5/5/15

"Μαύρο" στη Διαύγεια

Άρον- άρον, παραμονή της πρωτομαγιάς, το βράδυ της Πέμπτης 30 Απριλίου, η κυβέρνηση εισάγει στο νομοσχέδιο του  υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης «Εκδημοκρατισμός της διοίκησης – Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση – Αποκατάσταση Αδικιών και άλλες διατάξεις», τροπολογία, με την οποία «παρακάμπτεται» ουσιαστική η «Διαύγεια» και η υποχρέωση της Κυβέρνησης να αναρτά τις αποφάσεις της Δημόσιας Διοίκησης στο Διαδίκτυο.

Συγκεκριμένα, με την τροπολογία, εισάγεται η εξαίρεση από την δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο, των αποφάσεων έγκρισης δαπανών της Δημόσιας διοίκησης.

Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα  η μη-κερδοσκοπική εταιρεία ΕΕΛ/ΛΑΚ (ελεύθερο λογισμικό/λογισμικό ανοιχτού κώδικα), η οποία με δημοσιευμένη επιστολή της προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ζητεί  την απόσυρση της τροπολογίας, καθώς, όπως αναφέρει,  ενδεχόμενη εισαγωγή εξαίρεσης από την υποχρέωση ανάρτησης αποφάσεων θα υπονόμευε τη σημασία και λειτουργία της Διαύγειας ως κεντρικού εργαλείου για την διασφάλιση της διαφάνειας στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, ιδίως στο ευαίσθητο θέμα των δημοσίων δαπανών.

Υπενθυμίζεται, ότι ο νυν υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, όμνυε τρία χρόνια πριν, ως γραμματέας τότε της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, στην ανάγκη διατήρησης της «Διαύγειας» ως είχε, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη τυχόν αλλοίωσή της!

Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο του 2013, επί υπουργίας Κυριάκου Μητσοτάκη, είχε προκληθεί σάλος αντιδράσεων ( και σοβαρό ενδοκυβερνητικό επεισόδιο μεταξύ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) από διατύπωση διάταξης σε νομοσχέδιο του ΥΔΜΗΔ, η οποία ανέφερε ότι «οι διοικητικές πράξεις "ισχύουν από την ανάρτηση τους στο Διαδίκτυο κατά τα οριζόμενα στον παρόντα νόμο, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά σε ειδικές διατάξεις ή στις ίδιες τις πράξεις".

Παρότι το υπουργείο είχε αρνηθεί ότι υπάρχει σκοπιμότητα για φαλκίδευση της Διαύγειας, απέσυρε τη διάταξη προς αποφυγής παρεξηγήσεως, όπως είχε τονίσει.

Δριμύτατη όμως κριτική είχε ασκήσει για την επίμαχη διάταξη ο ΣΥΡΙΖΑ δια του κ. Βούτση, καθώς ο νυν ΥΠΕΣ και τότε γραμματέας της Κ.Ο, ανέφερε χαρακτηριστικά ( σύμφωνα με την Αυγή, 04/10/2013) ότι με την εν λόγω ρύθμιση "μπορεί ένας παράγων, όπως είναι ο υπουργός ή το υπουργείο Οικονομικών, να αποφασίσει να μην αναρτήσει κάτι. Το λέμε δημοσίως: είναι εντελώς απαράδεκτο, και σας λέμε ότι δεν πρέπει να γίνει δεκτό, διότι η ΄Διαύγεια΄ ήταν μια σοβαρή προσπάθεια, προς το καλό και της διοίκησης και της διαφάνειας, δηλαδή το γεγονός ότι μπορεί και ο πολίτης να αναφέρεται στη ΄Διαύγεια΄ και στις αναφορές που αναρτώνται σε αυτήν".

Και εάν εν έτει 2013, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρότι απέκρουσε τις αιτιάσεις περί σκοπιμότητας, απέσυρε την επίμαχη διάταξη, οι νυν κυβερνώντες, επιμένουν υπερηφάνως στη διατήρησή της , μιλούν για προβοκάτσια και επιμένουν ότι η απόφαση αυτή ενισχύει και δεν καταργεί τη Διάυγεια. 

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις κυβερνητικών "κύκλων", οι οποίοι μιλούν για προβοκάτσια και τονίζουν ότι όχι απλώς δεν ξηλώνεται η διαύγεια αλλά ισχύει το ακριβως αντίθετο! 

Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι : "Και η προβοκάτσια έχει τα όρια της! Κάποιοι ανακάλυψαν ότι με προτεινόμενη τροπολογία το υπουργείο Οικονομικών «ξηλώνει την ΔΙΑΥΓΕΙΑ». Μόνο που συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο!", Με την τροπολογία που κατέθεσαν τέσσερις υπουργοί, προβλέπεται ότι συγκεκριμένες πράξεις που εκδίδονται την 31.12. κάθε χρόνου, ισχύουν από τότε που εκδίδονται και όχι από το χρόνο που δημοσιεύονται" και υπογραμμίζουν ότι "αυτό δεν αναιρεί καμία υποχρέωση δημοσίευσης των πράξεων αυτών!". "Αν φρόντιζαν να διαβάσουν ολόκληρη την τροπολογία θα καταλάβαιναν ότι έγινε για να τονωθεί η ρευστότητα στην αγορά".

Δεν υπάρχουν σχόλια: