10/2/12

Το μνημόνιο 2 στο μικροσκόπιο

Οι πολιτικοί καλούνται να συμφωνήσουν ρητά για ένα πακέτο μέτρων 3,2 δισ. ευρώ που θα ληφθούν  εδώ και τώρα και επιπλέον 10,8 δισ. ευρώ που θα νομοθετηθούν τον Ιούνιο για να ισχύσουν την προσεχή τριετία.  Η πάταξη της φοροδιαφυγής δεν αποδίδει,  και το βάρος πέφτει  στο δημόσιο, στους μισθούς και στις συντάξεις. 

Το κείμενο του μνημονίου που συζήτησαν οι πολιτικοί αρχηγοί λύνει κάποιες από τις απορίες για τον λογαριασμό των 14 δισ. ευρώ. Όσο για το αναλυτικό τεφτέρι βάσει του οποίου διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με την τρόικα, δεν είναι σαφές αν θα δει τώρα το φως της δημοσιότητας...

Τα 3,2 δισ. ευρώ των μέτρων που θα κλείσουν την τρύπα του 2011 περιλαμβάνουν: 

* Αδιευκρίνιστες παρεμβάσεις αξίας  325 εκατ. ευρώ που ζητά το Eurogroup.  
* Περικοπή κατά 600 εκατ. ευρώ των επικουρικών συντάξεων. Η αρχική πρόταση  περιλάμβανε και  μειώσεις 15% των κυρίων ταμείων ασφάλισης ΔΕΗ, ΟΤΕ, Τράπεζες και 7% μειώσεις στο ΝΑΤ.  
* Περικοπή Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά 440 εκατ. ευρώ. 
* Συρρίκνωση κατά 325 εκατ ευρώ των αμυντικών δαπανών.
* Μειώσεις λειτουργικών δαπανών και των μεταβιβάσεων κατά 440 εκατ. ευρώ 
* Μειώσεις κατά 1,1 δισ. ευρώ της φαρμακευτικής δαπάνης αν λειτουργήσει το πλαφόν των 2,8 δισ. ευρώ. 
* Συγχωνεύονται όλα τα ταμεία στο ΕΟΠΥΥ.

Όλα αυτά τα μέτρα ύψους 3,2 δισ. ευρώ  πρέπει να ληφθούν τις επόμενες ημέρες υπό την ασφυκτική πίεση των δανειστών η οποία φάνηκε χθες στην συνεδρίαση του Eurogroup. Μετά, αρχίζει μία δεύτερη διαπραγμάτευση η οποία θα καταλήξει τον Ιούνιο στο νέο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα από το οποίο θα βρεθούν τα υπόλοιπα 10,8 δισ. ευρώ. Προέρχονται από τρεις βασικές κατηγορίες, την μείωση του κράτους, τις απολύσεις στο δημόσιο και από τις κοινωνικές δαπάνες που θα δεχθούν και το μεγαλύτερο πλήγμα:

* Περικοπές 3,2 δισ. ευρώ στο δημόσιο με απολύσεις, αυξανόμενη εφεδρεία, και απολύσεις όσων υπηρετούν σε φορείς που κλείνουν.  Περιλαμβάνεται περικοπή  κατά 440 εκατ. ευρώ της δαπάνης των ειδικών μισθολογίων τον Ιούνιο.

* Μείωση κατά τουλάχιστον 3,2 δισ. ευρώ των δαπανών από καταργήσεις- συρρικνώσεις και συγχωνεύσεις ΔΕΚΟ, φορέων, υπηρεσιών του δημοσίου. Περιλαμβάνονται και οι παρεμβάσεις στην άμυνα. 

* Πρόσθετες παρεμβάσεις ύψους 6,45 δισ. ευρώ στις κοινωνικές δαπάνες. Βασική πηγή εύρεσης του ποσού θα είναι ένα μαχαίρι 3,2 δισ. ευρώ  στην δαπάνη για επιδόματα την περίοδο 2013-2015 με καταργήσεις επιδομάτων, και επιβολή  εισοδηματικού ορίου στα επιδόματα ανεργίας και στα οικογενειακά. Στο ασφαλιστικό (και στις κύριες συντάξεις) θα γίνουν παρεμβάσεις για να καλυφθεί το κόστος από την   μείωση ασφαλιστικών εισφορών φέτος κατά 2% και από το 2013 πρόσθετη μείωση των εισφορών στο ΙΚΑ  κατά 3%.  Τον Ιούνιο θα ανακοινωθούν τα μέτρα μηδενισμού ελλειμμάτων στα ταμεία εφάπαξ.

* Εύρεση πρόσθετων εσόδων από την πάταξη της φοροδιαφυγής το πολύ 3,2 δισ. ευρώ που θα αρχίσουν να φτάνουν στα ταμεία από το 2013 και μετά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: