5/5/15

Haircut και "πάγωμα" για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

Τις τελικές τους αποφάσεις για το πώς θα χειριστούν το θέμα των δανειοληπτών που έχουν «εγκλωβιστεί» στο ελβετικό φράγκο, έλαβαν χθες οι τράπεζες σε κοινή συνάντησή τους στην Ένωση Τραπεζών. Οι σχετικές ανακοινώσεις ανά τράπεζα αναμένονται στα μέσα του μήνα και μέσω αυτών θα ρυθμίζονται οι περίπου 70.000 περιπτώσεις στεγαστικών δανείων σε ελβετικό φράγκο που αντιστοιχούν σε 7 δισ. ευρώ ή στο 10% των στεγαστικών χαρτοφυλακίων των τραπεζών.

Όπως είχε γράψει το Capital.gr, δύο εκ των συστημικών τραπεζών είχαν αναθέσει στη BlackRock μελέτη για το πώς θα αντιμετωπιστεί το θέμα των δανείων σε ελβετικό φράγκο με τρόπο που οι ρυθμίσεις προς τους δανειολήπτες να μην επιφέρουν μεγάλες απώλειες στα κεφάλαια των τραπεζών. Τελικώς, οι προτάσεις της BlackRock δεν θα ακολουθηθούν ενιαία, αφού στη χθεσινή συνάντηση των τραπεζών δύο τράπεζες (η μία εκ των οποίων είχε αναθέσει τη μελέτη στη BlackRock) θα ακολουθήσουν τους τρόπους ρυθμίσεων που προτείνει ο ξένος οίκος, η τρίτη θα κινηθεί άμεσα προς την κατεύθυνση του «κουρέματος» οφειλών και η τέταρτη, η οποία δεν έχει μεγάλη έκθεση στο ελβετικό φράγκο, θα αντιμετωπίσει το θέμα κατά περίπτωση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, οι μέθοδοι για τη ρύθμιση των δανείων σε ελβετικό φράγκο που πρότεινε η BlackRock και οι οποίες θα αποτελέσουν τη βάση των ρυθμίσεων που θα ακολουθήσουν οι τράπεζες, είναι:

- Το split balance, δηλαδή η τμηματοποίηση του δανείου στο κομμάτι που «δούλευε» με την ισοτιμία ευρώ/ελβετικού στο 1,20 και στο κομμάτι με τη διαφορά από την ισοτιμία του 1,20 μέχρι σήμερα. Το πρώτο κομμάτι θα συνεχίσει να εξυπηρετείται κανονικά και το δεύτερο θα μετατεθεί για πληρωμή ή «κούρεμα», αναλόγως της οικονομικής δυνατότητας του δανειολήπτη, στο μέλλον. Η διάρκεια της μετάθεσης μπορεί να είναι ίση με τη χρονική διάρκεια του δανείου.

- Το frozen, με το οποίο θα «παγώσει» όλο το επιπλέον ποσό της οφειλής που προκύπτει από τη μεταβολή της ισοτιμίας. Το «πάγωμα» θα έχει ισχύ για 5 χρόνια, μετά την παρέλευση των οποίων το δάνειο θα επανεξεταστεί.

Τα στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό που έχουν χορηγήσει οι ελληνικές τράπεζες αφορούν την περίοδο 2006 – 2009 και έχουν συναφθεί σε εύρος ισοτιμίας ευρώ/ελβετικού στο 1,55 – 1,65 και με μεσοσταθμικό περιθώριο 1,60% πάνω από το libor. 

Η ισοτιμία του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ είχε βρεθεί στα ιστορικά χαμηλά της τον Ιούλιο του 2011 λόγω της αποδυνάμωσης του ευρώ στις διεθνείς αγορές και της ταυτόχρονης ανατίμησης του ελβετικού νομίσματος με τιμή fixing 1,1418. Την έντονη διακύμανση της ισοτιμίας είχε αναστείλει τότε η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, η οποία τον Σεπτέμβριο του 2011 αποφάσισε να διατηρήσει με κάθε μέσο το κατώτατο όριο ισοτιμίας ελβετικού φράγκου/ ευρώ στο 1,200 (fixing). 

Η απόφαση αυτή διασφάλιζε τους δανειολήπτες ότι η δυσμενής συνθήκη ισοτιμίας δεν επρόκειτο να επιδεινωθεί κάτω από το όριο αυτό και άρα η δόση τους δεν επρόκειτο να αυξηθεί αναλογικά περαιτέρω από αυτό που είχε ήδη επιβαρυνθεί. Ωστόσο, οι ζημίες των δανειοληπτών διογκώθηκαν περαιτέρω μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας στις 15/1/2015 να καταργήσει την ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία του 1,20.

Δεν υπάρχουν σχόλια: