6/5/15

Ο ηλίθιος και οι δηλώσεις του


Ενα απίστευτο δώρο έκανε o Σταύρος Θεοδωράκης -που λειτουργεί ως «εκπρόσωπος» της διαπλοκής στο Ελληνικό Κοινοβούλιο- στα «γεράκια» της Αγκυρας και στους πράκτορες του προξενείου, υιοθετώντας τις θέσεις των τουρκόφιλων στη Θράκη. Ο επικεφαλής του Ποταμιού, στην προσπάθειά του να εμφανίσει ως ακροδεξιό τον Πάνο Καμμένο, έφτασε στο σημείο να γράψει έναν... επιτάφιο ντροπής, ισχυριζόμενος ότι δεν μπορεί να γίνεται (σε ελληνικό έδαφος) τη Μεγάλη Παρασκευή περιφορά του πιο ιερού συμβόλου της Ορθοδοξίας!

Κανένας φραγμός
Αδιαφορώντας -εκτός από τις εθνικές διαστάσεις του θέματος- και για το θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων, ο κ. Θεοδωράκης απέδειξε ότι δεν έχει κανέναν φραγμό προκειμένου να ικανοποιήσει το πολιτικό μένος και την εμπάθειά του. Παραποιώντας ακόμη και τα γεγονότα που σημειώθηκαν στο χωριό Εχίνος, ταυτίστηκε με ανθελληνικές και εθνομηδενιστικές αντιλήψεις, που αγγίζουν -όπως υποστηρίζουν κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Αμυνας- τα όρια της μειοδοσίας.
Πριν από τον νεόκοπο πολιτικό αρχηγό, ανάλογες θέσεις είχε εκφράσει -όπως αποκάλυψε η «δημοκρατία» στις 21 Απριλίου- η τουρκόφωνη εφημερίδα «Τρακιανίν Σεσί» της Ξάνθης, γνωστή για την προπαγάνδα της υπέρ των «γερακιών» της Ημισελήνου.
Σε προκλητικό άρθρο της, υποστήριζε ότι στον Εχίνο δεν ζει πλέον κανένας χριστιανός και πως δήθεν «η περιφορά (του Επιταφίου) έγινε με χριστιανούς που μεταφέρθηκαν από την Ξάνθη». Το κείμενο υπέγραφε ο δημοσιογράφος Αμπντουλχαλίλ Ντεντέ, εξαπολύοντας επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και στους ΑΝ.ΕΛ. «Μετά το 1974, ποτέ και καμία κυβέρνηση δεν έκανε θρησκευτική προβοκάτσια κατά της μειονότητάς μας. Αλλά η κυβέρνηση, που τιμήθηκε με τρεις βουλευτές από τη μειονότητά μας, αυτό το Πάσχα προέβη σε θρησκευτική προβοκάτσια στη δυτική Θράκη. Και μάλιστα, πού; Στο χωριό του βουλευτή Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, τον Εχίνο!» υποστήριζε, καλώντας τους τρεις μουσουλμάνους βουλευτές της Θράκης και τις τοπικές Αρχές να σταματήσουν τη «χριστιανική προπαγάνδα»!

 Στην ίδια γραμμή, ο επικεφαλής του Ποταμιού, μιλώντας προχθές το βράδυ στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου «Στον ενικό», προχώρησε στο δικό του παραλήρημα. «Υπάρχει ένα χωριό αμιγώς μουσουλμανικό. Ξέρετε τι έγινε εκεί, φέτος τη Μεγάλη Παρασκευή; Για να δείτε πόσο επικίνδυνοι είναι μερικοί άνθρωποι και πόσο μεγάλη ευθύνη έχει ο κ. Τσίπρας για τις επιλογές του. Τη Μεγάλη Παρασκευή μαζεύτηκαν κάποιοι απόστρατοι αξιωματικοί από τις γύρω περιοχές, έστειλε και ο κ. Καμμένος μια μικρή δύναμη στρατιωτών του Δ' Σώματος και μια μπάντα, πήραν τον Επιτάφιο από την εκκλησία που είναι έξω από το μουσουλμανικό χωριό και για πρώτη φορά έκαναν περιφορά σε όλο το χωριό. Αντιλαμβάνεστε τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τις ισορροπίες της περιοχής» ισχυρίστηκε με θράσος.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος αντέδρασε αμέσως μέσω twitter: «Αυτά που λέει ο καλεσμένος σας δεν έχουν καμία σχέση με διαταγές του ΥΠΕΘΑ. Αλίμονο αν διατάσσω και για τον Επιτάφιο». Επίσης, η εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝ.ΕΛ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη δήλωσε ότι «ο κατά φαντασίαν... πρωταγωνιστής σε κάθε τηλεοπτική εμφάνισή του αποκαλύπτεται όλο και περισσότερο», καθώς «ήταν τουλάχιστον ακατανόητη η ενόχλησή του για την περιφορά του Επιταφίου στο χωριό του Εχίνου. Οι εξηγήσεις που με πολύ κόπο -είναι αλήθεια- επιχείρησε να δώσει ελάχιστα απέχουν από τις ισοπεδωτικές εθνομηδενιστικές αντιλήψεις».
«Ελεγαν χρόνια πολλά ακόμα και μουσουλμάνοι»
Ο υποστράτηγος ε.α. Γεώργιος Γεωργιάδης (πρόεδρος ΤΣ/ΕΑΑΣ Ξάνθης), που ήταν παρών στην περιφορά, είχε γράψει τα εξής: «Πραγματοποιήθηκε στον Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου, στον Εχίνο Ξάνθης, η ακολουθία της Μ. Παρασκευής για τους άνδρες των Ε.Δ. και Σ.Α., όπως και για τους άλλους εργαζομένους σε διατεταγμένη υπηρεσία στην παραμεθόριο περιοχή, όπου χοροστάτησε ο αιδεσιμολογιώτατος π. Στέφανος Τρασανίδης.
Στρατιωτικοί
Στο εκκλησίασμα ήταν οι διοικητές, αξιωματικοί και οπλίτες από τις στρατιωτικές μονάδες της περιοχής, άνδρες του Αστ. Τμήματος Εχίνου, προσωπικό του Κ.Υ. Εχίνου, στους οποίους προστέθηκαν και 55 άτομα που προσήλθαν από την Ξάνθη, τα οποία μετέβησαν στον Εχίνο με ένα λεωφορείο και ΙΧΕ οχήματα για να εκκλησιαστούν. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η περιφορά του Επιταφίου (η προηγούμενη ήταν το 1965) στον δρόμο του Αστ. Τμήματος και Τ.Ε. Εχίνου, ενώ η διαδρομή συντομεύτηκε λόγω βροχής. Λίγο πριν από το τέλος του εκκλησιασμού, υπήρξε και μια ευχάριστη σύντομη ηχητική σύμπτωση των δύο θρησκειών, όταν οι ψαλμωδίες της χριστιανικής υμνωδίας συνέπεσαν με το βραδινό κάλεσμα σε προσευχή του ιμάμη από το εγγύς μουσουλμανικό τέμενος. Πριν από την αποχώρηση, μερικοί κάτοικοι του Εχίνου, που βρέθηκαν στη στάση, μας ευχήθηκαν χρόνια πολλά κι εμείς ανταποδώσαμε, δείχνοντας έτσι ότι η θρησκεία δεν αποτελεί εμπόδιο στην επικοινωνία με τους μουσουλμάνους συμπατριώτες μας».
Με το... ζόρι να μπει στην κυβέρνηση
Στην ίδια συνέντευξη, ο Στ. Θεοδωράκης δεν έκρυψε το άγχος του να συμμετάσχει στην κυβέρνηση και τη νομή της εξουσίας. «Πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας θα πρέπει να είναι ο κ. Τσίπρας. Οτιδήποτε άλλο θα ήταν πραξικόπημα» είπε. Η δικαιολογία του ήταν ότι «για να σώσουμε τη χώρα πρέπει να σχηματιστεί μια κυβέρνηση με ευρύτερες συμμαχίες». Κατά τον ίδιο, μάλιστα, «το Ποτάμι δεν θα συνυπάρξει ούτε με τη Ν.Δ. ούτε με το ΠΑΣΟΚ σε ένα κόμμα ή σε ένα μέτωπο. Δεν υπάρχει ευρωπαϊκό μέτωπο, εάν δεν είναι συμμέτοχος σε αυτό και ο Τσίπρας. Εάν θέλουμε να συνυπάρξουμε όλοι μαζί, και ο Τσίπρας φυσικά, σε ένα ενιαίο ευρωπαϊκό μέτωπο, για να σώσουμε τη χώρα, τότε, ναι, είμαστε μέσα». Στο πλαίσιο αυτό, επιτέθηκε για άλλη μια φορά στον Πάνο Καμμένο, υποστηρίζοντας ότι «εκφράζει εθνικιστικές, ρατσιστικές σε πολλές περιπτώσεις ακροδεξιές απόψεις».



Δεν υπάρχουν σχόλια: