10/7/13

Η BlackRock επιστρέφει

Νέα... κάθοδος των στελεχών της BlackRock στα κεντρικά γραφεία των ελληνικών τραπεζών αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα, καθώς τραπεζικές πηγές κάνουν λόγο για συμφωνία διενέργειας νέας διαγνωστικής μελέτης. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πιθανότερη περίοδος για τη συλλογή των απαραίτητων στοιχείων και τη διενέργεια της διαγνωστικής μελέτης από τον αμερικανικό οίκο είναι ο ερχόμενος Σεπτέμβριος και σε κάθε περίπτωση πριν τα νέα stress test στα οποία θα υποβληθούν οι ελληνικές τράπεζες. Και αυτό γιατί επιθυμία της Τρόικας είναι να έχει ολοκληρωθεί η συγκέντρωση του κλάδου.

Μάλιστα, η νέα «ακτινογραφία» της BlackRock, που αναμένεται να εστιάζει και πάλι στα επισφαλή δάνεια, θα αποτελέσει προπομπό και σίγουρα «υποσύνολο» των διευρυμένων τεστ κοπώσεως. Αυτή τη φορά η μελέτη της Blackrock θα βασιστεί σε στοιχεία έως τέλος Ιουνίου 2013, όπως ωστόσο είναι σε θέση να γνωρίζει το Capital.gr, δεν έχει ακόμη γίνει καμία επαφή των ελληνικών Αρχών και των αρμόδιων τμημάτων των τραπεζών για τη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί. 

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η πρώτη μελέτη της Blackrock απέτυχε να καταγράψει τις πραγματικές ανάγκες των τραπεζών, καθώς όταν γνωστοποιήθηκαν τα αποτελέσματα οι συνθήκες είχαν αλλάξει και τα στοιχεία κρίθηκαν ακόμη και από διεθνείς οίκους... παρωχημένα.

Η επικαιροποίηση της μελέτης βρισκόταν στο τραπέζι εδώ και αρκετούς μήνες και αποτελεί δέσμευση της ελληνικής κυβέρνηση στην αναθεώρηση του μνημονίου που έγινε πριν την εκταμίευση της δόσης-μαμούθ στο τέλος του έτους. 

Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι ο νέος έλεγχος της Blackrock θα δώσει μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες σε ό,τι αφορά τις επισφαλείς απαιτήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, ο κλάδος ετοιμάζεται να κινηθεί δραστικά και συνολικά για την αντιμετώπιση του φαινομένου, πριν αυτό ξεφύγει από κάθε έλεγχο και πριν οι προβλέψεις για επισφάλειες «ροκανίσουν» τα... φρέσκα κεφάλαια της ανακεφαλαιοποίησης. 

Υπενθυμίζεται ότι η BlackRock αξιολόγησε το επίπεδο των επισφαλειών του συνόλου των ελληνικών τραπεζών και με βάση αυτή τη μελέτη προσδιορίστηκαν οι κεφαλαιακές ανάγκες των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων, λαμβάνοντας υπόψη ένα βασικό και ένα ακραίο σενάριο. Στη συνέχεια η Τράπεζα της Ελλάδος έκανε τις απαραίτητες προβολές με βάση την εκτιμώμενη κερδοφορία των τραπεζών για την επόμενη τριετία και με αυτόν τον τρόπο «ελέγχθηκαν» οι αντοχές των πιστωτικών ομίλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: