3/7/13

Θέμα μείωσης των συντάξεων από την τρόικα

Το θέμα του ύψους των συντάξεων στην Ελλάδα φέρεται να έθεσε ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε η τρόικα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, την Τρίτη.
«Μήπως θα έπρεπε να δείτε ξανά το θέμα των συντάξεων» φέρεται να ρώτησε τον υπουργό, υποδεικνύοντας μάλιστα ότι στη Γερμανία οι συντάξεις είναι χαμηλότερες.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος, η συζήτηση άρχισε όταν ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ματίας Μορς ζήτησε να ενημερωθεί σε ποιο στάδιο βρίσκεται το Κέντρο Είσπραξης Οφειλών (ΚΕΑΟ) από ληξιπρόθεσμα χρέη προς τα Ταμεία, το οποίο θα έπρεπε να λειτουργεί από την 1η Ιουλίου.

Στη διάρκεια της συζήτησης ο Πολ Τόμσεν πήρε τον λόγο και ρώτησε τον υπουργό:

«Μήπως θα πρέπει να ξαναδείτε το θέμα των συντάξεων για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό;».

Ο κ. Βρούτσης απάντησε:

«Δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Δεν μπορεί να μειωθούν οι συντάξεις. Η κυβέρνηση είπε ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Θα πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Πολ Τόμσεν επέμεινε στο θέμα, λέγοντας:

«Δεν σας είπα τι να κάνετε, αλλά μήπως θα πρέπει να ξαναδείτε, να συζητήσετε το θέμα των συντάξεων; Υπάρχουν αποκλίσεις σε πολλά μέτρα. Δεν βλέπουμε πώς θα καλυφθεί ένα δημοσιονομικό κενό που είναι 1 με 1,5 δισ. ευρώ. Άλλωστε το μέσο επίπεδο των συντάξεων στην Ελλάδα είναι στα 915 ευρώ, όταν σε άλλα κράτη όπως στη Γερμανία το μέσο επίπεδο των συντάξεων είναι 830 ευρώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: