12/5/15

Πως βρίσκουν 750 εκατομμύρια ευρώ για να πληρωθεί το ΔΝΤ? Τα βρίσκει ο Στουρνάρας σ' έναν "ξεχασμένο" κωδικό αποθεματικού 30 ετών!

Με μια "ανάληψη" από έναν ειδικό λογαριασμό- "κουμπαρά"  που υπάρχει στην Τράπεζα της Ελλάδας εδώ και 30 χρόνια πλήρωσε τελικά η κυβέρνηση τη δόση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τη σχετική υπόδειξη προς την κυβέρνηση και τους απαιτούμενους χειρισμούς , σύμφωνα με έγκυρες  πληροφορίες,  έκανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννης Στουρνάρας. Το παρασκήνιο για την πληρωμή της δόσης είναι δραματικό και περιλαμβάνει σειρά συσκέψεων που έγιναν ακόμη και το Σαββατοκύριακο προκειμένου τελικά η λύση να δοθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Την Πέμπτη το βράδυ  πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του Γιάννη Στουρνάρα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη και τον υφυπουργό Εξωτερικών με αρμοδιότητα οικονομικά θέματα κο Ευκλείδη Τσακαλώτο. Το κλίμα ήταν βαρύ, αναφέρουν οι πληροφορίες, καθώς δεν είχαν εξασφαλιστεί τα περίπου 750 εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνταν προκειμένου να πληρωθεί την Τρίτη η δόση προς το Ταμείο. Το Σάββατο το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε δεύτερη σύσκεψη όπου υπεδείχθη από τον διοικητή της Τράπεζα της Ελλάδος η λύση της χρήσης των 650 εκατομμυρίων ευρώ που υπάρχουν σε ειδικό λογαριασμό του δημοσίου ο οποίος έχει ανοίξει πριν από περίπου 30 χρόνια και προορίζεται για την κάλυψη εξαιρετικά έκτακτων αναγκών του δημοσίου.

Αφού αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί αυτή η λύση, έγιναν οι απαραίτητες επαφές της Τράπεζας της Ελλάδος με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά και τους άλλους δυο εταίρους (Κομισιόν και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) προκειμένου να ληφθεί και η δική τους έγκριση η οποία ήταν απαραίτητη.  Έτσι, η κυβέρνηση μπόρεσε να πάρει αυτά τα χρήματα, να προσθέσει άλλα περίπου 90 εκατομμύρια από τα κρατικά έσοδα προκειμένου να συμπληρωθεί το ποσό των 750 εκατομμυρίων που ήταν η δόση προς το Ταμείο και να την εξοφλήσει. Το ποσό του λογαριασμού έκτακτων αναγκών θα πρέπει να αναπληρωθεί στο μέλλον, αφού υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους και αποκατασταθεί η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν με την χρήση του ποσού της συνδρομής προς το ΔΝΤ για την πληρωμή της δόσης, ουσιαστικά τηρήθηκε και η κυβερνητική γραμμή να μην διατεθούν ποσά από τα κρατικά ταμεία που προορίζονται για την καταβολή μισθών και συντάξεων προκειμένου να καλυφθούν υποχρεώσεις προς του δανειστές.
Να σημειωθεί ότι μπροστά της η κυβέρνηση έχει πλέον άλλες σημαντικές υποχρεώσεις, όπως είναι η καταβολή περίπου 600 εκατομμυρίων ευρώ στις 15 Μαΐου για το 15ήμερο των δημοσίων υπαλλήλων, και ποσού άνω του ενός δις ευρώ στο τέλος του μήνα για την καταβολή της σύνταξης του Ιουνίου και την προκαταβολή των μισθών του Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: