22/5/15

Απαγορεύει διά νόμου στα σουπερμάρκετ να πετούν φαγητό, η Γαλλία

Το κοινοβούλιο της Γαλλίας ψήφισε ομόφωνα ένα νέο νομοσχέδιο που ορίζει ότι απαγορεύεται στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ να πετάνε στα σκουπίδια τρόφιμα που δεν έχουν πωληθεί και τα υποχρεώνει να δωρίζουν το περίσσευμα σε φιλανθρωπικές οργανώσεις ή να το στέλνουν σε παραγωγούς ζωοτροφών.
«Είναι σκανδαλώδες να βλέπει κανείς να ρίχνουν χλωρίνη σε κάδους των σουπερμάρκετ με πεταμένο φαγητό» σχολίασε ο Σοσιαλιστής βουλευτής Γκιγιόμ Γκαρό, εισηγητής της νέας νομοθεσίας.
Συγκεκριμένα, η νέα νομοθεσία που ψηφίστηκε χθες απαγορεύει την καταστροφή τροφίμων στα σούπερ μάρκετ με επιφάνεια άνω των 400 τετραγωνικών μέτρων. Μέχρι τον Ιούλιο του 2015, τα σούπερ μάρκετ αυτά πρέπει να έχουν υπογράψει συμβόλαια για τη διάθεση του περισσεύματος σε φιλανθρωπικές οργανώσεις ή σε παραγωγούς ζωοτροφών. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, οι υπεύθυνοι θα τιμωρούνται με πρόστιμα έως 75.000 ευρώ ή ποινή φυλάκισης ς μέχρι δύο ετών.
Επίσης, τον περασμένο Φεβρουάριο, η Γαλλία κατάργησε τις ημερομηνίες «κατά προτίμηση έως» σε φρέσκα τρόφιμα, καθώς πολλοί καταναλωτές συγχέουν τη σήμανση αυτή με τις ημερομηνίες λήξεις.
Τον περασμένο μήνα, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, βουλευτές πρότειναν ακόμα 39 μέτρα κατά της σπατάλης τροφίμων, ανάμεσά τους η προώθηση της σακούλας για τους σκύλους ("le doggy bag") για τα περισσεύματα στα εστιατόρια.
Ταυτόχρονα έχει αποφασιστεί να αρχίσουν στα σχολεία εκπαιδευτικά προγράμματα προκειμένου τα παιδιά να μάθουν να μην κάνουν σπατάλες σε ό,τι αφορά το φαγητό.
Το νέο μέτρο εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας για μείωση τη σπατάλης τροφίμων στη Γαλλία κατά το ήμισυ έως το 2025.

Δεν υπάρχουν σχόλια: