3/7/13

Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε με το έλλειμμα των ΑΠΕ

Μια «προκλητική» πρόταση για τη μεταφορά του χρέους του ΛΑΓΗΕ στον προϋπολογισμό, κατέθεσε χθες ο επικεφαλής της εταιρείας που λειτουργεί την αγορά Αν. Γκαρής. Μιλώντας σε αναπτυξιακό συνέδριο για την ενέργεια, ο κ. Γκαρής ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο λειτουργός της αγοράς δεν έχει λύση στο πρόβλημα του ελλείμματος και απλά εφαρμόζει τις διατάξεις και του νόμους, με αποτέλεσμα σήμερα το έλλειμμα να είναι 438 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπεται να ξεπεράσει το 1,2 δισ. στο τέλος του 2014. «Αυτό που μας πληγώνει πιο πολύ και από το έλλειμμα είναι ότι καθυστερούμε τις πληρωμές των ΑΠΕ έξι μήνες. Αυτή τη στιγμή πληρώνουμε τον περασμένο Δεκέμβριο. Αυτό πρέπει να κάνουμε κάτι για να το αντιμετωπίσουμε. Πρέπει να σκεφθούμε μια λύση» πρόσθεσε.

Όπως είπε το έλλειμμα είναι τόσο μεγάλο που για αντιμετωπιστεί μόνο με το ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) και την έκτακτη εισφορά, πρέπει το τέλος να πάει στα 23,5 ευρώ, δηλαδή σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα.

Ακόμη όμως και εάν κόβαμε τις υφιστάμενες ταρίφες αναδρομικά, σε ένα ποσοστό 40%, το μόνο που θα καταφέρναμε θα ήταν να αντικαταστήσουμε την έκτακτη εισφορά. Το πρόβλημα είναι ευρύτερο, σημείωσε ο κ. Γκαρής. 

Ποια είναι λοιπόν η πρόταση του λειτουργού της αγοράς; 
«Ένας καλός τρόπος θα ήταν η πολιτεία να κεφαλαιοποιήσει το έλλειμμα αυτό. Άλλωστε το έλλειμμα είναι δημιούργημα της πολιτείας, προκλήθηκε το σχεδιασμό και τους νόμους της», τόνισε.

Για το θέμα της εθελοντικής μείωσης των τιμών των φωτοβολταϊκών πάντως ο ίδιος τοποθετήθηκε λέγοντας ότι εάν ήταν επενδυτής και του γινόταν μια πρόταση ρύθμισης των δανείων, αναστολής καταβολής του ΦΠΑ και δέσμευση για μη αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος για τα επόμενα 10 χρόνια, ο ίδιος θα τη συζητούσε. 

Καταλήγοντας ο κ. Γκαρής ανέφερε ότι εκτός από τους επενδυτές, την πολιτεία και τις τράπεζες που θα κληθούν να αναλάβουν ένα μέρος του κόστους, πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί και όσοι πλούτισαν πουλώντας άδειες. «Όλοι τους ξέρουμε ποιοι είναι, έβγαλαν πολλά λεφτά, πρέπει να πληρώσουν και αυτοί το δικό τους μερίδιο» κατέληξε ο κ. Γκαρής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: