12/7/13

Επικό φρενοκομείο το Δημόσιο και το 2012

Την μεγάλη πληγή των πειθαρχικών συμβουλίων, τα οποία λειτουργούσαν (πριν τις τελευταίες αλλαγές στη σύνθεσή τους) σαν κολυμβήθρα αθώωσης «επίορκων» δημόσιων υπαλλήλων αποκαλύπτει η ετήσια έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή για τα πεπραγμένα του 2012. 

Μέχρι πρότινος τα πειθαρχικά συμβούλια -των οποίων ο ρόλος είναι η άσκηση πειθαρχικής εξουσίας στους δημόσιους υπαλλήλους- αποτελούνταν από τρεις συναδέλφους του διωκομένου και δύο συνδικαλιστές. Κάπως έτσι επιβάλλονταν συμβολικού χαρακτήρα ποινές σε μεγάλο αριθμό «επίορκων» δημόσιων υπαλλήλων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση του κ. Ρακιντζή:

- δεν επιβλήθηκε καμία ποινή σε προϊστάμενο Γενικής Διεύθυνσης που έκανε τα «στραβά μάτια» σε υφιστάμενό του, ο οποίος το διάστημα 2001-2010 έκοβε επιταγές προνοιακών επιδομάτων, συνολικής αξίας άνω των 740 χιλιάδων ευρώ, σε «δικούς του ανθρώπους», δηλαδή μη δικαιούχους.

- εκπαιδευτικός είχε μετατρέψει την αίθουσα σε... παιδική χαρά: ολοκλήρωνε το μάθημα 10 λεπτά πριν από την λήξη της διδακτικής ώρας, οι μαθητές έμπαιναν σε ιστοσελίδες με ακατάλληλο περιεχόμενο και ο ίδιος συνομιλούσε μέσω facebook με μαθήτριές του. Η ποινή που του επιβλήθηκε ήταν μόλις 40 ημέρες στέρηση αποδοχών.

- σε εκπαιδευτικό που ασελγούσε σε παιδιά επιβλήθηκε η ποινή της εξάμηνης παύσης με πλήρη στέρηση των αποδοχών.

- δήμαρχος τιμώρησε με έναν μήνα στέρηση αποδοχών υπεύθυνο γραφείο Αλλοδαπών και προϊσταμένου του ΚΕΠ (του οικείου δήμου), ο οποίος χορηγούσε κατά το δοκούν άδειες παραμονής αλλοδαπών. Μάλιστα, Κινέζα βρέθηκε να είναι κάτοχος βεβαίωσης ότι έχει καταθέσει πλήρη δικαιολογητικά για έκδοση άδειας παραμονής, χωρίς ποτέ να έχει επισκεφθεί την Ελλάδα!

- προϊστάμενος στον Οίκο Ναύτου «έβαλε μέσα» κατά 82.424 χιλιάδες ευρώ τον φορέα, ενώ δεν εντόπισε, ως όφειλε, σωρεία παραβάσεων του ∆ιαγνωστικού Ινστιτούτου-Καρδιαγγειακού Κέντρου και συµβεβληµένου καρδιολόγου. Η ποινή που του επέβαλε το πειθαρχικό συμβούλιο του Οίκου Ναύτου ήταν πενταετής στέρησης του δικαιώματος για προαγωγή.

- προϊστάμενος δασαρχείου απαίτησε από πολίτη χίλια ευρώ για την χορήγηση βεβαιώσεων χαρακτηρισµού αγροτεµαχίων ιδιοκτησίας του. Τιμωρήθηκε με προσωρινή παύση έξι μηνών και στέρηση αποδοχών.

Κατά των παραπάνω πειθαρχικών αποφάσεων, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης άσκησε ενστάσεις, ώστε οι ποινές να είναι επαχθέστερες. 

Επίσης, ο κ. Ρακιντζής άσκησε ποινική δίωξη, μεταξύ άλλων, σε Γενική ∆ιευθύντρια της Γενικής Γραµµατείας ∆ηµοσίων Έργων που μοριοδοτούσε τον... εαυτό της, έχοντας εμφανίζει ως πιστοποιητικό γνώσης αγγλικών, βεβαίωση παρακολούθησης κύκλου μαθημάτων από το Βρετανικό Συμβούλιο.

Σε υπάλληλο της πολεοδομίας που σε μία χρονιά αύξησε τα εισοδήματά του κατά 950 χιλιάδες ευρώ και σε πέντε εφοριακούς που δεν υπέβαλαν πόθεν έσχες.

Τέλος, ορισμένες από τις πιο «αμαρτωλές» ΔΕΚΟ που ερεύνησε το κλιμάκιο Ρακιντζή ήταν το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας. Η εταιρεία αν και ελέγχει μόλις δύο σταθμούς διοδίων, διατήρησε τον ίδιο αριθμό προσωπικού, ενώ προχώρησε σε προσλήψεις με συμβάσεις παροχής υπηρεσιών. Υπάλληλος του ΤΕΟ αν και χτυπούσε απλώς την κάρτα του κατά την είσοδο, ελάμβανε υπερωρίες και εκτός έδρας μετακινήσεις τα έτη 2007, 2008 και 2009.

Ο Γενικός Επιθεωρητής διενήργησε επίσης, έρευνα και στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, όπου μεταξύ άλλων, διαπιστώθηκε ότι είχαν δαπανηθεί µεγάλα ποσά για τη σύναψη συµβάσεων µε εξωτερικούς νοµικούς συνεργάτες, χωρίς να υπάρχει ανάγκη. Ταυτόχρονα, γινόταν ανάθεση σοβαρού κατασκευαστικού έργου σε υπεργολάβους, χωρίς κριτήρια επιλογής αναδόχου, χωρίς χρονοδιαγράµµατα υποχρεώσεων και δεσµεύσεων του αναδόχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: