28/2/13

Ποια είναι η κόρη του υφυπουργού του πασοκ που είπε τα Ελγίνεια «ένα μάτσο αρχαίες πέτρες».

Ως εθνική βλαχιά» χαρακτηρίζει η Ηλέκτρα Κοτσώνη, κόρη του πρώην υφυπουργού και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, κ. Θεόδωρου Κοτσώνη την ενέργεια των μαθητών του 2ου Γυμνασίου Κορίνθου να σηκώσουν ελληνικές σημαίες μέσα στο Βρετανικό μουσείο στη πρόσφατη επίσκεψη τους στο Λονδίνο στα πλαίσια εκπαιδευτικής εκδρομής. Η νεαρή δημοσιογράφος που ζει στο Λονδίνο με άρθρο της στη Lifo εκφράζει τους… προβληματισμούς της για το συγκεκριμένο περιστατικό.  «Μεγαλύτερη βλακεία από το να ανοίξουν τη σημαία μπροστά στα μάρμαρα δεν βρήκαν να σκεφτούν;» διερωτάται η κυρία Κοτσώνη σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στη free press εφημερίδα. Παραθέτει μάλιστα και την δική της εμπειρία από την επίσκεψη της στο Βρετανικό μουσείο όταν ήταν μαθήτρια της δευτέρας λυκείου.
«Δεν ήταν και η καλύτερή μου – πολύ πιο ώραια πέρασα το βράδυ που είδαμε τον Tobey Maguire να μπαίνει σε ένα σινεμά στη Leicester Square για την πρεμιέρα του Seabiscuit», γράφει η δημοσιογράφος.

«Είχε ερθεί και ο Σοφοκλής στην εκδρομή όμως οπότε δεν θυμάμαι να με πείραξε και πολύ. Εως τη στιγμή που μπήκαμε στην αίθουσα με τα μάρμαρα. Δεν ξέρω για έσας, αλλά ως έφηβη μου ήταν αρκετά δύσκολο να ενδιαφερθώ για ένα μάτσο αρχαίες πέτρες. Είχα ήδη περάσει τη μισή ζωή μου συνάμενη από γονείς και δασκάλους στα αρχαιολογικά μουσεία της επικράτειας και την άλλη μισή παπαγαλίζοντας μια ιστορία που ξεκινά κάπου στη κυκλαδική περίοδο και τελειώνει με την επανάσταση του 1821…. Δεν ξέρω τι θα έκανα αν εκείνη την ημέρα με είχαν βάλει να ανοίξω τη γαλανόλευκη μες το μουσείο. Μπορεί και να είχα πεθάνει από την ντροπή μου. Δεν ξέρω όμως και τι να σκεφτώ για τους καθηγητές του 2ου Γυμνασίου Κορίνθου που έπεισαν τους μαθητές τους ότι μια τέτοια πράξη αποτελεί κάτι αξιέπαινο και πάνω από όλα λογικό. Δεν ξέρω και πως να τους χαρακτηρίσω ακριβώς, αλλά τείνω προς το βλάκες με περικεφαλαία.

Για να προσθέσει :«Μου είναι δύσκολο να αποδεχτώ οτι εν μέσω της όλης καταπίεσης και της Χρυσής Αυγής που χαρακτηρίζουν την Ελλάδα σήμερα, δύο εκπαιδευτικοί (δύο άνθρωποι δηλαδή που η πολιτεία τους έχει εμπιστευτεί ένα σωρό εύπλαστων εγκεφάλων και προσωπικοτήτων) δεν βρήκαν τίποτα καλύτερο να κάνουν στο Λονδίνο με τους μαθητές τους από το να διαφημίσουν την εθνική μας βλαχιά».

Η νεαρή δημοσιογράφος προτού βουτήξει τη γλώσσα της στο μελάνι …ξέχασε ή τουλάχιστον δεν έτυχε να διαβάσει ποτέ την αξέχαστη ομιλία της Μελίνας Μερκούρη, στο Oxford Union για να κατανοήσει την σημαντικότητα των Ελγίνειων Μαρμάρων.

«Είναι η υπερηφάνεια μας, είναι οι θυσίες μας. Είναι το ευγενέστερο σύμβολο τελειότητας. Είναι φόρος τιμής στη δημοκρατική φιλοσοφία. Είναι οι φιλοδοξίες μας και το ίδιο τ΄ όνομα μας. Είναι η ουσία της ελληνικότητας…»


Στις 15 Φεβρουαρίου, όταν είχε δημοσιευθεί η είδηση ότι μαθητές από σχολείο της Κορίνθου είχαν αναρτήσει ελληνικές σημαίες μέσα στην αίθουσα όπου παραμένουν μέχρι και σήμερα τα μάρμαρα του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο, η Ηλέκτρα Κοτσώνη είχε σχολιάσει το σχετικό δημοσίευμα γράφοντας στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter: «μαλακείες»...



Στη Lifo γράφει το καμμένο το κοριτσάκι... Τι περιμένετε να διαβάσετε μέσα σ' αυτήν την εφημερίδα, από γνώμες παντελώς άγνωστων, κομπλεξικών πιτσιρικάδων, που επειδή πήγαν μια φορά στο Λονδίνο νομίζουν πως είναι κοσμογυρισμένα; Η δωρεάν αυτή διανεμόμενη εφημερίδα είναι κάτι σαν μαγκαζίνο της νεοταξίτικης, ακροαριστερής, ανθελληνικής προπαγάνδας, με μεγάλες δόσεις απο "και καλά"/ trendy /κουλτούρα, που "μόνο εμείς (ΩΣ ΚΡΑΤΟΣ) που τα γράφουμε τα καταλαβαίνουμε γιατί είμαστε πολύ προχώ" και καλά θα κάνετε και σείς να γουστάρετε αυτά που γράφουμε, γιατί αλλιώς θα είστε "βλάχοι". Με λίγα λόγια τζάμπα ανθελληνική, νεοταξίτικη προπαγάνδα, με μηδαμινό κόστος και όχημα τα πνευματικά εκτρώματα που δημιούργησε ο διεθνισμός ή αλλιώς η "Νεα Τάξη Πραγμάτων" τις τελευταίες δεκαετίες, που φυσικά ζει και βασιλεύει στα Ελληνικά(;) σχολεία και κυρίως πανεπιστήμια, με την αγαστή συνεργασία των δασκάλων, καθηγητών και πρυτάνεων. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Άνοιξαν πάλι τις πύλες των ΕΔ και των ΣΑ στους αλλοδαπούς με ελληνική ιθαγένεια


Πίσω έκανε η Νέα Δημοκρατία στην τροπολογία που αφορά την εισαγωγή στις παραγωγικές σχολές Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας  μη Ελλήνων στο γένος. Η υποχώρηση ήταν αποτέλεσμα των πιέσεων ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ οι οποίοι επιθυμούν να συνεχιστεί η εισαγωγή αλλοδαπών που έχουν πάρει την ελληνική ιθαγένεια στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας.
Σε απόσυρση της  βουλευτικής τροπολογίας που προβλέπει την εισαγωγή σε στρατιωτικές, αστυνομικές και λιμενικές σχολές μόνο όσων είναι Έλληνες στο γένος προχώρησαν οι 84 βουλευτές της ΝΔ που την είχαν καταθέσει με την αιτιολογία ότι είχε εισαχθεί σε υπό κύρωση συμφωνία και όχι κανονικό νομοσχέδιο.
Να σημειωθεί ότι η εν λόγω τροπολογία είχε προκαλέσει έντονους "τριγμούς" στον κυβερνητικό συνασπισμό και αυτό γιατί η ΔΗΜΑΡ την έχει χαρακτηρίσει «μνημείο μεσαιωνικού σκοταδισμού» ενώ το ΠΑΣΟΚ «φοβική και μικρόψυχη». Αυτό όμως δεν θα έπρεπε να οδηγήσει την ΝΔ σε υποχώρηση καθότι Ανεξ. Έλληνες και ΧΑ θα την υπερψήφιζαν.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι βουλευτές της ΝΔ θα επανακαταθέσουν την τροπολογία σε νέο νομοσχέδιο και αφού πρώτα υπάρξει συνεννόηση των πολιτικών αρχηγών. Που σημαίνει ότι θα πρέπει να επιτραπεί από τους δύο εταίρους της κυβέρνησης.
Σχολιάζοντας την απόσυρση ο Λαϊκός Σύνδεσμος-Χρυσή Αυγή δια του εκπροσώπου του Ηλία Κασιδιάρη είπε τα εξής «αφήνουμε να χειριστούν θέματα του στρατού τον κ. Σαμαρά που είναι λουφαδόρος και εξαγόρασε 21 μήνες στρατιωτικής θητείας και τον Βενιζέλο που ήταν Ι3 για παχυσαρκία».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Η Μονή Εσφιγμένου δωρίζει την "Σκηνή του Ναπολέοντα" στους Έλληνες


Σε μια ξεχωριστή κίνηση προκειμένου να βοηθήσουν την Ελλάδα προχωρούν οι μοναχοί της Μονής Εσφιγμένου, οι οποίοι αποφάσισαν να παραχωρήσουν ένα από τα πιο ιστορικά κειμήλια που κατέχουν, την περίφημη «Σκηνή του Ναπολέοντα» στη Γαλλία.

Οι σκληροπυρηνικοί μοναχοί της μονής Εσφιγμένου προχωρούν σε μια ξεχωριστή κίνηση, προκειμένου να βοηθήσουν και να ανακουφίσουν τους Ελληνες πολίτες παραχωρώντας στη Γαλλία τη «Σκηνή του Βοναπάρτη» (φώτο), ένα χρυσοποίκιλτο αριστούργημα υφαντουργίας που βρίσκεται στην κατοχή τους εδώ και 194 χρόνια, με μοναδικό όρο να μειωθεί το ελληνικό χρέος και να ορθοποδήσει η Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία».

Ο ηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου Μεθόδιος δήλωσε στην εφημερίδα ότι δεν ζητούν κανένα απολύτως αντάλλαγμα για το μοναστήρι και ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να μειωθεί το ελληνικό χρέος, ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι έχει ήδη γίνει γνωστή η σκέψη αυτή στην ελληνική κυβέρνηση και αναμένονται εξελίξεις.

Για τους Γάλλους, η «Σκηνή του Ναπολέοντα» αποτελεί σημαντικό ιστορικό κειμήλιο και έχουν προσπαθήσει επανειλημμένως να την αποκτήσουν, ενώ το 2009 ο Νικολά Σαρκοζί προσπάθησε να μεταβεί ανεπίσημα στο Αγιο Ορος προκειμένου να δει από κοντά τη Σκηνή.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Αντιπαράθεση στη Βουλή για την τροποποιητική σύμβαση της Κavala Oil

Την απόσυρση του νομοσχεδίου για την τροποποιητική σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των εταιρειών Kavala Oil και Ενεργειακής Αιγαίου για την ανανέωση της άδειας εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων του Πρίνου, ζήτησε η αντιπολίτευση.

  H ψήφιση της σύμβασης μετατέθηκε τελικά για την προσεχή Τρίτη, καθώς ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες κατέθεσαν κοινή αίτηση διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας.

  Στη συζήτηση που προηγήθηκε, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάλεσαν την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο για την κύρωση της σύμβασης, ιδιαίτερα μετά τη ρήξη στις σχέσεις της Kavala Oil και της Ενεργειακής Αιγαίου, καθώς η Ενεργειακή που συμμετέχει με ποσοστό 67% στην Kavala Oil, έχει υποβάλει ασφαλιστικά μέτρα.

  Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ευάγγελος Λιβιεράτος, επέμεινε ωστόσο, στην ανάγκη ψήφισης του νομοσχεδίου, καθώς όπως είπε, «η κύρωση μιας σύμβασης δεν συναρτάται από επιστολές και όψιμες ενδοεταιρικές διενέξεις, οι οποίες, στο βαθμό που θα εκδηλωθούν, δεν αφορούν τη διαδικασία αυτή, αλλά θα πρέπει να λυθούν αλλού». Η σύμβαση αυτή, υποστήριξε, όχι μόνο δεν είναι χαριστική, αλλά αντίθετα είναι πολύ πιο δυσμενής για τον ανάδοχο και επωφελής για τα συμφέροντα του Δημοσίου.

  Στη συζήτηση παρενέβη και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει πίσω το νομοσχέδιο, διότι η Kavala Oil δηλώνει πλέον ότι ουδεμία σχέση έχει με την Ενεργειακή που επιχειρεί -όπως κατήγγειλε- να την οδηγήσει σε χρεοκοπία, για να γίνει εκείνη η μοναδική ανάδοχος των κοιτασμάτων (τα μοναδικά για τα οποία υπάρχει άδεια εκμετάλλευσης).

  Ο κ. Καμμένος χαρακτήρισε παράνομη την όλη διαδικασία και κατήγγειλε εκχώρηση του εθνικού πλούτου.
 

  Από την πλευρά τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης και Απόστολος Αλεξόπουλος, σημείωσε πως δεν υφίσταται στην ουσία συμφωνητικό ανάμεσα στις δύο εταιρείες, καθώς οι σχέσεις τους έχουν κλονισθεί. Παράλληλα, διατύπωσαν σοβαρά ερωτήματα για το ενδεχόμενο να κρύβονται πίσω από την υπόθεση παιχνίδια χρηματιστηριακών σκοπιμοτήτων, ενώ όπως υποστήριξαν, δεν διασφαλίζονται τα συμφέροντα του Δημοσίου.
 
  Το νομοσχέδιο καταψηφίζει και το ΚΚΕ, διότι όπως είπε ο Γιώργος Λαμπρούλης, εισάγει μια ακόμη λεόντειο σύμβαση για την προσφορά πλουτοπαραγωγικών πηγών σε πολυεθνική.
 
  Φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς κατήγγειλε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Αρτέμης Ματθαιόπουλος, τονίζοντας ότι το κόμμα του έχει ως πάγια θέση την ανάγκη να μένει ως περιουσία του ελληνικού λαού ό,τι παράγεται και υπάρχει στην Ελλάδα.
 
Τον Κυριάκο Μητσοτάκη «έδειξε» ο Χρήστος Παππάς
 
  Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς επικαλέστηκε μαρτυρίες των εργαζομένων της Kavala Oil, σύμφωνα με τις οποίες, «ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι το πρόσωπο που τρέχει το θέμα» και παρατήρησε ότι ο κ. Μητσοτάκης παρίστατο στη συζήτηση στην Ολομέλεια, συνομιλώντας κατ΄ιδίαν με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων, πλην της Χρυσής Αυγής.
 
  «Είμαι βουλευτής από το 2004, με έντονη παρουσία στη Βουλή και διατηρώ το δικαίωμα να συμμετέχω στις συνεδριάσεις και να μην έχω καμία απολύτως επαφή με τη δική σας Κοινοβουλευτική Ομάδα», απάντησε ο βουλευτής της Ν.Δ..
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Η Deutsche Aeolia, η Intracom, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι περίεργες συμπτώσεις. Ο καλός αριστερός επιχειρηματίας με υπερ-πελάτη το κράτος


Κάτι τρέχει με τον Αλέξη και τον… Αίολο. Η αναφορά του χθες στη Βουλή για την Deutsche Aeolia και η πληρωμένη απάντηση από τον Ευ. Βενιζέλο προκάλεσε αίσθηση, όχι μόνο για τη γκάφα με τον λάθος Ακερμαν αλλά και γιατί ένας αρχηγός κόμματος κουνάει μέσα στη Βουλή το φάκελο συγκεκριμένης εταιρείας που θέλει να κάνει δουλειές στην Ελλάδα. Αν πράγματι υπάρχει πρόβλημα με τις άδειες ας πήγαινε ο Τσίπρας στο υπουργείο Ανάπτυξης, όχι στη Βουλή.
Εν πάση περιπτώσει, η αναφορά του στη συγκεκριμένη εταιρεία, πίσω από την οποία βρίσκεται η Deutsche Bank έχει ένα πολύ ενδιαφέρον επιχειρηματικό και πολιτικό στόρι με πολλές «συμπτώσεις».
Η Deutsche Aeolia είναι εταιρεία που έχει έδρα την Αθήνα και ιδρύθηκε από κοινού από τις εταιρείες Deutsche Bank (80%) και την ελληνική εισηγμένη Alpha Grissin (20%). Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της τελευταίας: Ο Όμιλος Alpha Grissin πρόκειται να κατασκευάσει αιολικά πάρκα στην Ελλάδα και Βουλγαρία συνολικής ισχύος 240MW και συνολικής επένδυσης που θα αγγίξει τα €325 εκατ.
Στην Ελλάδα τα αιολικά πάρκα της Deutsche Aeolia Energy Production S.A. πρόκειται να κατασκευαστούν στη νότια Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα στο νομό Αρκαδίας και Λακωνίας, ενώ η συνολική επένδυση αναμένεται να υπερβεί τα € 205 εκατ. Οι επενδύσεις στη συγκεκριμένη περιοχή επιχορηγούνται κατά 40%. Η υλοποίηση του προγράμματος βρίσκεται στο στάδιο έγκρισης από το Υπουργείο Ανάπτυξης και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡAE).
Οι απαιτούμενες στατιστικές αιολικές μετρήσεις στην εν λόγω περιοχή δείχνουν πολύ υψηλό δυναμικό, το οποίο εγγυάται αυξημένη παραγωγή και ιδιαίτερα ικανοποιητικά μεγέθη απόδοσης της επένδυσης. Ταυτόχρονα, η συγκεκριμένη περιοχή συμπεριλαμβάνεται στο χωροταξικό σχεδιασμό των προγραμμάτων ΑΠΕ γεγονός το οποίο αναμένεται να επιταχύνει τη διαδικασία έγκρισής των αιτήσεων με τον νέο νόμο σχετικά με την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ.
Στην Βουλγαρία, μέσω της «KARNOBAT AEOLIA AD» (40% συμμετοχή της θυγατρικής «ALPHA GRISSIN RENEWABLES LIMITED») υπογράφηκε σύμβαση παραχώρησης συνολικής έκτασης 8.424 στρεμμάτων γης, για περίοδο 30 ετών, στην περιοχή Karnobat στην Κεντρική Βουλγαρία, περιοχή με υψηλό αιολικό δυναμικό, με στόχο την ανάπτυξη και λειτουργία αιολικού πάρκου συνολικής ισχύος 90 MW εντός του 2013. Ήδη η εταιρεία έχει εξασφαλίσει ένα αρκετά μεγάλο αριθμό αδειών και αναμένεται να λάβει την τελική άδεια παραγωγής και εγκατάστασης προς το τέλος του 2012».
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέτοχοι της μιας «μαμάς» της Aeolia, της Alpha Grissin, δηλαδή είναι με 30,97% ο επικεφαλής Βασίλης Γκρίσιν, με 15,96% ο Βασίλης Κακούσιος και με 14,97% η Ιντρακομ Κατασκευές και 25% είναι σε μικρομετόχους. Δηλαδή η εταιρεία του κΚόκκαλη,του «κόκκινου» Σωκράτη Κόκκαλη είναι βασικός μέτοχος της Alpha Grissin ηοποία είναι βασικός μέτοχος της αγαπημένης εταιρείας του κΤσίπραδηλαδή τηςDeutsche Aeolia.
Μάλιστα, στο δ.σ. της εταιρείας βρίσκεται ο κΔημήτρης Κλώνης ο οποίος, σύμφωνα με το βιογραφικό του: Ανέλαβε τη θέση του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών της INTRACOM τον Απρίλιο 1994 και του Γενικού Διευθυντή από τον Οκτώβριο 1995. Τον Ιανουάριο 2005 ορίστηκε Εντεταλμένος Γενικός Διευθυντής αναλαμβάνοντας το Εταιρικό Κέντρο και το Νοέμβριο 2006 Εντεταλμένος Σύμβουλος Χρηματοοικονομικής Διοίκησης Ομίλου. Συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας από τον Ιούνιο του 2001. Εκτός από το Διοικητικό Συμβούλιο της INTRAKAT, κατέχει τη θέση του Αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου και Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου της INTRACOM HOLDINGS. Συμμετέχει στα Δ.Σ. των λοιπών εταιριών του Ομίλου INTRACOM καθώς και στο Δ.Σ. των INTRACOM TELECOM και INTRALOT, ως Πρόεδρος στο Δ.Σ. της εταιρίας ΚΕΚΡΟΨ Α.Ε. και ως Αντιπρόεδρος στο Δ.Σ. των INTRACOM DEFENSE ELECTRONICS, και INTRACOM IT SERVICES. Ξεκάθαρα δηλαδή άνθρωπος του Σωκράτη Κόκκαλη.
Επίσης, στο δ.σ. συναντάμε κι έναν παλιό γνώριμο, τον Σταύρο Τσουκαντά ο οποίος ήταν πρόεδρος του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων την εποχή που γινόταν ο χαμός με τα δομημένα ομόλογα.
Ο κ. Καραγκουλές

Υπάρχει όμως, κι άλλο στόρι, κι άλλη «σύμπτωση». Στην αγορά της αιολικής ενέργειας δραστηριοποιείται εδώ και 10 και πλέον χρόνια η εταιρεία BCI Partners συμφερόντων του Δ. Καραγκουλέ. Πρόκειται για το γνωστό στέλεχος του ΚΚΕ και του Συνασπισμού, πρώην σύζυγο της Μαρίας Δαμανάκη ο οποίο αποχώρησε από τον πολιτικό βίο μετά τη διάσπαση του Συνασπισμού και έγινε επιχειρηματίας. Επιτυχημένος μάλιστα αν σκεφτεί κανείς ότι το 2010 η ΔΕΗ αγόρασε από την BCI Partners έξι αιολικά πάρκα της εταιρείας αντί 125 εκατ. ευρώ. Κατά σύμπτωση στην Πελοπόννησο εκεί που θέλει να κάνει τις επενδύσεις της η Deutsche Aeolia. Διαβάστε τι γράφαμε τότε στο antinews (http://www.antinews.gr/2010/09/20/62550/). Για την απόφαση της εξαγοράς είχε γίνει χαμός στη ΔΕΗ μεταξύ του τότε και τώρα προέδρου Α. Ζερβού και του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου Απ. Μπαράτση που διαφωνούσε με το deal και την σκοπιμότητά του. Είχε γραφτεί τότε στον τύπο:
«Το πρώην στέλεχος του ΚΚΕ και του Συνασπισμού Δημήτρης Καραγκουλές έχει εξασφαλίσει την αρχική συμφωνία της ΔΕΗ ώστε να της πουλήσει έναντι συνολικού τιμήματος έως 47,1 εκατ. ευρώ πέντε εταιρείες, οι οποίες έχουν στην ιδιοκτησία τους χαρτοφυλάκιο με:
* Τρία έτοιμα και σε λειτουργία αιολικά πάρκα ισχύος 26,65 MW, τα οποία αποτιμήθηκαν στα 17,3 εκατ. ευρώ και φέρουν δάνεια ύψους 28 εκατ. ευρώ.
* Τρεις άδειες για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων ισχύος 48 MW, οι οποίες αποτιμήθηκαν προς 27,5 εκατ. ευρώ. Για την ανάπτυξή τους η ΔΕΗ πρέπει να υλοποιήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 18,8 εκατ. ευρώ, ώστε να εξασφαλίσει κεφάλαια και να δανειστεί επιπλέον 56 εκατ. ευρώ.
Οι ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί ως προς το τίμημα αφορούν κατά κύριο λόγο το κόστος εξαγοράς των τριών αδειών εγκατάστασης αιολικών πάρκων και το υπερβολικό κέρδος που εμφανίζεται να αποκομίζει η BCI. Συγκεκριμένα ενώ το κόστος έκδοσης των αδειών που είχε η BCI υπολογίζεται συνολικά σε 150.000 ευρώ (50.000 ευρώ ανά άδεια), θα εισπράξει συνολικό τίμημα 27,5 εκατ. ευρώ ή περίπου 570.000 ευρώ ανά μεγαβάτ. Σήμερα στην αγορά μία άδεια κοστολογείται προς 100.000-150.000 ευρώ περίπου.
Επιπλέον προβλέπεται από τη σύμβαση ότι θα λάβει άλλα 9 εκατ. ευρώ για την επίβλεψη της κατασκευής των τριών πάρκων, ενώ θα πληρωθεί και για τις υπηρεσίες συντήρησης που θα παρέχει για μία δεκαετία. Σημειώνεται ότι για να προχωρήσει αυτή η επένδυση η ΔΕΗ Ανανεώσιμες πρέπει να συνεισφέρει 18,8 εκατ. ευρώ για την απαιτούμενη αύξηση κεφαλαίου και να αναλάβει άλλα 56,25 εκατ. ευρώ σε νέα δάνεια, γεγονός που ανεβάζει το συνολικό κόστος για τη ΔΕΗ σε 102,2 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τα τρία πάρκα που βρίσκονται σε λειτουργία, η BCI εμφανίζεται να έχει ξοδέψει περί τα 7 εκατ. ευρώ, ενώ θα εισπράξει σχεδόν τριπλάσιο τίμημα 17,3 εκατ. ευρώ.»
Και μια υποσημείωση. Τους τελευταίους μήνες ο Δημήτρης Καραγκουλές επανεμφανίστηκε στο πολιτικό προσκήνιο και βρέθηκε κοντά στον Γιάνη Δραγασάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ. Τυχαία όλα αυτά; Τυχαία η αναφορά του Τσίπρα στη Βουλή για την αιολική ενέργεια; Μακάρι να είναι όλα τυχαία.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Από την Ελλάδα οι διεθνείς παραγγελίες της ΙΚΕΑ

Ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα έδωσε... αθόρυβα η Ιkea από τη Σουηδία, δημιουργώντας στη χώρα μας το διεθνές τμήμα συντονισμού και παρακολούθησης για την εφοδιαστική της αλυσίδα.

H σουηδική πολυεθνική προχώρησε στη συγκεκριμένη κίνηση ήδη από το προηγούμενο έτος, σταδιακά, στελεχώνοντας με 90 εργαζομένους (με εξειδίκευση στην πληροφορική/τεχνολογία και τη διαχείριση logistics) το συγκεκριμένο τμήμα διαχείρισης των διεθνών παραγγελιών και προμηθειών, το οποίο αναφέρεται στα κεντρικά της Ιkea International. 

Η Ελλάδα επελέγη από τον σουηδικό κολοσσό μεταξύ και άλλων υποψήφιων χωρών, από Ασία αλλά και Ευρώπη (όπως π.χ. η Ολλανδία) αφενός λόγω θέσης, αφετέρου λόγω εξειδικευμένου προσωπικού και ήδη τα πρώτα αποτελέσματα από τη λειτουργία του νέου τμήματος στη χώρα μας είναι θετικότερα των αρχικών προσδοκιών.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, από το νέο τμήμα που έχει εγκατασταθεί στη Μεταμόρφωση έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σε αρχικό στάδιο συζητήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας του σουηδικού ομίλου με την Cosco στο λιμάνι του Πειραιά και την ΤραινΟΣΕ για τη διακίνηση προϊόντων της ΙΚΕΑ, όπως έχει γίνει ήδη με τη Hewlett Packard. 

Oι επαφές είναι ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο και η έκβασή τους θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το γενικότερο περιβάλλον, τη βελτίωση των σιδηροδρομικών κυρίως υποδομών στην περιοχή αλλά και τα πρώτα αποτελέσματα που θα έχει η συνεργασία μεταξύ Cosco-ΗΡ.

Σημειώνεται ότι το νέο τμήμα συντονισμού και παρακολούθησης της εφοδιαστικής αλυσίδας της Ιkea λειτουργεί ανεξάρτητα από τον εταίρο του σουηδικού ομίλου στην Ελλάδα, τον όμιλο Φουρλή, ο οποίος διαχειρίζεται τα καταστήματα του ομίλου σε Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Έρχεται η F1 στις οθόνες μας από την ΝΕΤ

Για τη διετία 2013 – 2014 κοντά στην απόκτηση των δικαιωμάτων προβολής των GP βρίσκεται η ΕΡΤ αξιολογώντας τη δυναμική που έχει το προϊόν αλλά και την δυνατότητα προβολής του σε High Definition. Όπως ίσως γνωρίζετε το σήμα της F1 είναι HD από το 2011, μέχρι σήμερα είχαν την δυνατότητα να απολαύσουν αυτή την ποιότητα εικόνας μόνο οι συνδρομητές του ΟΤΕ. 

Θα περίμενε κανείς να υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον και από τα ιδιωτικά κανάλια για την προβολή των αγώνων της F1. Πρόκειται για ένα κατ’ εξοχήν αντρικό προϊόν που ότι ώρα και αν προβάλλεται είναι με διαφορά πρώτο στα αντρικά κοινά στην 3ωρη διάρκειά του. Είναι επίσης αλήθεια πως ο σκληρός πυρήνας τηλεθεατών της F1, αποτελείται από άντρες οικονομικά εύρωστους, με υψηλότατο επίπεδο μόρφωσης ηλικίας 25 – 45 ετών. Αυτός είναι και ο λόγος που εταιρείες κολοσσοί παγκοσμίως τα δίνουν όλα για να μεγιστοποιήσουν την παρουσία τους στο συγκεκριμένο άθλημα. 

Εταιρείες πετρελαιοειδών, καυσίμων και λιπαντικών, λογισμικού, ωρολογοποιίας, κινητής τηλεφωνίας, ποτών και αναψυκτικών, ρουχισμού, ασφαλιστικές, ξενοδοχεία αλλά και μεγάλοι κατασκευαστές αυτοκινήτων, ελαστικών δίνουν γη και ύδωρ για λίγα λεπτά προβολής στο παγκόσμιο παράθυρο της F1. Στη χώρα μας όμως η διαφημιστική αγορά έχει συρρικνωθεί και λειτουργεί με ένα ιδιότυπο καθεστώς όπου η ποιότητα του προγράμματος δεν είναι ανάλογη της διαφημιστικής δαπάνης. Επίσης λόγω των στρεβλώσεων της ελληνικής αγοράς με τους υπέρμετρους φόρους, παραδοσιακοί χορηγοί των GP όπως οι εισαγωγικές εταιρείες αυτοκινήτων έχουν περιορισμένους προϋπολογισμούς. 

Τις επόμενες μέρες είναι πολύ πιθανό να ολοκληρωθεί η συμφωνία με την ΕΡΤ πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό για τους Έλληνες φίλους της F1 που θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το αγαπημένο τους άθλημα χωρίς συνδρομή και σε HD. Ειδικά για όσους οδηγούν και ασχολούνται ενεργά με το αυτοκίνητο, η F1 αποτελεί τη μοναδική διέξοδο για το πάθος τους αλλά και το μόνο τρόπο να μάθουν σωστά όσα αφορούν στην ασφαλή οδήγηση και στις εξελίξεις στην τεχνολογία. Η προβολή των μέτρων ασφαλείας που λαμβάνονται στα GP, το μήνυμα ότι κινούμαστε γρήγορα μόνο στον οριοθετημένο χώρο μιας πίστας με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας αλλά και οι εικόνες από τους κορυφαίους οδηγούς στον κόσμο επί το έργω μόνο θετικά μπορεί να συμβάλλουν στην ενίσχυση της οδικής ασφάλειας στους δρόμους. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Έκθεση-κόλαφος για τις «τρύπιες» Εφορίες από ΔΝΤ - Κομισιόν


Εικόνα πλήρους διάλυσης με απογοητευτικές επιδόσεις στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών εμφανίζει ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός, σύμφωνα με έκθεση «καταπέλτη» την οποία υπογράφουν το ΔΝΤ και η Κομισιόν, λίγες μόνο ημέρες πριν από την άφιξη των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα.
Σε αυτή μεταξύ των άλλων τονίζεται πως η αυτονομία που θα δινόταν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων βρίσκεται... στα χαρτιά, με κίνδυνο να μη δοθεί τέλος «ούτε στις πολιτικές επεμβάσεις ούτε στη διαφθορά».
Είναι χαρακτηριστικό ότι η διεύθυνση εσωτερικών υποθέσεων παρέλαβε πρόσφατα στοιχεία 130 υπαλλήλων οι οποίοι περιλαμβάνονται σε κατάλογο προσώπων τα οποία φαίνεται να έχουν εμβάσει ποσά σε ξένες τράπεζες.
Οι έλεγχοι των δηλώσεων «πόθεν έσχες» των εν λόγω υπαλλήλων έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν πολύ σύντομα, ενώ σύμφωνα με την τρόικα «για να είναι οι ανωτέρω έλεγχοι αποτελεσματικοί, απαιτείται η συνακόλουθη επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων οι οποίες θα φτάνουν έως και την ποινή της απόλυσης».
ΔΝΤ και Κομισιόν συστήνουν αυστηροποίηση των ποινικών διώξεων, με χαρακτηριστική την πρόταση να ασκείται ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή ανεξαρτήτως αν ο φορολογούμενος καταβάλλει τον φόρο που βεβαιώνεται, εισηγούνται τη διαγραφή των ληξιπρόθεσμων οφειλών που θεωρούνται ανείσπρακτες, προτείνουν την άμεση πρόσληψη μέχρι το τέλος Μαρτίου 200 ελεγκτών από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και την υπαγωγή του ΣΔΟΕ και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων στη νέα Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Δέσμευση
Επίσης στην έκθεση υπενθυμίζεται η δέσμευση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση να μην κάνει άλλη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών και να μην υιοθετηθούν νέες φορολογικές αμνηστίες.
Μεταξύ των άλλων διαπιστώνεται πως οι μεταρρυθμίσεις προσχωρούν αποσπασματικά. Νευραλγικοί τομείς του φορολογικού μηχανισμού παραμένουν υποστελεχωμένοι.
Ενδεικτικό το παράδειγμα της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης (ΕΜΕΙΣ) όπου απασχολούνται μόλις 37 άτομα αντί για 50 που προβλέπονται, δεν υπάρχουν βασικά συστήματα μηχανογραφικής υποστήριξης και η συνολική εισπραξιμότητα της μονάδας ανήλθε σε μόλις 0,5% το 2012.
Οι περισσότεροι ελεγκτές στη Δ.Ο.Υ Μεγάλων Φορολογουμένων δεν έχουν χώρο εργασίας και φορητούς υπολογιστές.
Αν δεν υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις
Απιαστοι οι στόχοι είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών για το 2013
Απίθανο φαντάζει, σύμφωνα με την έκθεση, να επιτευχθούν οι στόχοι είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών για το 2013, αν δεν υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις. Σύμφωνα με το Μνημόνιο, θα πρέπει φέτος να εισπραχθούν 1,9 δισ. ευρώ από τις «παλιές» ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ωστόσο, εσωτερικές προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι μπορούν να εισπραχθούν 1,176 δισ. ευρώ. Η χαμηλή εισπραξιμότητα οφείλεται στο ότι οι περισσότερες οφειλές είναι ανεπίδεκτες είσπραξης (πτωχεύσεις, εκκαθαρίσεις, ΔΕΚΟ και πολύ μεγάλες οφειλές που αντιστοιχούν στην επιβολή μη ρεαλιστικών προστίμων και ποινών για παραβάσεις του ΚΒΣ).
Απαραίτητη προϋπόθεση για να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα και στόχοι θα πρέπει, κατά το ΔΝΤ και την ΕΕ, να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο για τους ελέγχους. Τα στελέχη τους μάλιστα προτείνουν στο οικονομικό επιτελείο να προχωρήσει σε μία προσέγγιση του ελέγχου βάσει ανάλυσης κινδύνου, ώστε οι ελεγκτικοί πόροι να επικεντρωθούν στις πλέον προσοδοφόρες υποθέσεις.
Προκειμένου, όμως, να επιτευχθούν οι στόχοι για το 2013 θα χρειαστεί, κατά την τρόικα, να ολοκληρώνονται περισσότεροι από 200 έλεγχοι κάθε μήνα. Η τρόικα ζητά να επιταχυνθεί η πρόσληψη των 200 νέων ελεγκτών από τον ιδιωτικό τομέα μέχρι το τέλος Μαρτίου.
Συνολικά την περίοδο 2013-2014 θα χρειαστούν επιπλέον 500 εξωτερικά προσλαμβανόμενοι ελεγκτές, οι περισσότεροι από τους οποίους θα πρέπει να διαθέτουν πτυχίο Νομικής. Θεωρεί απαραίτητο να μεταμορφωθεί εκ βάθρων η υφιστάμενη φορολογική διοίκηση (η οποία σήμερα χαρακτηρίζεται αρνητικά από τυπολατρία, περιττή γραφειοκρατία, αναποτελεσματικότητα, πολιτικές παρεμβάσεις και διαφθορά) και να εξελιχθεί σε μια σύγχρονη δομή, η οποία εξασφαλίζει επαρκή έσοδα στο κράτος.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ο Χάνιμπαλ Λέκτορ της Άρτας


Ένα από τα πλέον φρικιαστικά εγκλήματα των τελευταίων ετών σημειώθηκε προ ημερών στην Αρτα. Δράστης, ένας 36χρονος Ελληνας που σκότωσε, τεμάχισε και έβρασε έναν 48χρονο, και στη συνέχεια πέταξε τα κομμένα τμήματα σε βόθρο και στον Αραχθο ποταμό!

Τα ίχνη του 48χρονου, πατέρα δύο παιδιών, που διέμενε στις Κεραμάτες, είχαν χαθεί από τις 11 Φεβρουαρίου. Τρεις ημέρες αργότερα, άνδρες του Τμήματος Ασφάλειας Αρτας συνέλαβαν έναν 36χρονο Ελληνα για παράνομη οπλοκατοχή και ναρκωτικά και κατάσχεσαν ένα όπλο, δίχως να προκύπτει αρχικά καμία σύνδεση ανάμεσα στα δύο περιστατικά. Την περασμένη Τρίτη, ωστόσο, συγγενής του 48χρονου μετέβη στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αρτας και δήλωσε την εξαφάνισή του. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί ζήτησαν αναλυτικά στοιχεία για τις τελευταίες κινήσεις του εξαφανισμένου προσώπου και τότε πληροφορήθηκαν από τον συγγενή για ένα σπίτι στο οποίο φιλοξενούνταν το τελευταίο διάστημα. Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας διαπίστωσαν τότε ότι πρόκειται για την κατοικία του 36χρονου, που είχαν συλλάβει προ ημερών. Ακολούθησε δεύτερος γύρος προανάκρισης, κατά την οποία ο 36χρονος ομολόγησε, περιγράφοντας στους αστυνομικούς το στυγερό του έγκλημα με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες.

Οπως προέκυψε, στις 11 του μηνός και ύστερα από έντονη λογομαχία που είχαν 36χρονος πυροβόλησε στο μάτι τον 48χρονο, με αποτέλεσμα να πεθάνει ακαριαία. Στη συνέχεια, προκειμένου να εξαφανίσει τα ίχνη του εγκλήματος, τεμάχισε το πτώμα με ένα σκεπάρνι, έβρασε τα κομμάτια σε μια κατσαρόλα (!) και στη συνέχεια πέταξε τα μαλακά τμήματα στον βόθρο του σπιτιού του, ενώ τα κόκαλα και το κεφάλι στον Αραχθο! Παράλληλα, έκαψε τα ρούχα του θύματος και τα δικά του στην αυλή. Σύμφωνα με τους αξιωματικούς της Ασφάλειας Αρτας, θύτης και θύμα ήταν χρήστες ηρωίνης και επί χρόνια φίλοι. Αφορμή για το άγριο φονικό φαίνεται ότι ήταν η υποψία του δράστη ότι ο φιλοξενούμενος φίλος του τού έκλεψε ποσότητα ηρωίνης. Ως εμπλεκόμενη στην υπόθεση συνελήφθη και η 25χρονη φίλη του δράστη, που ήταν παρούσα στο σπίτι την ώρα του φονικού. Οι αστυνομικοί κατάσχεσαν το σκεπάρνι και την κατσαρόλα που χρησιμοποίησε ο δράστης.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

«Πάρτι» για την αποχώρηση Καταστόφια


Με κύριο σύνθημα «Δεν ξεχνάμε το Μαρί», η Ομάδα Αγανακτισμένων Πολιτών πραγματοποίησε χθες βράδυ εκδήλωση έξω από το Προεδρικό Μέγαρο με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της θητείας της Κυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τον τηλεοπτικό σταθμό της Λευκωσίας Sigma, εκ μέρους των διοργανωτών, η Μαρία Ηρακλέους είπε ότι βρίσκονται στον χώρο έξω από το Προεδρικό με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της θητείας της Κυβέρνησης Χριστόφια.
«Είμαστε εδώ για να τους θυμίσουμε με την παρουσία μας ότι δεν ξεχνάμε, και πως τώρα που φεύγει ο απερχόμενος Πρόεδρος δεν τον καλύπτει η ασυλία του», και πως 20 σχεδόν μήνες μετά τη φονική έκρηξη, «είμαστε εδώ και περιμένουμε». Η κ. Ηρακλέους είπε πως με την παρουσία τους απόψε στον χώρο έξω από το Προεδρικό δεν ήθελαν να προκαλέσουν, αλλά να υπενθυμίσουν ότι είναι εδώ και περιμένουν δικαίωση.
«Δεν ξεχνούμε τι κακό μας έχει κάνει αυτή η Κυβέρνηση, και τι πόνο έχουμε τραβήξει όλους αυτούς τους μήνες», ανέφερε. Από την πλευρά της, η Κάτια Κλεάνθους εξέφρασε την ευχαρίστησή της για την αγάπη που εισέπραξε από τους πολίτες αυτούς τους μήνες. «Μας έχετε κάνει να νοιώσουμε πιο δυνατοί για να μπορούμε να συνεχίσουμε και να παλέψουμε με αυτό το θεριό που ονομάζεται κατεστημένο», είπε.
«Επιτέλους έχουμε καταφέρει να απαλλαγούμε από τη μάστιγα αυτής της Κυβέρνησης. Ελπίζουμε στα καλύτερα, είμαι σίγουρη πως οι άνθρωποι που έχουν αναλάβει τώρα τα ηνία θα είναι πολύ καλύτεροι από αυτούς που είχαμε προηγουμένως», πρόσθεσε.
Αναφερόμενη στις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια, η κ. Κλεάνθους εξέφρασε την απορία «πώς αυτός ο άνθρωπος σε εμάς δεν έχει δείξει κανένα ίχνος ανθρωπιάς για 20 μήνες, ούτε με μια επιστολή, ούτε με ένα τηλεφώνημα». Η κ. Κλεάνθους είπε πως το Μαρί δεν είναι ατύχημα.
«Το Μαρί είναι όλεθρος, είναι καταστροφή, έχει φέρει δεινά στον τόπο μας. Αυτή η Κυβέρνηση πήρε κράτος και παρέδωσε συσσίτια, ορφανά, χείρες, ανθρώπους που δεν έχουν να φάνε. Να συνεχίσουμε να θυμούμαστε το Μαρί, να το έχουμε σαν παράδειγμα, είναι κάτι που σημάδεψε τη ζωή μας», κατέληξε.
Οι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση άφησαν στο τέλος άσπρα μπαλόνια στον ουρανό, και τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας στο Μαρί.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

27/2/13

Από το... πράσινο σκουλήκι στις φρεγάτες και στους "ψευτόμαγκες"

Φρεγάτες,  Eldorado, αποκρατικοποιήσεις, μνημόνια, Ιταλία, φεμινίστριες, Σόρος, ψευτόμαγκες, "υδατάνθρακες" και πράσινο σκουλήκι. Αυτά –και άλλα πολλά– κυριάρχησαν στην εξάωρη, προ ημερησίας διατάξεως, συζήτηση... για το αγροτικό στη Βουλή που ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα. 

Αποτέλεσμα όχι μόνο της έντασης μεταξύ κυβέρνησης – αντιπολίτευσης, αλλά και του γεγονότος ότι ελάχιστες φορές από τις περσινές εκλογές έχει διεξαχθεί συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, με αποτέλεσμα όλοι να μιλήσουν για όλα.

Την ειδική αυτή συνεδρίαση ζήτησε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας και, ως εκ τούτου, βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα μπαράζ επικρίσεων για την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ από τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους και το ΚΚΕ.

Αν εξαιρέσει κανείς τις αναφορές του Αντώνη Σαμαρά σε κυβερνητικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί ή δρομολογούνται για αγροτικά ζητήματα (από τα οικονομικά μέχρι τις αποζημιώσεις για ζημιές από το πράσινο σκουλήκι) και, αντίστοιχα, τις ενστάσεις του κ. Τσίπρα περί του αντιθέτου, η πολύωρη συνεδρίαση κάθε άλλο παρά στο αγροτικό αφορούσε.

Σημείο αιχμής αποτέλεσε η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην προσπάθεια της κυβέρνησης να «έλθουν» ξένες επενδύσεις στη χώρα. 

Την «πάσα» έδωσε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα πρόσφατα γεγονότα στην Χαλκιδική: «Αγωνιζόμαστε να φέρουμε επενδύσεις από παντού. Κάποιοι όμως -ανώνυμοι και κουκουλοφόροι- πάνε το βράδυ και καίνε τις εγκαταστάσεις επιχειρήσεων που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα. Τι νόημα έχει να παλεύουμε να φέρουμε επενδύσεις, όταν κάποιοι προσπαθούν συστηματικά να τις διώξουν;», ήταν η φράση του,  χαρακτηρίζοντας “εθνικούς υπονομευτές” όσους πολεμούν τις επενδύσεις.

Οι πειρατές... και ο Ακερμαν
“Η χώρα χρειάζεται επενδυτές, όχι πειρατές”, ήταν η απάντηση Τσίπρα, καταγγέλλοντας ότι οι άδειες για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας “πήγαν στους κολλητούς και τους διαπλεκόμενους”. 

Στο σημείο  αυτό, πάντως, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε φάουλ καθώς, για να τεκμηριώσει την καταγγελία ότι η διαπλοκή φρενάρει επενδυτικά σχέδια της Deutsche Aeolia στην αιολική ενέργεια, παρουσίασε έγγραφο της Deutsche Bank με την υπογραφή –όπως είπε– του διοικητή της Γιόζεφ Ακερμαν, λέγοντας ότι χρηματοδοτεί την επένδυση.

Λίγο αργότερα όμως ο Ευ. Βενιζέλος αποκάλυψε ότι δεν πρόκειται για τη γερμανική κεντρική τράπεζα αλλά για κατάστημά της στο Λονδίνο και ότι ο υπογράφων δεν είναι ο διοικητής της αλλά πρόσωπο με το ίδιο επίθετο. 

Η αποκάλυψη «μούδιασε» τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μέχρι το τέλος της συνεδρίασης δεν επανήλθαν στο θέμα.

Ο κ. Βενιζέλος μάλιστα δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε δημοσίευμα γερμανικού περιοδικού, σύμφωνα με το οποίο το ταξίδι του κ. Τσίπρα στην Αμερική χρηματοδότησε ο Τζωρτζ Σόρος.

«Δεν μασάμε» και... «ψευτόμαγκες»
Σε άλλο σημείο, ο κ. Σαμαράς απάντησε στις κατηγορίες για “μνημονιακή” πολιτική της κυβέρνησης με την φράση “δεν μασάμε από απειλές κύριε Τσίπρα”.  Και διευκρινίζοντας, παράλληλα: «Ποτέ δεν είπα ότι θα... σκίσουμε το Μνημόνιο, αλλά ότι θα σεβαστούμε τις δανειακές συμβάσεις της χώρας. Πως πετύχαμε τη μείωση του χρέους το τελευταίο διάστημα; Εμείς κόψαμε 145 δισ. ευρώ χρέος χωρίς χρεοκοπία”.

Κατέληξε με νόημα δε, «δεν υπάρχει επιτυχής διαπραγμάτευση χωρίς αξιόπιστο πρωθυπουργό, χωρίς κυβέρνηση και χωρίς τη δύναμη που δίνουν οι άλλοι δύο αρχηγοί».

Σε ανάλογο ύφος ήταν η απάντηση Τσίπρα: Αφού αποκάλεσε τον κ. Σαμαρά... ως “ψευτόμαγκα” για το ύφος του, τον κατηγόρησε ότι είναι «επικεφαλής της ομάδας λάσπης» που μοντάρει βίντεο εκλεγμένων βουλευτών του Κοινοβουλίου και τα παρουσιάζει στην δημοσιότητα, τον προέτρεψε –ειρωνικά– να μην ξαναδιαγράψει το χρέος γιατί «στο τέλος θα πάει στο 400% και θα πληρώνουν και τα τρισέγγονά μας».

Φρεγάτες, φεμινίστριες και... υδατάνθρακες
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε, ακόμη, ότι ο Φρ. Ολάντ ήρθε σε μία χώρα “που βρίσκεται υπό λεηλασία για να διαπραγματευθεί την πώληση ή ενοικίαση φρεγατών του πριν περάσει στο ψητό που είναι το νερό” –την στιγμή, είπε, που στο Παρίσι η ιδιωτικοποιημένη επιχείρηση νερού επέστρεψε στο Δημόσιο. 

Ο πρωθυπουργός παρέπεμψε σε παλαιότερες (και εκκρεμείς) αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ για προμήθεια φρεγατών οι οποίες, λόγω κρίσης δεν μπορούν να υλοποιηθούν, ωστόσο η κυβέρνηση δεν μπορεί να αφήσει χωρίς προστασία τον εθνικό μας χώρο.

Ο... τελευταίος λόγος (όπως ορίζει η διαδικασία) δόθηκε στον κ. Σαμαρά, ο οποίος στην τριτολογία του στηλίτευσε την «ικανοποίηση» που εξέφρασε ο ΣΥΡΙΖΑ για το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών και, κυρίως, την επιτυχία Μπερλουσκόνι. 

Απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έριξε την ατάκα: «Προσέξτε κύριε Τσίπρα γιατί θα αντιδράσουν οι φεμινίστριές σας»...

Ανάπαυλα γέλιου έδωσε το σαρδάμ του Πάνου Καμμένου, ο οποίος, αναφερόμενος στα ενεργειακά σχέδια και στα της ΑΟΖ, μπέρδεψε τους υδρογονάνθρακες με τους... υδατάνθρακες.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Τα παιδιά του Σόρος στην Ελλάδα!


Μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ. Μετά την επίθεση εκ μέρους του ιστότοπου Left.gr που πρόσκεται στον ΣΥΡΙΖΑ και θύμιζε χθες ότι κάποτε έκαιγαν ΤΑ ΝΕΑ η εφημερίδα επανέρχεται σήμερα και ζητάει εξηγήσεις από τον Αλέξη Τσίπρα για ενδεχόμενη σχέση του με τον αμερικανό επενδυτή Τζορτζ Σόρος.
Γράφει σήμερα (27.2.13) ο Γιώργος Παπαχρήστος στα ΝΕΑ:
«Εχει περάσει μισή εβδομάδα από την ημέρα που αναδημοσίευσα σε αυτήν εδώ τη στήλη τις αναφορές από το έγκυρο γερμανικό εβδομαδιαίο οικονομικό περιοδικό «Wirtschaftswoche» ότι ο περίεργος, βαθύπλουτος, κεφαλαιοκράτης Τζορτζ Σόρος χρηματοδότησε την εκδήλωση στο Κολούμπια όπου μίλησε πριν από περίπου ένα μήνα το αριστερό αγόρι Αλέξης (και οι δύο στη μεγάλη φωτογραφία). Το ρεπορτάζ, του οποίου αναδημοσίευσα αυτούσιο απόσπασμα, ισχυριζόταν επίσης ότι ο Σόρος «είναι σπόνσορας του Τσίπρα». Διατύπωσα αρκετές επιφυλάξεις – πώς να δεχτώ, ας πούμε, αυτό τον ισχυρισμό, ο οποίος συνοδευόταν από την ακραία άποψη ότι ο Σόρος χρηματοδοτεί τον Τσίπρα για να τιμωρήσει τη Γερμανία; Και περίμενα μια απάντηση.
Μια διάψευση. Ενα σχόλιο. Κάτι, τέλος πάντων, από την Κουμουνδούρου. Δυστυχώς, η σιωπή τους προς απάντησή μου. (Επισήμως. Διότι ανεπισήμως ανέθεσαν σε κάποιον κουκουλοφόρο του Διαδικτύου, από αυτούς που συντηρούν για ευνόητους λόγους, να βάλει και πάλι τη λάσπη στον ανεμιστήρα, όπως κάνουν παγίως – κόλπα του Γκέμπελς στις ημέρες μας...) Η λογική τους είναι προφανώς ότι «εντάξει μωρέ, θα ξεχαστεί».
Είναι μια άποψη και αυτή, αλλά το θέμα είναι σοβαρό και απαιτεί μια απάντηση. Τώρα. Ο Τσίπρας είναι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πολιτειακός θεσμός ως εκ της θέσεώς του, και δεν μπορεί να διατυπώνονται τέτοιες βαριές κατηγορίες και εκείνος να σφυρίζει κλέφτικα. Στο κάτω κάτω, δεν κάνει τον σταυροφόρο της διαφάνειας; Τον κάνει. Ας το αποδείξει κιόλας... Το λέω αυτό, διότι ο μπαρμπα-Σόρος χρόνια τώρα επιχειρεί να βάλει πόδι στη χώρα. Κάτι οι επιλεκτικές συγγένειες με τους Σκοπιανούς, κάτι η ακόρεστη δίψα του για την κονόμα, όλο αναζητεί τρόπους και μέχρι τώρα, έτρωγε πόρτα. Θα αλλάξει κάτι αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στα πράγματα; Να μας το πουν να το ξέρουμε...»
Εγραφε χθες το Left.gr:
«Τελικά, πρέπει να το έχεις μέσα σου. Να υπάρχει σχετική καταγραφή στο DNA σου. Δεν εξηγείται διαφορετικά όλη αυτή η ιστορική πορεία σου. Δίνεις, όμως, «στίγμα» με κωλοτούμπες; Ναι, αν η ιστορία σου έχει καταγράψει ότι δεν υπηρετείς τη διαφθορά, αλλά είσαι η διαφθορά. Είναι το στίγμα που σε ακολουθεί συνεχώς...
Το καλοκαίρι του 1965 διαδηλωτές έκαιγαν την εφημερίδα «Τα Νέα». Είχε «αδειάσει» τον Γεώργιο Παπανδρέου, τον επονομαζόμενο και «γέρο της Δημοκρατίας», και στήριζε τη κυβέρνηση Νόβα που στήριζε το παλάτι. Λίγο αργότερα, αρχές της μεταπολίτευσης, η έγκυρη εφημερίδα πούλαγε το «θαυματουργό» νερό του Καματερού ως σωτηρία κατά του καρκίνου. Το πιο φοβερό είναι ότι εξαιτίας της 18 παιδιά με λευχαιμία σταμάτησαν την κλασσική θεραπεία και έπαιρναν μόνο νερό του Καματερού, με τραγικά αποτελέσματα. Μέχρι και μπιτόνια με νερό από το Καματερό, κουβάλαγαν οι σμπίροι της διεύθυνσης, έγκριτοι δημοσιογράφοι, για να «σώσουν τους πολίτες»...
Η συνέχεια γνωστή. Δημιούργησε μια ολόκληρη «πολιτιστική βιοτεχνία», με κριό το Μέγαρο Μουσικής και προωθούσε βιβλία και κασέτες σε σχολεία και ιδρύματα -με το αζημίωτο.
Στη συνέχεια, δίνοντας ισχυρό στίγμα της πορείας της, στήριξε τον Ανδρέα, τον Κώστα, τον Γιώργο, τον Βαγγέλη, ενώ έπαιζε και με τον Γιάννη, τον Ανδρέα, τον Απόστολο, κ.λπ. Πάντα ανάλογα με το πώς φυσάει ο άνεμος...
Με το μνημόνιο ήταν σαφή η στάση που θα κρατούσε: να σώσει τη χώρα! Στήριξε, λοιπόν, τον Τόμσον, και τον Τράα, καθώς και όλα τα καλόπαιδα του ΔΝΤ της ΕΕ και του Βερολίνου. Ο Σόιμπλε έγινε εικόνισμα, η Μέρκελ μοναστήρι.
Δεν τους βγαίνει, όμως, το παιχνίδι. Οι πολίτες καταλαβαίνουν πολύ περισσότερα από όσα φαντάζονται οι εγκέφαλοι της Μιχαλακοπούλου. Και το έδειξαν στις εκλογές το δείχνουν καθημερινά στους δρόμους. Μοναδικός κίνδυνος λοιπόν υποδεικνύεται ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας προσωπικά. Και άρχισαν τη γνωστή δουλειά τους. Λάσπη, ψέματα, αυθαίρετα συμπεράσματα. Άλλωστε, είναι γνωστοί προμηθευτές / στήριγμα της εκάστοτε εξουσίας.
Μακρύ χέρι βρήκαν εύκολα. Όλο και κάποιος δημοσιογράφος θέλει να γίνει «πρώτος στα γρόσια και στα γράμματα» –παλιά παροιμία της περιοχής των Ιωαννίνων.
Υ.Γ. Προς Γ. Παπαχρήστο. Εξαιρετική η αρθρογραφία σας στα «Νέα» σχετικά με τον Αλέξη Τσίπρα. Ειδικά το ρεπορτάζ ότι την ομιλία του –όπως και των άλλων, βέβαια, ομιλητών- στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Κολούμπια τη συγχρηματοδότησε το think tank του Σόρος, το ΙΝΕΤ. Σας ενημερώνουμε –συναδελφική αλληλεγγύη- ότι δύο νερά και ένα καφέ (γαλλικό) που ήπιε βερεσέ ο Αλ. Τσίπρας, τα πληρώσαμε αμέσως με τη δημοσίευση του αποκαλυπτικού ρεπορτάζ σας.
Στο site της εφημερίδας σάς αναγνώστης σας παρακινεί να ψάξτε την αλήθεια «αν θεωρείται τον εαυτό σας σοβαρό δημοσιογράφο», γιατί ο κύριος οργανωτής της εκδήλωσης ήταν ο «Φοιτητικός συνασπισμός για τα δικαιώματα των εργατών». Θα το ψάξετε;...
Στη φωτογραφία: Πολίτες καίνε τις εφημερίδες "Τα Νέα" και "Αθηναϊκή". Διαμαρτύρονται γιατί οι συγκεκριμένες εφημερίδες εγκατέλειψαν την Ένωση Κέντρου του Γ. Παπανδρέου, ενώ υπήρξαν και φήμες ότι μετά το Γεώργιο Αθανασιάδη -Νόβα θα στήριζαν και τη λύση Στεφανόπουλου» καταλήγει το Left.gr.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε ο Β. Παπαγεωργόπουλος

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. για την πολύκροτη υπόθεση της υπεξαίρεσης από τα ταμεία του κεντρικού Δήμου Θεσσαλονίκης. 

Λίγο νωρίτερα είχαν κριθεί ένοχοι από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Μιχάλης Λεμούσιας για την πολύκροτη υπόθεση της υπεξαίρεσης από τα ταμεία του κεντρικού Δήμου. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου Γιώργος Αποστολάκης, ανακοινώνοντας την απόφαση, έκρινε ένοχο τον Β. Παπαγεωργόπουλο, κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου, για την πράξη της άμεσης συνεργείας στην υπεξαίρεση στην υπηρεσία κατ΄ εξακολούθηση, δια παραλείψεως, ενώ έκρινε ένοχο τον Μ. Λεμούσια, κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου, για το αδίκημα της άμεσης συνέργειας στην υπεξαίρεση κατ΄ εξακολούθηση. 

Τα αδικήματα αυτά είναι σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου και επισείουν ποινές έως ισόβια κάθειρξη. 

Επιπλέον, ο Μ. Λεμούσιας κρίθηκε ένοχος για το πλημμέλημα της παροχής ψυχικής συνδρομής στην πράξη της πλαστογραφίας.

Ο βασικός κατηγορούμενος για την υπόθεση, πρώην ταμίας του Δήμου Παναγιώτης Σαξώνης, καταδικάστηκε για τις πράξεις της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία, κατ΄ εξακολούθηση, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του Δημοσίου, καθώς επίσης για τα αδικήματα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) και για πλημμεληματικού χαρακτήρα πλαστογραφία.

Εξάλλου, ένοχοι της άμεσης συνέργειας στην υπεξαίρεση στην υπηρεσία κρίθηκαν οι δύο άλλοτε διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας του Δήμου. 

Αντίθετα, αθωώθηκαν οι τρεις αντιδήμαρχοι Οικονομικών και όλοι οι κατηγορούμενοι υπάλληλοι. 

Ο εισαγγελέας της έδρας Βασίλης Χαλντούπης πρότεινε να αναγνωριστούν σε όλους ελαφρυντικά. Ειδικότερα, για τους Β. Παπαγεωργόπουλο και Μ. Λεμούσια, αλλά και για τους δύο πρώην διευθυντές, ζήτησε να δοθεί το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, ενώ για τον Π. Σαξώνη αυτό της καλής συμπεριφοράς που επέδειξε μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, αλλά και τη συνδρομή που παρείχε στις Αρχές κατά τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης. Εφόσον το δικαστήριο χορηγήσει ελαφρυντικά στους κατηγορουμένους θα "σπάσουν" τα ισόβια δεσμά. 

Το δικαστήριο αποσύρθηκε και θα επανέλθει σε λίγη ώρα προκειμένου να ανακοινώσει τις τελικές ποινές. 

Το σκεπτικό της απόφασης 

Στην κατάμεστη αίθουσα του Κακουργιοδικείου και κάτω από ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας, ο πρόεδρος του δικαστηρίου ανέπτυξε διεξοδικά, επί σχεδόν μιάμιση ώρα, το σκεπτικό της απόφασης επί της ενοχής ή μη των συνολικά 18 κατηγορουμένων για την υπόθεση. 

"Ο δήμαρχος όρισε ως γενικό γραμματέα τον στενό συνεργάτη του. Οι δυο τους συνδέονταν στενότατα και ταυτίστηκαν στην κοινή γνώμη. Ο Μ. Λεμούσιας αναζητούσε μία ΄πηγή΄ χρημάτων στις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου. Ο γενικός γραμματέας προέτρεψε τον Π. Σαξώνη να υπεξαιρεί κατ΄ εξακολούθηση και για αόριστο χρόνο χρήματα για την ενίσχυση της δημοτικής παράταξης ΄Αναγέννηση΄, της οποίας ηγείτο ο Β. Παπαγεωργόπουλος. O γενικός γραμματέας έκαμψε τις αντιρρήσεις που είχε ο ταμίας, διαβεβαιώνοντάς τον ότι στον Δήμο ασκεί διοίκηση αυτός. Γνώστης όλων των σχεδιασμών ήταν και ο Β. Παπαγεωργόπουλος. Παρέμενε στο παρασκήνιο, προσποιούμενος άγνοια. Ο δήμαρχος άφησε την εκτέλεση του σχεδιασμού στον γενικό γραμματέα. Έτσι, έβαλαν μπροστά τη ΄μηχανή΄ της υπεξαίρεσης. Η διανομή του μερίσματος γινόταν μεταξύ τους. Ύστερα, ζήτησε ο Σαξώνης ένα ποσοστό 10% από τα υπεξαιρεθέντα ποσά" τόνισε ο πρόεδρος, ανακοινώνοντας την απόφαση. 

"Οι σχέσεις τους δεν διερράγησαν ούτε όταν βγήκαν στη δημοσιότητα υποθέσεις που βάρυναν τον Μ. Λεμούσια. Αυτό σημαίνει ότι είχαν ένα δυνατό μυστικό που τους κρατούσε αλληλέγγυους" πρόσθεσε. 

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης για την ενοχή, ο Μ. Λεμούσιας απευθύνθηκε στο δικαστήριο λέγοντας - μεταξύ άλλων: "Χύνεται αίμα αθώων για την κοινή γνώμη". 

Σύμφωνα με την απόφαση, το ύψος της υπεξαίρεσης ξεπερνάει τα 17,9 εκατ. ευρώ. "Το χρήματα που έλαβε ο Π. Σαξώνης από το 1999 έως και το 2008 ήταν 21.156.794 ευρώ, οπότε το ποσό της υπεξαίρεσης δεν μπορεί να υπερβαίνει αυτό το ποσό. Υπεξαίρεσε συνολικά 17.962.336 ευρώ. Λάμβανε τα χρήματα αυτά άφθονα και απροβλημάτιστα. Μία εντολή του δημάρχου αρκούσε να κλείσει η ΄στρόφιγγα΄ των μετρητών. Εντύπωση προκαλεί η ιλιγγιώδης αύξηση των μετρητών που έπαιρνε ο Π. Σαξώνης μετά το 1999, που - κατά μέσο όρο - υπεξαίρεσε το 84,88% των μετρητών που αναλάμβανε" σημείωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, μετατρέποντας το υπεξαιρεθέν ποσό από ευρώ σε δραχμές. "Αντιστοιχεί σε 6,1 δισ. δραχμές. Πόσα χρόνια πρέπει να εργαστεί ένας καθηγητής για να βγάλει αυτά τα χρήματα;" σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Όσον αφορά τον Π. Σαξώνη είπε ότι τα πλαστά παραστατικά που προσκόμιζε για να καλύψει την υπεξαίρεση ήταν κακότεχνα και εξόφθαλμα πλαστά. "Ήταν ασύδοτος και είχε ασυλία" τόνισε ο πρόεδρος, ενώ για τους δύο πρώην διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας είπε ότι "παρείχαν ηθελημένα συνδρομή και άφθονα μετρητά, γνωρίζοντας ότι δεν θα πληρώσει ο Σαξώνης". 

Αναφορικά με τους αντιδημάρχους Οικονομικών, ο πρόεδρος είπε ότι δεν είχαν καμία ανάμειξη στην εγκληματική δραστηριότητα του Σαξώνη. "Ούτε μπορούσαν να το αντιληφθούν ούτε περιήλθε στην κατοχή τους μέρος των χρημάτων από την υπεξαίρεση" σημείωσε.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Πώς θα γίνουν οι περικοπές των συντάξεων ειδικών μισθολογίων

Αναδρομική περικοπή από 1-8-2012 θα υπάρξει στις συντάξεις συνταξιούχων ιατρών, μελών ΔΕΠ- Πανεπιστημίων και Ερευνητών και όλων Ειδικών Λειτουργικών Επιστημόνων σύμφωνα με εγκύκλιο του ΙΚΑ.

Οι μειώσεις στις συγκεκριμένες συντάξεις κυμαίνονται, μεσοσταθμικά, από 17% έως 35% και ακολουθούν τις αντίστοιχες μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια, που προβλέπονται από τον νόμο 4093/2012 «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013 - 2016 - Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του Ν. 4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013 - 2016» (ΦΕΚ 222 Α΄/ 12/11/2012).

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι περικοπές γίνονται επί των μεικτών συντάξιμων αποδοχών, αφαιρουμένων των προβλεπόμενων κρατήσεων και τα αντίστοιχα ποσά παρακρατούνται, σύμφωνα με τη με αριθ. 2/83408/0022/14.11.2012 (ΦΕΚ Β΄ 3017) απόφαση του υπουργού Οικονομικών, ως εξής:

α) Για ποσά μέχρι 100 ευρώ εφάπαξ.

β) Για ποσά μέχρι 250 ευρώ σε δύο ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

γ) Για ποσά μέχρι 500 ευρώ σε τρεις ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

δ) Για ποσά μέχρι 750 ευρώ σε τέσσερις ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

ε) Για ποσά μέχρι 1.000 ευρώ σε πέντε ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

στ) Για ποσά μέχρι 1.500 ευρώ σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

ζ) Για ποσά μέχρι 2.000 ευρώ σε επτά ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

η) Για ποσά μέχρι 2.500 ευρώ σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

θ) Για ποσά μέχρι 3.000 ευρώ σε εννέα ισόποσες μηνιαίες δόσεις. ι) Για ποσά μέχρι 4.000 ευρώ σε δέκα ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

ια) Για ποσά μέχρι 5.000 ευρώ σε έντεκα ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

ιβ) Για ποσά άνω των 5.000 ευρώ σε δώδεκα ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Στην εγκύκλιο τέλος αναφέρεται, ότι καταληκτική ημερομηνία για την παρακράτηση των οφειλόμενων ποσών είναι η 31/12/2013.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »