12/5/15

Έγκριση σε επένδυση €270 εκατ. έπειτα από... 23 χρόνια

«Δέκα χρόνια στην Ελλάδα ήταν αρκετά για να ασπρίσουν τα μαλλιά μου» είχε δηλώσει το 2006, ο πρόεδρος της Minoan Group, Christopher Egleton.  Ο Βρετανός επιχειρηματίας αναφερόταν, τότε, στα γραφειοκρατικά εμπόδια που φρέναραν την επένδυση που σχεδιάζει η εταιρεία του στην περιοχή Κάβο Σίδερο, στο Λασίθι Κρήτης. Το 2006 είχαν ήδη παρέλθει δεκατρία χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων η Minoan Group…επέμενε να  επενδύσει στην Ελλάδα.
 
Σήμερα, σχεδόν 10 χρόνια μετά, η τουριστική επένδυση της βρετανικής εταιρείας- που συμπληρώνει συνολικά, περίπου, 23 χρόνια, κάτι λιγότερο από το ¼ ενός… αιώνα στασιμότητας – φαίνεται ότι έχει υπερβεί οριστικά τα σοβαρά εμπόδια κατά βάση αυτά που σχετίζονται με το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο. Ύστερα, δηλαδή, από την έγκριση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (με πρόεδρο το Σωτήρη Ρίζο και εισηγητή το σύμβουλο επικρατείας Χρήστο Ντουχάνη) το έργο εισέρχεται στην τελική φάση, αυτήν της υλοποίησης.
 
Τα επόμενα βήματα
Τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν την έκδοση του προεδρικού διατάγματος του ΕΣΧΑΣΕ αφότου συγκεντρωθούν οι απαιτούμενες υπογραφές από τα συναρμόδια υπουργεία. Θα πρέπει ακόμη να ακολουθήσει η έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, διαδικασία που υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί σε διάστημα περίπου ενός χρόνου. Οι πρόδρομες κατασκευαστικές εργασίες για την τουριστική ανάπτυξη σε έκταση 25.000 στρεμμάτων στη θέση “Χερσόνησος Σίδερο” υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσουν τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2016.
 
Φορέας της επένδυσης είναι η βρετανική εταιρεία «Loyalward Ltd.», θυγατρική του-εισηγμένου στην αγορά ΑΙΜ του χρηματιστηρίου του Λονδίνου. Το ξενοδοχειακό συγκρότημα, που θα λειτουργεί σε δωδεκάμηνη βάση, θα δημιουργήσει 1.200 άμεσες θέσεις εργασίας.
 
Πέραν της θετικής απόφασης του ΣτΕ, τα πράγματα για το έργο είναι καλύτερα εξαιτίας της –μετά από τρίμηνη καθυστέρηση-τοποθέτησης γενικών γραμματέων στο υπουργείο Οικονομίας Υποδομών και Μεταφορών, κίνηση απαραίτητη για την ολοκλήρωση της διαδικασίας συνυπογραφής του προεδρικού διατάγματος του ΕΣΧΑΣΕ.
 
Όπως αναφέρει στην ετήσια έκθεσή της η Minoan, στο νέο περιφερειακό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης Κρήτης, που βρίσκεται σε διαβούλευση, το έργο συγκαταλέγεται ως μία από τις σημαντικές σχεδιαζόμενες επενδύσης στο νησί.
 
“Ο όμιλος δεν έχει βρεθεί ποτέ πιο κοντά στην υλοποίηση των φιλοδοξιών του για το έργο. Η έκδοση του προεδρικού διατάγματος όχι μόνο θα δημιουργήσει άμεση αξία αλλά επίσης θα επιτρέψει στον όμιλο να εφαρμόσει τα σχέδιά του για να αναπτύξει ένα περιβαλλοντικά φιλικό, παγκόσμιας κλάσης, τουριστικό θέρετρο. Αυτό θα έχει μακροπρόθεσμα θετική επίπτωση και θα αποτελεί ένα σημαντικό asset για την ελληνική τουριστική βιομηχανία” σημειώνεται.
 
Ιστορικό
 
Ο διαγωνισμός για την εκμετάλλευση της έκτασης του Κοινωφελούς Ιδρύματος "Παναγία Ακρωτηριανή" προκηρύχθηκε το 1992.
 
Η επένδυση, περιελάμβανε αρχικά ξενοδοχειακές μονάδες 7.000 κλινών, εμπορικά, εκθεσιακά κέντρα και κατοικίες.
 
Ωστόσο, το 2009 το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την υπουργική απόφαση του 2007, βάσει της οποίας εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου που θα αναπτυχθεί στην έκταση του ιδρύματος «Παναγία η Ακρωτηριανή».
 
Το 2011 η εταιρεία υπέβαλε στο Invest in Greece αναθεωρημένη πρόταση, όπου το μέγεθος του project είναι μικρότερο από το αρχικά προβλεπόμενο. Το 2012 το έργο εντάχθηκε στο fast track και πλέον έχει λάβει το «πράσινο φως» από το ΣτΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: