22/7/13

Το πρώτο “bail-in” τράπεζας είναι γεγονός στην Κύπρο

Την ιστορική απόφαση του Eurogroup του περασμένου Μαρτίου, η οποία “επιβεβαιώθηκε” στα τέλη Ιουνίου από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με την οποία οι διασώσεις τραπεζών θα γίνονται με ιδία μέσα, “επικύρωσε” την περασμένη Πέμπτη το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο. Με τον καθορισμό των όρων κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης της τράπεζας δρομολογείται το σχήμα με το οποίο θα πραγματοποιούνται στο εξής οι διασώσεις τραπεζών με ιδία μέσα.

Πως θα γίνει αυτό; Η Ελληνική θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, στην οποία θα λάβουν μέρος οι υφιστάμενοι μέτοχοι και οι κάτοχοι αξιογράφων κεφαλαίου. Παράλληλα θα γίνει ανταλλαγή των υφιστάμενων αξιογράφων κεφαλαίου με νέα μετατρέψιμα αξιόγραφα.

Το “bail-in”, λοιπόν, είναι γεγονός. Μπορεί σαν όρος να χρησιμοποιήθηκε στη διάσωση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου (λόγω του κουρέματος στις καταθέσεις), ωστόσο, όπως σημειώνουν πηγές από την Κομισιόν, με την ερμηνεία που έδωσε το Eurogroup εφαρμόζεται για πρώτη φορά. Και αυτό γιατί στην Ελληνική Τράπεζα δεν έγινε “κούρεμα” καταθέσεων, αλλά θα διασωθεί - αναδιαρθρωθεί - ενισχυθεί -όπως θέλετε μπορείτε να το πείτε- χωρίς δημόσιο χρήμα, χωρίς δηλαδή την επιβάρυνση των φορολογούμενων.

Για την Ελληνική Τράπεζα, είχαν... μπει στην άκρη κεφάλαια ύψους 300 εκατ. ευρώ, στο αρχικό σχέδιο για την κρατική βοήθεια προς την Κύπρο, ενώ σύμφωνα με την διαγνωστική μελέτη της Pimco, οι κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας διαμορφώνονται στα 334 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα όμως από το σχέδιο διάσωσης δεν αναμένεται να χρησιμοποιηθούν.
 
Την περασμένη Πέμπτη, το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής καθόρισε τους όρους του σχεδίου αναδιάρθρωσης και κεφαλαιακής ενίσχυσης και παράλληλα αποφάσισε τη σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων την Τετάρτη, 14 Αυγούστου για έγκριση των ενεργειών που περιλαμβάνονται στο σχέδιο.

Βασικός στόχος είναι η ενίσχυση του δείκτη Κυρίων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων στο 9% έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Η Ελληνική θα προχωρήσει σε ΑΜΚ ύψους 168 εκατ. ευρώ, στην οποία, όπως προαναφέρθηκε, θα λάβουν μέρος οι υφιστάμενοι μέτοχοι και οι κάτοχοι αξιογράφων (Μετατρέψιμων Αξιογράφων Κεφαλαίου Αόριστης Διάρκειας). 

Επίσης, θα γίνει εθελοντική ανταλλαγή των υφιστάμενων αξιογράφων κεφαλαίου και χρεογράφων με νέα ΜΑΚ συνολικής αξίας 306 εκατ. ευρώ.

Και μπορεί το “bail-in” να μην φτάσει μέχρι τους καταθέτες της Ελληνικής, όμως οι ίδιες πηγές εξηγούν πως σαν διαδικασία είναι αυτή που θα εφαρμόζεται κατά κύριο λόγο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες που θα εμφανίζουν κεφαλαιακά κενά. Άλλωστε, το σημαντικότερο σημείο της απόφασης των Ευρωπαίων είναι ότι προβλέπεται ο ESM να προχωρεί στην απευθείας στήριξη τραπεζών, μόνο αφού θα έχουν εξαντληθεί οι επιλογές του bail-in και της κρατικής στήριξης.

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου, στις 31 Μαρτίου ο δείκτης κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε στο 8,3%, με αποτέλεσμα η τράπεζα να χρειάζεται περί τα 50 εκατ. ευρώ για να φτάσει το 9%. Αυτά στη θεωρία. Στην πράξη η Ελληνική πρέπει να καλύψει τις ανάγκες που εντόπισε η Pimco. Αθροιστικά το ποσό της αύξησης με έκδοση κοινών μετοχών και η ανταλλαγή των αξιογράφων με ΜΑΚ είναι πολύ μεγαλύτερη από τα 334 εκατ. ευρώ που χρειάζεται η τράπεζα.

Αυτό συμβαίνει γιατί τα αξιόγραφα που θα μετατραπούν σε ΜΑΚ είναι δύο κατηγοριών: αυτά που θα αντικαταστήσουν τα Μη Σωρρευτικά Μετατρέψιμα Αξιόγραφα Κεφαλαίου (ΜΑΚ 1) και αυτά που θα δοθούν σε ανταλλαγή των Αξιογράφων Κεφαλαίου και των Χρεογράφων της τράπεζας (ΜΑΚ 2). Τα πρώτα θα φέρουν μέγιστο επιτόκιο 11% ενώ τα δεύτερα 10%.
 
Στην ανακοίνωση της τράπεζας αναφέρεται ότι τα ΜΑΚ 1 και ΜΑΚ 2 θα είναι υποχρεωτικά μετατρέψιμα σε μετοχές όταν η τράπεζα ή ο όμιλος δεν τηρεί δείκτη Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Core Tier 1) ίσο με τουλάχιστον 9%. Η υποχρεωτική μετατροπή των ΜΑΚ 1 θα ενεργοποιείται πριν οποιαδήποτε μετατροπή των ΜΑΚ 2 και μετά την προσωρινή μείωση της ονομαστικής αξίας των ΜΣΜΑΚ, των οποίων οι κάτοχοι δεν θα αποδεχτούν την πρόσκληση της τράπεζας για ανταλλαγή. Επίσης το ΔΣ της Ελληνικής αποφάσισε την έκδοση ΜΑΚ 2 σε ενδιαφερόμενους επενδυτές για άντληση πρόσθετων κεφαλαίων.

Τέλος, ο  Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δήλωσε ότι η Εκκλησία Κύπρου θα στηρίξει την Ελληνική Τράπεζα στην προσπάθεια ανακεφαλαιοποίησης της για να μη χρειαστεί βοήθεια, ούτε από το κράτος, ούτε από την Τρόικα, αναλαμβάνοντας το 25% της ενίσχυσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: