατεκμηρίωτες καταγγελίες περί νοθείας, ισχυριζόμενοι ότι έπεσαν θύματα συνωμοσίας των άλλων πολιτικών δυνάμεων που τους… εξαφάνισαν, τάχατες, τους…. μισούς ψηφοφόρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: