22/5/14

Ξεπέρασαν τα 71 δισ ευρώ τα "κόκκινα" δάνεια. Σκαρφάλωσαν στο 33% επί του συνόλου!

Στην κορύφωση τους φαίνεται ότι φθάνουν τα "κόκκινα" δάνεια από επιχειρήσεις και νοικοκυριά, έχοντας ξεπεράσει ήδη τα 71 δισ ευρώ στο τέλος του α' τριμήνου. Πρόκειται για το ένα τρίτο του συνόλου του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών που στο τέλος του α' τριμήνου διαμορφώθηκε στα 215,9 δισ ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ. Τα 39 δισ ευρώ αφορούν "κόκκινα" επιχειρηματικά δάνεια. 
 
Όπως γράφει η Καθημερινή επικαλούμενη στοιχεία απ' τις ίδιες τις τράπεζες το σύνολο των κατηγοριών παρουσίασε στο τέλος του α' τριμήνου επιδείνωση με συνέπεια το μερίδιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων για διάστημα άνω των τριών μηνών να αυξηθεί στο 33% επί του συνολικών χορηγήσεων, από 31,8% που ήταν στο τέλος του 2013. 
 
Ωστόσο οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για επιβράδυνση του ρυθμού δημιουργίας νέων επισφαλειών, αναμένοντας τη σταθεροποίηση των "κόκκινων δανείων" στο τέλος του τρέχοντος τριμήνου και την έναρξη της σταδιακής αποκλιμάκωσης από το γ' τρίμηνο. 
 
Προς τούτο βέβαια καθοριστικό ρόλο θα έχει η ανακοπή της ύφεσης και η σταθεροποίηση της οικονομίας που αναμένεται να φανεί από το καλοκαίρι για την ενίσχυση του τουρισμού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: