13/5/14

Στο 45,6% τα προβληματικά δάνεια για την Alpha, 41,3% για την Πειραιώς, 31,7% για τη Eurobank και 29,7% για την Εθνική. Πρόβλημα τα κόκκινα δάνεια - Ευάλωτα σε σοκ τα κεφάλαια. Έρχεται bail in?

Την αξιολόγηση B- των Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank επιβεβαιώνει η Fitch, δίνοντας σταθερές προοπτικές. Την ίδια στιγμή, ο οίκος αναβαθμίζει τις αξιολογήσεις των senior ομολόγων των τραπεζών (σε 'B-'/'RR4' από 'CCC'/'RR5') και των subordinated ομολόγων (σε 'CC'/'RR6' από 'C'/'RR6'), κυρίως εξαιτίας της χαμηλότερης επιβάρυνσης των ισολογισμών τους έπειτα από την αναδιάρθρωση και τις αυξήσεις κεφαλαίου.
Η Fitch τονίζει πως έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης, η ποιότητα ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών είναι αδύναμη, ενώ εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να επιδεινώνεται για το υπόλοιπο του 2014, αν και με χαμηλότερους ρυθμούς.
Ειδικότερα, η Fitch υπολογίζει ότι στα τέλη του 2013, τα προβληματικά δάνεια (περιλαμβάνουν τα μη εξυπηρετούμενα και εκείνα που βρίσκονται σε καθυστέρηση 90 ημερών) έφταναν στο 45,6% του συνόλου για την Alpha, 41,3% για την Πειραιώς, 31,7% για τη Eurobank και  29,7% για την Εθνική. Την ίδια στιγμή, τα αποθεματικά για τα προβληματικά δάνεια κυμαίνονταν κάτω από το 50%, ποσοστό κάλυψης το οποίο η Fitch θεωρεί χαμηλό, σε ένα σενάριο στρες.
Οι αναλυτές αποδίδουν τα χαμηλότερα επίπεδα των προβληματικών δανείων της Εθνικής στη συνεισφορά της Finansbank, ενώ σημειώνουν ότι ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων της Eurobank ωφελείται από το σχετικά ανθεκτικό χαρτοφυλάκιο στεγαστικών δανείων.
Με την οικονομική ανάκαμψη να επιδρά με καθυστέρηση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η Fitch περιμένει περαιτέρω επιδείνωση της ποιότητας ενεργητικού φέτος. Ο οίκος προβλέπει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 0,5% για το 2014.
Σε ό,τι αφορά τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών, έπειτα και από τις πρόσφατες αυξήσεις, η Fitch υπολογίζει το core capital στο 11% για την Alpha, 10,9% για την Πειραιώς, 9,3% για την Εθνική και 8,2% για τη Eurobank. Εάν συμπεριληφθούν και οι προνομιούχες μετοχές του κράτους στην Εθνική και τη Eurobank, οι δείκτες κεφαλαίων ενισχύονται στο 11,8% και 10,7%. “Παρόλα αυτά, η Fitch εξακολουθεί να θεωρεί αυτά τα επίπεδα κεφαλαίων ευάλωτα σε ενδεχόμενα σοκ, ειδικά λόγω των μεγάλων αποθεμάτων των μη καλυμμένων μη εξυπηρετούμενων δανείων”, σημειώνει ο οίκος.
Σε ό,τι αφορά την κερδοφορία του κλάδου, οι αναλυτές αναμένουν τη βελτίωσή της σε επίπεδο προ προβλέψεων για το 2014, κυρίως εξαιτίας του χαμηλότερου κόστους χρηματοδότησης και των συνεργιών (με το δεύτερο παράγοντα να επιδρά κυρίως στις περιπτώσεις της Τρ. Πειραιώς και της Alpha). Αυτοί οι παράγοντες θα βελτιώσουν περαιτέρω την ευελιξία των τραπεζών να προχωρούν σε προβλέψεις για επισφάλειες, οι οποίες θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, περιορίζοντας την εσωτερική παραγωγή κεφαλαίου, τουλάχιστον για το 2014.
Η Fitch επισημαίνει ότι οι τράπεζες διαθέτουν βελτιωμένα προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας, κυρίως εξαιτίας της ανακεφαλαιοποίησης τους και της πρόσβασης στη χρηματοδότηση μέσω των repos της διατραπεζικής και της ΕΚΤ. Επίσης, σημειώνεται ότι Πειραιώς και Εθνική έχουν ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές ομολόγων, όμως, πρέπει να δημιουργήσουν ένα track record διατηρήσιμης χρηματοδότησης μέσω της αγοράς αυτής. Στο πλαίσιο αυτό, η εξάρτηση του κλάδου από τη χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας έχει μεν μειωθεί σημαντικά, όμως, παραμένει σε αρκετά υψηλά επίπεδα κατά την άποψη της Fitch, στο 21% του ενεργητικού.
Η συρρίκνωση των δανείων συνεχίζεται, με αποτέλεσμα οι δείκτες δανείων/καταθέσεων να υποχωρούν σε πιο λογικά επίπεδα, που κυμαίνονται από το 107% για την Εθνική έως το 123% για την Alpha. Όμως, η Fitch σημειώνει πως οι καταθέσεις του κλάδου, παρότι δίνουν ενδείξεις σταθεροποίησης, παραμένουν ευάλωτες, λόγω των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα.
Ενδιαφέρον έχει η επισήμανση του οίκου πως τα περιθώρια για υποβαθμίσεις στις αξιολογήσεις των τραπεζών είναι περιορισμένα, εν μέσω της σταθεροποίησης του κλίματος. Τυχόν ενδείξεις σταθεροποίησης της ποιότητας ενεργητικού και χειροπιαστής προόδου προς τη μείωση των μεγάλων χαρτοφυλακίων προβληματικών δανείων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναβαθμίσεις. Επίσης, θετικά θα επιδρούσε μια αναβάθμιση του ελληνικού κράτους, ειδικά εάν συνδέεται με τη βελτίωση των μακροοικονομικών θεμελιωδών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: