16/7/13

Προβληματικός ο ρυθμός της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων

Με σημαντικά προβλήματα συνεχίζεται η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων. 

Αν και το Taxis άνοιξε στις 24 Μαΐου για την υποβολή των δηλώσεων, μέχρι και χθες είχαν υποβληθεί περίπου 1,8 εκατ. δηλώσεις από τις περίπου 6,5 εκατ. που αναμένεται να υποβληθούν φέτος μέσω internet. 

Με δεδομένο ότι απομένει η υποβολή 4,7 εκατ. δηλώσεων και οι καταληκτικές προθεσμίες αρχίζουν να λήγουν από την ερχόμενη Δευτέρα 22 Ιουλίου, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ των φορολογουμένων, εκπρόσωποι των φοροτεχνικών ζητούν από το ΥΠΟΙΚ να παρατείνει την προθεσμία υποβολής τουλάχιστον έως τις 30 Σεπτεμβρίου. 

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν φορολογούμενοι και φοροτεχνικό για την υποβολή των δηλώσεων είναι, μεταξύ άλλων, η μη έκδοση βεβαιώσεων αποδοχών από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία ή η έκδοσή του με λανθασμένα στοιχεία, τα προβλήματα υπερφόρτωσης του συστήματος Taxisnet και η μη αναγραφή των τόκων στις ηλεκτρονικές φόρμες των δηλώσεων. 

ΓΓΠΣ: Δεν υπάρχουν προβλήματα υπερφόρτωσης στο Taxisnet

Κανένα πρόβλημα υπερφόρτωσης, ούτε τεχνικά προβλήματα δεν υπάρχουν στην υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, πόσο μάλλον "κατάρρευση" του συστήματος δεν υπάρχει στο Taxisnet, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΓΓΠΣ. 

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι η από τις 25 Ιουνίου μέχρι και χθες, οι ημερήσιες υποβολές φορολογικών δηλώσεων κυμαίνονται μεταξύ των 65 και 75 χιλιάδων Ε1 τις εργάσιμες ημέρες και 35.000 με 40.00 τα Σαββατοκύριακα, περίπου στο μισό της δυναμικότητας και της αντοχής του συστήματος το οποίο μπορεί να ξεπεράσει τις 150.000 υποβολές ημερησίως. 

Επίσης σημειώνεται ότι «Η μεταφόρτωση των στοιχείων των τόκων ολοκληρώνεται μέχρι αύριο, παρά το ότι μέχρι και προχθές συνέχιζαν να φτάνουν από τις τράπεζες αρχεία με διορθώσεις και επικαιροποιήσεις στοιχείων, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δεν τηρήθηκε ο προκαθορισμένος μορφότυπος με αποτέλεσμα να υπάρξει καθυστέρηση στις μεταφορτώσεις. 

H ΓΓΠΣ συνεχίζει να μένει προσηλωμένη στον στόχο της που είναι η εξυπηρέτηση του Έλληνα φορολογούμενου και διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: