12/5/14

Θύελλα αντιδράσεων για το «μπάζωμα» των παραλιών

Αντιδράσεις και τρικυμία προκαλεί σε βουλευτές και νομικούς το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την «οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας», το οποίο από το σύνολο του επιστημονικού κόσμου χαρακτηρίζεται ως «δώρο» σε επιχειρηματικά συμφέροντα που αδημονούν να επιχωματώσουν και να τσιμεντοποιήσουν τεράστιες αποστάσεις των ακτών.

Ουσιαστικά, μέσω του νομοσχεδίου, δίνεται το δικαίωμα σε εργολαβικά συμφέροντα να επεκταθούν στις ελεύθερες παραλίες, να τις ιδιωτικοποιήσουν προς το συμφέρον τους και να μεταβάλουν τη χρήση αιγιαλών σε περιοχές «φιλέτα», όπως αυτές του Ελληνικού, του Αστέρα Βουλιαγμένης, της Αναβύσσου και δεκάδων άλλων σε ολόκληρη τη χώρα.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων σε πολιτικό και επιστημονικό πεδίο, στους κατοίκους των περιοχών και διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις, αλλά και στους Ελληνες του εξωτερικού, με αποτέλεσμα να ετοιμάζονται προσφυγές για την αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου, πριν καν αυτό κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή. 

Ενα από τα πλέον επίμαχα άρθρα του νομοσχεδίου (άρθρο 13 παρ. 5) επιτρέπει με προκλητικό τρόπο σε τουριστικές επιχειρήσεις να επιχωματώσουν θαλάσσιους χώρους προσφέροντας τη δυνατότητα του «μπαζώματος» και της τσιμεντοποίησης πέντε τετραγωνικών μέτρων του αιγιαλού για κάθε μία κλίνη που διαθέτουν!

Ετσι, η «επένδυση» του Ελληνικού θα έχει το δικαίωμα να επέμβει στη μέχρι σήμερα ελεύθερη παραλία της Λεωφόρου Ποσειδώνος και του Αγίου Κοσμά, να την «μπαζώσει», να την αποκλείσει από τους λουομένους και να τσιμεντάρει λιμανάκια με ιδιωτικές «καμπάνες», ενώ ήδη στο υπάρχον επενδυτικό σχέδιο γίνεται λόγος για «ανάπλαση και διαμόρφωση της παραλιακής ζώνης» και για «αναβαθμισμένο παραλιακό μέτωπο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: