2/2/12

Ναούμ Ντίσος, είμαι Έλληνας, βοηθήστε με. Κραυγή αγωνίας από ομογενή που καταζητούν οι Αλβανοί

Ο ομογενής κ. Ναούμ Ντίσο από την Κορυτσά της Βορείου Ηπείρου, είναι σήμερα ο νο1 καταζητούμενος στην Αλβανία, αφού διαφεύγει της σύλληψης, προκειμένου να εκτίσει ποινή φυλάκισης, μετά από αμφιλεγόμενη απόφαση αλβανικού δικαστηρίου. 

Το «έγκλημά» του ; Επιχείρησε να εξωραΐσει ηρώο αφιερωμένο στους Έλληνες πεσόντες του πολέμου του 1940-1941 στην περιοχή της  Κορυτσάς, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των Αλβανών εθνικιστών. 

Την περασμένη Παρασκευή, ομάδα ανδρών των αλβανικών Ειδικών Δυνάμεων, κρατώντας όπλα στα χέρια και φορώντας κουκούλες στα κεφάλια, εισέβαλαν δια της βίας στο σπίτι του κ.Ντίσο, αναζητώντας τον και προκαλώντας καταστροφές.

«Το θέμα είναι καθαρά πολιτικό. Μας κλείνουν φυλακή, επειδή φωνάζουμε πως είμαστε Έλληνες Βλάχοι και αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματά μας.  Οι Αλβανοί δεν αναγνωρίζουν πως υπάρχουν Έλληνες και στην περιοχή της Κορυτσάς» λέει στο ΘΕΜΑ ο κ.Ντίσιο, που καταδικάστηκε σε ένα χρόνο φυλάκιση, χωρίς αναστολή, επειδή πραγματοποίησε εργασίες ανάπλασης στο νεκροταφείο του χωριού Μπομποστίτσα, όπου είναι θαμμένοι και Έλληνες στρατιώτες του πολέμου 1940-1941.

 Πριν από ένα χρόνο, Αλβανοί εθνικιστές  κατηγόρησαν τον κ.Ντίσιο, πως κατέστρεψε τάφους Αλβανών, στη διάρκεια εξωραϊσμού του νεκροταφείου, όπου υπάρχει και ηρώο για τους Έλληνες νεκρούς του 1940-1941. 



«Ως Έλληνες κάνουμε το ελάχιστο για να τιμήσουμε τους ήρωες νεκρούς του ελληνοϊταλικού πολέμου. Κάθε Οκτώβριο τελούμε μνημόσυνο στο ηρώο που έχει στηθεί στο νεκροταφείο του χωριό. Αυτό δεν άρεσε στους Αλβανούς εθνικιστές, που θέλουν να ξεριζώσουν κάθε τι που θυμίζει ελληνικό στην περιοχή. Εμείς επιχειρήσαμε να τσιμεντοστρώσουμε έναν διάδρομο που οδηγεί στο ηρώο και βρεθήκαμε κατηγορούμενοι για βεβήλωση νεκρών» επισημαίνει ο κ.Ντίσιο, ζητώντας ευθέως από την Ελλάδα να παρέμβει προκειμένου να σταματήσει το κλίμα τρομοκρατίας κατά ομογενών, ειδικά σε περιοχές που δεν είναι αναγνωρισμένες από τα Τίρανα ως «μειονοτικές», όπως η Κορυτσά, η Πρεμετή, η Χειμάρρα, αλλά και οι πόλεις του Αργυροκάστρου και των Αγίων Σαράντα. «Περιμένω υποστήριξη από την επίσημη Ελλάδα. Όχι τόσο για μένα, αλλά για τους χιλιάδες Έλληνες στην Κορυτσά, που παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες δεν χάσαμε τον Ελληνισμό μας. Όλοι ξέρουμε πως στην Αλβανία δεν δικάζουν με βάση το νόμο, αλλά με βάση πολιτικές εντολές και κατευθύνσεις» λέει ο κ.Ντίσιο, που εξακολουθεί να κρύβεται από τις αλβανικές αρχές, κοντά στα σύνορα των δύο χωρών, όπου τον εντόπισε το ΘΕΜΑ.
 
«Είμαστε περήφανοι Βλάχοι Έλληνες»

Η καταδίκη του Έλληνα ακτιβιστή, εντάσσεται στο σχέδιο των αλβανικών αρχών, για εκφοβισμό του Ελληνισμού της ευρύτερης περιοχής της Κορυτσάς, που τα Τίρανα δεν αναγνωρίζουν ως μειονοτική περιοχή. Τα τελευταία χρόνια, στο χώρο της Κορυτσάς, δραστηριοποιείται έντονα και η διπλωματία της Ρουμανίας, που επιχειρεί να παρουσιαστεί ως «προστάτιδα» των Βλάχων της Αλβανίας, επαναφέροντας ξεπερασμένες αντιλήψεις τακτικές των αρχών του προηγούμενου αιώνα. 



«Είμαστε ξεχασμένοι Έλληνες, εδώ στην Κορυτσά … Φτάνουμε τους 35.000. Εγώ είμαι Βλάχος, με καταγωγή από τα Ιωάννινα, αλλά μεγάλωσα στην Κορυτσά. Οι Αλβανοί θέλουν να μας αναγκάσουν να εγκαταλείψουμε τον τόπο μας. Η δικτατορία του Χότζα δεν μας θεωρούσε  Έλληνες. Το ίδιο συμβαίνει και σήμερα που τα Τίρανα  μας αναγνωρίζει ως Βλάχους, σπρώχνοντας μας στην αγκαλιά της Ρουμανίας που μας διεκδικεί. Ακόμη και όσους έχουν έγγραφα που αποδεικνύουν την καταγωγή τους από την Ελλάδα, δεν δέχονται οι Αλβανοί» τονίζει ο ίδιος.

Στην απογραφή που διενεργήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στην Αλβανία, όπου δεν συμμετείχαν και δεν αναγνώρισαν οι εκπρόσωποι των μειονοτήτων στη χώρα,  χιλιάδες Έλληνες της περιοχής της Κορυτσάς, δήλωσαν ευθέως την εθνική τους καταγωγή, με αποτέλεσμα να υπάρξουν παρεμβάσεις Αλβανών αξιωματούχων. Είναι χαρακτηριστικό πως στο χωριό Shengjergj  (Αγιώργης), 95% των κατοίκων δήλωσαν ευθέως την ελληνικότητα τους, με αποτέλεσμα να σταματήσει η διαδικασία της απογραφής και να μην ολοκληρωθεί ποτέ.

Οι αλβανικές προκλήσεις κατά του Ελληνισμού στη Βόρειο Ήπειρο, συνεχίστηκε με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, με την οποία κατήργησε πλήρως τον όρο «εθνικότητα» από τις ληξιαρχικές πράξεις.

Μετά την απόφαση αυτή ουσιαστικά στην Αλβανία καταργούνται οι εθνικότητες. Στα έγγραφα δεν θα υπάρχει αλβανική, ελληνική ή όποια άλλη εθνική καταγωγή και άρα καμία ομάδα ατόμων δεν μπορεί να αποδείξει ή να διεκδικήσει αναγνώριση εθνικής μειονότητας.

«Θέλουν να μας κάνουν με το ζόρι Αλβανούς. Αλλά εμείς είμαστε Έλληνες.  Θέλω η μητέρα Ελλάδα να μας ακούσει επιτέλους μετά από τόσα χρόνια και να μας στηρίξει. Να βοηθήσει και μένα με την περιπέτεια που έχω. Χωρίς τη στήριξη της Ελλάδας δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Πρέπει να μας στηρίξει για να παραμείνουμε στα πάτρια εδάφη» κατέληξε μιλώντας στο ΘΕΜΑ ο κ.Ντίσιο.



«Πρόκειται για μια διαδικασία νομικά στημένη και πολιτικά κατευθυνόμενη από τους ακραίους εθνικιστές, που προσπαθούν να καλυφθούν πίσω από υποτιθέμενους νόμους και κανονισμούς, που επιδιώκουν να καταστρέψουν τις γέφυρες της συνύπαρξης με την ελληνική Εθνική Μειονότητα στην Αλβανία. Εμείς στεκόμαστε δίπλα και στηρίζουμε τον κ Ντίσιο. Κανείς δεν μπορεί να μας εκφοβήσει ή να μας αποθαρρύνει, απεναντίας ο πόλεμος και οι προσπάθειες μας δεν θα σταματήσουν ποτέ μέχρι την πλήρη εγγύηση και κατοχύρωση των βασικών μας ελευθεριών και δικαιωμάτων που μας ανήκουν από το Σύνταγμα της Αλβανικής Δημοκρατίας και της Βασικές Διεθνής Πράξεις» δήλωσε από την πλευρά του στο ΘΕΜΑ ο κ.Βασίλης Μπολάνος, πρόεδρος του κόμματος  «Ομόνοια» που εκπροσωπεί την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία.
Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις του ελληνικής καταγωγής υπουργού της κυβέρνησης Μπερίσα, Σπύρου Ξέρα, που  υπεραμύνθηκε της απόφασης του αλβανικού δικαστηρίου,  κατά του ομογενή, δηλώνοντας ευθέως  πως : «πρέπει να γίνει σεβαστή η απόφαση του δικαστηρίου και να εφαρμοστεί η απόφαση και για τον Ναούμ Ντίσιο, αφού ουδείς είναι υπεράνω του νόμου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: