22/5/14

Οι Τούρκοι ανακοίνωσαν διεξαγωγή ερευνών νότια της Θάσου! ΣΣΣΣΣΣ!

Είναι αναμενόμενη κάθε προκλητική ενέργεια των Τούρκων, όχι μόνο επειδή ακολουθούν την γνωστή τους τακτική -βήμα βήμα να προωθούν ανενόχλητοι τις θέσεις τους στην ελληνική επικράτεια-, αλλά κι επειδή η απελπιστική θέση στην οποία βρίσκεται ο κ. Ερντογάν, όποια παρανοϊκή ενέργειά του είναι πιθανή.
Και όντως παρανοϊκή είναι η πρόθεση της Άγκυρας να πραγματοποιήσει έρευνες… νότια της Θάσου! Δημοσιοποίησε πρόγραμμα ερευνών, όχι απλώς εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά και μεταξύ ελληνικών νησιών στο βόρειο Αιγαίο, πολύ μακριά από τα τουρκικά χωρικά ύδατα και μάλιστα δυτικά του 25ου Μεσημβρινού, που υποτίθεται ότι δεν θα προέβαινε σε προκλήσεις (όπως κι εμείς, κατ’ ανεξήγητο λόγο, που κάποτε πρέπει να διερευνηθεί και να αποδοθούν οι ευθύνες, δεχθήκαμε το ίδιο στα ανατολικά του Αιγαίου, στην επικράτειά μας δηλαδή).
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει το defencenet, που ειδικεύεται σε στρατιωτικά θέματα, δίνουν για την ακρίβεια ως περιοχή ερευνών την θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται ανατολικά της Χαλκιδικής, δυτικά της Σαμοθράκης και νότια της Θάσου, ακριβώς επάνω στα πετρελαιοφόρα κοιτάσματα και πιο ειδικά στην περιοχή του ακρωτηρίου Μπάμπουρας, αντικείμενο της κρίσης του 1987!
Θυμίζουμε ότι από τις πρώτες έρευνες στις αρχές της δεκαετίας του '70 φαίνεται ότι στην περιοχή το κοίτασμα είναι «καθαρό» από θειάφι. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή το συγκεκριμένο κοίτασμα προσφέρεται για μια παραγωγή που μπορεί να φτάσει και τα 200.000 βαρέλια ημερησίως. Το κοίτασμα είναι αμέσως αξιοποιήσιμο και σε μικρό βάθος.
Την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύθηκε το πρόγραμμα ερευνών των τουρκικών ερευνητικών πλοίων το οποίο έδινε ως ημέρα έναρξης των ερευνών την σημερινή!
Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης υπάρχει κινητοποίηση στα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών. Διάλεξαν, ως ημερομηνία δράσης τις παραμονές των ευρωεκλογών, με τους πολιτικούς μας ασχολουμένους φυσικά με το προσωπικό τους επαγγελματικό μέλλον.
Δεν ξέρουμε πάντως, αν θα πραγματοποιήσουν οι Τούρκοι τα επαπειλούμενα, ή θέλουν να δοκιμάσουν τις αντιδράσεις μας. Και τούτο επειδή παρόμοια κατάσταση δημιούργησαν και τον περασμένο Οκτώβριο, εκδίδοντας NAVTEX (Navigational Telex) που περιελάμβανε και… νησιά μας! Κατά το τετραήμερο δηλαδή, που θα διαρκούσε η έρευνά της, τα νησιά μας θα ήταν αποκλεισμένα! Το σκάφος τους όμως, δεν βγήκε από το λιμάνι της Μαρμαρίδας.
Επομένως, αναμένουμε σήμερα-αύριο να δούμε τι θα πράξει. Ίσως, ενημερωμένοι οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ για τη νέα πρόκληση, τρίξουν λίγο τα δόντια, επειδή τα δικά μας σκοπίμως τα αφαιρέσαμε. Ίδομεν. Πάντως, τα δύο πλοία ερευνών που διαθέτουν, βρίσκονται το ένα στη Σμύρνη και το άλλο στην Μαρμαρίδα.
Να μη λησμονούμε, ότι προσφάτως το ίδιο έπραξαν και στην Κύπρο. Εξέδωσαν NAVTEX και έστειλαν το ερευνητικό σκάφος «Barbaros», με δύο συνοδευτικά σκάφη, να κάνει έρευνες σε τρία οικόπεδα δυτικά της Πάφου, εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Βρήκαν όμως μπροστά τους ένα ρωσικό πλωτό γίγαντα, και επέστρεψαν στα ύδατα της Κατεχόμενης Κύπρου.
Περιέργως, στον προεκλογικό αγώνα που γίνεται, από κανένα πολιτικό ηγέτη δεν ακούσαμε το παραμικρό για την οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ. Δεν είπε η κυβέρνηση ότι είναι και ευρωπαϊκή η ΑΟΖ μας; Ε, ευρωεκλογές έχουμε, κάποια νύξη δεν έπρεπε να γίνει και σ’ αυτό το θέμα; Θα μου πείτε -και ορθώς-, ότι για όλα συζητούμε πλην αυτών που αφορούν το Ευρωκοινοβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: