22/5/15

Οι τεράστιες ουρές στο ΙΚΑ τελειώνουν!

Η απογραφή των προστατευόμενων μελών θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά
Τέθηκε σε λειτουργία από το ΙΚΑ η ηλεκτρονική εφαρμογή, σύμφωνα με την οποία θα μπορούν στο εξής να απογράφονται τα προστατευόμενα μέλη ενός ασφαλισμένου (σύζυγος, τέκνα) και να προβαίνουν στην ηλεκτρονική θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας τους, ανανεώνοντας την ασφαλιστική ικανότητά τους.

Πρόκειται για μια ηλεκτρονική εφαρμογή, η απουσία της οποίας προκάλεσε τεράστιες ουρές στα περισσότερα υποκαταστήματα του ιδρύματος προ διμήνου, όταν έσπευσαν οι ασφαλισμένοι κατά εκατοντάδες να λάβουν την απαραίτητη ασφαλιστική ικανότητα για τα προστατευόμενα μέλη τους. Τώρα, στο έγγραφο της διοίκησης του ιδρύματος τονίζεται ότι η διαδικασία αυτή είναι διαθέσιμη ηλεκτρονικά στον διαδικτυακό τόπο του ΙΚΑ.
Ασφαλιστική ικανότητα
Σημειώνεται ότι η αποδιδόμενη ασφαλιστική ικανότητα θα μπορεί να αναγγέλλεται σε πραγματικό χρόνο στο Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων Περίθαλψης ώστε να μπορούν οι πάροχοι υγείας (συμβεβλημένα νοσοκομεία, κλινικές, διαγνωστικά κέντρα) να έχουν τις απαραίτητες πληροφορίες άμεσα διαθέσιμες.
Τη νέα ηλεκτρονική υπηρεσία μπορούν να χρησιμοποιούν οι εξής ασφαλισμένοι:
* Οσοι διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα για την περίοδο από την 1η Μαρτίου 2015 έως και τις 29 Φεβρουαρίου 2016.
* Οσοι διαθέτουν οικογενειακό βιβλιάριο υγείας στο οποίο είναι ήδη καταχωρισμένοι ο/η σύζυγος και τα τέκνα τους (ηλικίας έως 24 ετών), τα οποία επιθυμούν να απογράψουν για να τους αποδοθεί η ασφαλιστική ικανότητα.
* Οσοι είναι πιστοποιημένοι ή θέλουν να πιστοποιηθούν στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ιδρύματος.
Για περιπτώσεις προστατευόμενων μελών, όπως είναι οι γονείς ή τα τέκνα άνω των 24 ετών, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να απευθύνονται στα υποκαταστήματα του ιδρύματος. Το ίδιο ισχύει και για απογραφή και απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας σε σύζυγο και τέκνα που δεν έχουν καταχωριστεί στο οικογενειακό βιβλιάριο υγείας, που πρέπει να ενημερωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: