17/7/13

Στον πάτο & η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ. Μόνο στους Τούρκους πούλησε ο Σαμαράς

Ο χρόνος των διαπραγματεύσεων για να κλείσουν οι εκκρεμότητες που έχουν καθυστερήσει την παραχώρηση της άδειας για τα Λαχεία τελειώνει και το ΤΑΙΠΕΔ ετοιμάζεται να καλέσει επισήμως την ανάδοχο κοινοπραξία να υπογράψει τη σχετική σύμβαση. 

Στο προσεχές δ.σ. του Ταμείου αναμένεται να καθοριστεί η ημερομηνία οριστικής διευθέτησης του θέματος, με την 29η Ιουλίου να είναι η πιθανότερη. Δύο ημέρες αργότερα, στις 31 του μήνα εκπνέει η εγγυητική των 20 εκατ. ευρώ που έχει καταθέσει η κοινοπραξία. 

H διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ έχει διαμηνύσει ότι σε περίπτωση που δεν τηρηθεί η νέα προθεσμία, δεν θα διστάσει να ζητήσει την κατάπτωση της εγγυητικής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για εταιρείες του μεγέθους των ΟΠΑΠ-Intralot-Scientific Games. Δεν είναι σαφές πως θα αντιδράσει το ΤΑΙΠΕΔ, όμως, σε περίπτωση που ζητηθεί νέα παράταση προκειμένου να διευθετηθούν τα ζητήματα που έχει αναλάβει η διοίκηση του ΟΠΑΠ να φέρει εις πέρας. 
 
Στο πλαίσιο αυτό προωθήθηκε ένα μνημόνιο κατανόησης (MoU) με το οποίο ο ΟΠΑΠ αποδέχεται να υπογράψει τα supply agreements με τις Intralot και Scientific Games, οι δύο τελευταίες αποδέχονται από την πλευρά τους να καταβάλουν τα απαιτούμενα ποσά για την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας,  ενώ προαπαιτούμενο ήταν και η υπογραφή της σύμβασης για την προμήθεια νέου τεχνολογικού συστήματος μεταξύ ΟΠΑΠ και Intralot. Ήδη το ζήτημα του τεχνολογικού παρόχου έχει κλείσει, ενώ αναλόγως έχει ρυθμιστεί και το θέμα της καταβολής των κεφαλαίων για την «Ελληνικά Λαχεία Α.Ε». 

Σύμφωνα με το καταστατικό της "Ελληνικά Λαχεία Α.Ε.", το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας έχει οριστεί σε 20 εκατ. ευρώ και διαιρείται σε 2 εκατ. μετοχές, αξίας 10 ευρώ έκαστη. 

Για την κεφαλαιοποίηση της, η OΡΑΡ Investment, θυγατρική του ΟΠΑΠ με έδρα την Κύπρο, θα καταβάλλει 13,3 εκατ. ευρώ και θα αναλάβει 1,33 εκατ. μετοχές, δηλαδή το 67% του μετοχικού κεφαλαίου.

Η Intralot Lotteries, επίσης με έδρα την Κύπρο, θα καταβάλει 3,3 εκατ. ευρώ και θα αναλάβει 330 χιλ. μετοχές, δηλαδή το 16,5%. Η Scientific Games Global Gaming, συσταθείσα στο Λουξεμβούργο, θα καταβάλει 3,3 εκατ. ευρώ και θα αναλάβει 330 χιλ. μετοχές, δηλαδή το 16,5%.

Υπενθυμίζεται ότι η Emma Delta απέστειλε εξώδικο, με το οποίο βάλλει ευθέως κατά του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων για τους χειρισμούς του στο διαγωνισμό των Λαχείων. Υποστηρίζει ότι η συμπεριφορά και οι ενέργειες που επιδιώκει το Ταμείο να επιβάλλει στον ΟΠΑΠ δεν είναι μόνον επιζήμιες για τα συμφέροντα του Οργανισμού αλλά επιπρόσθετα προσκρούουν στους όρους των διακηρύξεων για την παραχώρηση της άδειας για τα Λαχεία. Aπό την πλευρά του το ΤΑΙΠΕΔ έχει απαντήσει πως το fund ήταν ενήμερο για τους όρους τόσο μεταξύ των μετόχων όσο και για τις συμβάσεις προμήθειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: