30/5/14

Στάση πληρωμών για εισφορές σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ

Κοντά στο ένα εκατομμύριο ανέρχονται οι οφειλέτες στα τρία μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ), σύμφωνα με όλα τα στοιχεία τα οποία έχουν δημοσιεύσει οι διοικήσεις τους το τελευταίο δίμηνο (Απριλίου - Μαΐου 2014). 

Το μπαράζ των ρυθμίσεων και διευκολύνσεων (πχ “νέα αρχή”, “πάγια ρύθμιση”, ακατάσχετο όριο καταθέσεων έως 1500 ευρώ για χρέη στο ΙΚΑ) που έχουν αποφασίσει τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών σε συνεργασία με τις διοικήσεις -του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ ελάχιστα έχει μειώσει τον αριθμό των οφειλετών που έχουν αρχίσει να αποπληρώνουν τα χρέη τους. Την ίδια στιγμή, όμως, το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για την περίοδο 2015 – 2018, το οικονομικό επιτελείο προσδοκά έσοδα ύψους 3,2 δισ. ευρώ (800 εκατ. ευρώ ανά έτος ή το 6% ετήσιων εσόδων των ταμείων από εισφορές). Το κύριο βάρος των οφειλών βαραίνει κυρίως τους μικρομεσαίους, μιας και αυτοί είναι “φορτωμένοι” τόσο με τις δικές τους ασφαλιστικές εισφορές (προς τον ΟΑΕΕ) όσο και με εκείνες των εργαζομένων τους (προς το ΙΚΑ). 

Το μόνο το οποίο κάνει τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπ. Εργασίας να ελπίζουν για περισσότερα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές στα ταμεία είναι το γεγονός ότι οι νέες αιτήσεις για ρυθμίσεις αυξάνονται γρηγορότερα από τον αριθμό των νέων οφειλετών. 

ΙΚΑ 
Στο ΙΚΑ, σύμφωνα με την απογραφή του Απριλίου του 2014, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2012 οι οφειλέτες, οι οποίοι είναι κυρίως μικρομεσαίοι επιχειρηματίες οι οποίοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους λόγω της κρίσης, ανέρχονταν σε 381.401. Αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν στο Capital.gr πως το συνολικό ποσό το οποίο οφείλουν οι παραπάνω πολίτες στο ΙΚΑ φτάνει τα 7,5 δισ. ευρώ. 

Μ΄ άλλα λόγια ο “μέσος” οφειλέτης στο ΙΚΑ χρωστά περίπου 2.000 ευρώ στο ταμείο των μισθωτών εργαζομένων (5 έως 8 μηνιαίες καταβολές εισφορών στο ΙΚΑ σε περίπτωση που ένας επιχειρηματίας απασχολεί ένα εργαζόμενο). 

Από τους 381.401 οφειλέτες μόλις 31.096, δηλαδή το 8% του συνόλου, προσέφυγε στη ρύθμιση “νέα αρχή” μέχρι τα τέλη του περασμένου Απριλίου, ρυθμίζοντας περίπου οφειλές ύψους 440 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 8% των συνολικών οφειλών (7,5 δισ. ευρώ). 

Ελπιδοφόρο, μόνο θεωρείται το γεγονός ότι μεταξύ Μαρτίου-Απριλίου 2014 ο αριθμός των νέων αιτήσεων για υπαγωγή σε ρύθμιση στο ΙΚΑ αυξήθηκε κατά 24%. Αντίθετα ο αριθμός των νέων οφειλετών αυξήθηκε μόλις 6,6%, γεγονός που κάνει τους υπηρεσιακούς παράγοντες στο Υπ. Εργασίας να ελπίζουν σε καλύτερες μέρες για τα έσοδα του ταμείου από τις ρυθμίσεις. 

ΟΑΕΕ 
Στον ΟΑΕΕ, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr από το υπουργείο Εργασίας, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ασφαλισμένων ελεύθερων επαγγελματιών (βιοτεχνών, εμπόρων, αυτοκινητιστών κλπ.) ανέρχονται σήμερα περίπου σε 5,5 δισ. ευρώ. 

Τα χρήματα αυτά χρωστάν στο δικό τους ταμείο 440.000 μικρομεσαίοι επιχειρηματίες. Συνεπώς “μέσος” οφειλέτης στον ΟΑΕΕ οφείλει 1250 ευρώ. Από τους 440.000 οφειλέτες, μόλις 50.516 (δηλ. το 11,4% συνόλου) έχουν συμφωνήσει -μέχρι και τις 23 Μαΐου του 2014 - σε κάποια ρύθμιση (“νέα αρχή”, “πάγια ρύθμιση”), ρυθμίζοντας ποσά ύψους 466 εκατ. ευρώ (δηλ. το 8,4% του συνόλου). 

ΟΓΑ 
Αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων ανάφεραν στο Capital.gr πως περίπου 200.000 ενεργοί (δηλ. εργαζόμενοι) ασφαλισμένοι στο εν λόγω ταμείο εξακολουθούν να είναι γενικά ασυνεπείς, αν και ένα ποσοστό εξ αυτών έχει υπαχθεί σε κάποια ρύθμιση. 

Ωστόσο, η συνολική εικόνα έχει βελτιωθεί, μιας και έχει αυξηθεί ραγδαία το ποσοστό εκείνων των ασφαλισμένων του ΟΓΑ, το οποίο πληρώνει κανονικά τις ασφαλιστικές εισφορές του. Συγκεκριμένα το α΄ τρίμηνο του 2013 μόλις το 48,2% αυτών ήταν συνεπής προς το ταμείο τους. Αντίθετα το β΄ τρίμηνο του 2013 το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 68,2% των ασφαλισμένων. Έτσι οι συνεπείς ασφαλισμένοι ανήλθαν στους 426.908 έναντι 200.000 περίπου ασυνεπών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: