29/2/12

Χημικός ευνουχισμός των παιδόφιλων στη Ρωσία


Στα σοβαρά κράτη, τα σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζονται με σοβαρό τρόπο. Έτσι και στη Ρωσία αποφασίστηκε η ριζική αντιμετώπιση των παιδοφίλων: Ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπέγραψε σήμερα ένα νόμο που επιτρέπει την καταδίκη σε χημικό ευνουχισμό παιδόφιλων που κρίνονται ένοχοι για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών μικρότερων από 14 ετών.Αυτός ο νόμος είχε υιοθετηθεί στις 7 Φεβρουαρίου από την Κάτω Βουλή (Δούμα) και επικυρώθηκε από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) στις 22 Φεβρουαρίου.
Για να καταδικαστεί ο δράστης ενός σεξουαλικού εγκλήματος σε χημικό ευνουχισμό το δικαστήριο πρέπει να ζητήσει τη γνωμάτευση εμπειρογνωμόνων.
Ο νόμος, που ενισχύει τις ποινές για τους παιδόφιλους, προβλέπει επίσης ποινή ισόβιας κάθειρξης για όσους υποτροπιάζουν. Τον Μάιο του 2011 ο Μεντβέντεφ είχε προτείνει τον χημικό ευνουχισμό "σε εθελοντική βάση". Το 2010 διαπράχθηκαν στη Ρωσία περισσότερα από 9.500 σεξουαλικά εγκλήματα σε βάρος ανηλίκων.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Πλάτες σε φαρμακοβιομήχανους από ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ


Με ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής και επί ορισμένων άρθρων, που ζήτησαν το ΚΚΕ και ο ΛΑΟΣ, ψηφίζεται απόψε μετά τα μεσάνυχτα ο εφαρμοστικός νόμος που προβλέπει ενοποίηση επικουρικών ταμείων, πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων και κυκλοφορία γενόσημων φαρμάκων.
 
Το νομοσχέδιο από το πρωί, που ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Ολομέλεια με τη διαδικασία του επείγοντος, δέχεται τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης.
 
Τόσο ο εισηγητής της ΝΔ Νίκος Νικολόπουλος, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Μάριος Σαλμάς, επέμειναν στην ανάγκη να αποσυρθεί η διάταξη για την επιβολή «εργόσημου» στους οικονομικούς μετανάστες, αίτημα που έκανε δεκτό ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης.
 
Ο Μ. Σαλμάς κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι δυόμισι χρόνια πολιτεύτηκε στον χώρο της Υγείας χωρίς σχέδιο και σήμερα -όπως είπε- παραμονές εκλογών, αποφάσισε να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις με αποσπασματικό, όμως, τρόπο.«Το γεγονός ότι στο παρά πέντε επιχειρεί την αναδιάρθρωση που υποδείκνυε η ΝΔ από νωρίς, δηλώνει ότι αντελήφθη την αποτυχία της η ηγεσία του υπουργείου», τόνισε.
 
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Ν. Παπακωνσταντίνου, καθώς και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Σπ. Χαλβατζής, επιτέθηκαν στα δύο μεγάλα κόμματα για την πολιτική τους στην Υγεία και κατηγόρησαν τη ΝΔ ότι «οι ηγήτορές της εμφανίζονται να φορούν αντιπασοκική λεοντή για να συγκαλύψουν ότι από τα 210 νομοσχέδια που έφερε το ΠΑΣΟΚ, ψήφισε τα 125».
 
Από την πλευρά του ΛΑΟΣ, η ειδική αγορήτρια Ουρανία Παπανδρέου - Παπαδάκη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Αλ. Χρυσανθακόπουλος, κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι θεσμοθετεί πάνω σε νάρκες, σε βάρος της κοινωνικής συνοχής. «Είναι και αυτός ο εφαρμοστικός νόμος η αποτυχία μιας κυβέρνησης η οποία έχασε τον προσανατολισμός της, διαρρηγνύοντας τον κοινωνικό ιστό», τόνισαν.
 
Για κατάργηση του ΕΣΥ, υποβάθμιση των υπηρεσιών του και ολοκληρωτική μετάλλαξη του συστήματος της Δημόσιας Υγείας, έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Κριτσωτάκης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Π. Λαφαζάνης αναφέρθηκε προσωπικά στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, κατηγορώντας τον ότι έχει το θράσος να επιτίθεται στους φαρμακοποιούς και να μιλάει για συντεχνίες.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ευάγγελος Βενιζέλος, Μιχαήλ Σταθόπουλος, Φίλιππος Πετσάλνικος, Αναστάσιος Παπαληγούρας, Σωτήρης Χατζηγάκης, Νίκος Δένδιας, Χάρης Καστανίδης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. Εξολοθρευτές, τουλάχιστον, του δικαστικού συστήματος της Ελλάδος

Ο Διοικητής και όλο το προσωπικό της Δίωξης Ναρκωτικών Ρόδου, διαμαρτύρεται διότι ενώ συλλαμβάνουν εγκληματίες αυτοί αποφυλακίζονται. Σε μια μακροσκελή ανακοίνωση, γράφουν μεταξύ άλλων:

«Με μεγάλη έκπληξη και απογοήτευση, λάβαμε γνώση, πριν λίγες ημέρες, της απόφασης του Συμβουλίου Πλημ/κων Ρόδου, που αποφυλάκισε, πριν δικαστούν ενώπιον του ακροατηρίου, 17 άτομα, ημεδαπούς και αλλοδαπούς (υπηκόους Αλβανίας), οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί (Φεβρουάριος 2011) και κριθεί ως προσωρινά κρατούμενοι, για εγκληματική οργάνωση, που δραστηριοποιούνταν, κατ΄ επανάληψη και κατά συνήθεια, στην εμπορία ναρκωτικών ουσιών, κυρίως ηρωίνης.

» Θυμίζουμε, για όσους ξέχασαν ότι η συγκεκριμένη δικογραφία, που σχηματίστηκε, από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ρόδου, αποτελούνταν, από περίπου, τέσσερις χιλιάδες (4.000) σελίδες, οι οποίες, περιέγραφαν ανάγλυφα, την εγκληματική δραστηριότητα (εμπορία ηρωίνης), των αποφυλακισθέντων, πλέον, κατηγορουμένων. Επιπλέον, στην δικογραφία, περιλαμβάνονται και 25 καταθέσεις άλλων κατηγορουμένων, που κατονομάζουν τους αποφυλακισθέντες, ως εμπόρους ναρκωτικών.

» Οι Αστυνομικοί, σας θυμίζουμε ότι, δεν είμαστε «ρομποκοπ», δεν είμαστε αναλώσιμες μηχανές. Είμαστε και εμείς άνθρωποι, με συναισθήματα, με συγκεκριμένα όρια ψυχικής και σωματικής αντοχής. Και η πολιτεία, αντί να θεσπίζει νόμους, που να διευκολύνουν, το έργο των διωκτικών αρχών, καταρτίζει νόμους-τροχοπέδη, στην καταπολέμηση του εγκλήματος, ψηφίζοντας νόμους, για πρόωρες αποφυλακίσεις.

» Παρακαλούνται όσοι πολίτες, θέλουν, από τώρα και στο εξής, να προβαίνουν, σε καταγγελίες, για θέματα ναρκωτικών, που εμπλέκονται οι ανωτέρω αποφυλακισθέντες κατηγορούμενοι, να απευθύνονται αποκλειστικά, σε αυτούς που τους αποφυλάκισαν.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Στη Θεσσαλονίκη από τις αρχές Μαρτίου το νέο Attica

Στις αρχές Μαρτίου θα ξεκινήσει η λειτουργία του νέου πολυκαταστήματος Attica στη Θεσσαλονίκη, στο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos. 

Το νέο πολυκατάστημα καταλαμβάνει χώρο 5.000 τ.μ. και συνιστά μια επένδυση 5 εκατομμυρίων ευρώ, που χρηματοδοτείται εξολοκλήρου με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. 

Οι εκτιμώμενες πωλήσεις για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του ανέρχονται στα 10 εκατομμύρια ευρώ. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Τα golden boys του δημοσίου

Οι θέσεις των λειτουργών του δημοσίου και των ΝΠΔΔ των οποίων οι συνολικές μικτές μηνιαίες αποδοχές υπερβαίνουν το ποσό των 5.000 ευρώ δόθηκαν σήμερα στην δημοσιότητα. Οι "χρυσές" θέσεις του δημοσίου έγιναν επισήμως γνωστές με έγγραφο που κατέθεσε στην Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, προς απάντηση ερώτησης που είχε καταθέσει η ανεξάρτητη βουλευτής Ελίζα Βόζενμπεργκ.
 
Όπως προκύπτει από το έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών στα σύγχρονα μισθολογικά ρετιρέ του δημοσίου "κατοικούν" οι εξής λειτουργοί:
 
* Πρόεδρος της Δημοκρατίας (σ.σ. πρόσφατα ανακοίνωσε ότι παραιτείται της αποζημίωσης), Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Αναπληρωτές Υπουργοί, Υφυπουργοί, Βουλευτές και Γενικοί Γραμματείς Υπουργείων.
 
* Πρόεδροι και Αντιπρόεδροι των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών.
 
* Δικαστικοί Λειτουργοί από το βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών και κύριο προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους από το βαθμό του Δικαστικού Αντιπροσώπου Α΄Τάξης.
 
* Διπλωματικοί Υπάλληλοι που υπηρετούν στο εξωτερικό.
 
* Γιατροί ΕΣΥ με βαθμό Διευθυντή και υπηρεσία άνω των 25 ετών.
 
* Μέλη ΔΕΠ Πανεπιστημίων και μέλη Ε.Π. ΤΕΙ που συμμετέχουν σε ερευνητικά προγράμματα.
 
* Δήμαρχοι Δήμων με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων.
 
* Γενικοί Γραμματείς Περιφερειών και Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.
 
* Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων
 
* Διοικητές ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΔΥΠΕ
 
    * Πρόεδρος ΕΟΤ
 
    * Γενικός Διευθυντής και Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής ΟΔΔΗΧ.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ελληνικός αγριόχοιρος ελευθέρας βοσκής της εταιρεία Φάρμα Φωτιάδη στην Εξοχή του νομού Πιερίας



Έξω από την Κατερίνη, σε µια καταπράσινη περιοχή µε χαµηλούς λόφους και τρεχούµενο νερό, συµβιώνουν αρµονικά αγριογούρουνα, άλογα, αγελάδες, ελάφια και άλλα ζώα. Τον περισσότερο χρόνο βόσκουν ελεύθερα στον βοσκότοπο των 300 στρεµµάτων που αποτελεί τη Φάρµα Φωτιάδη, κινούνται, σκάβουν το χώµα και αποκτούν έτσι τα ιχνοστοιχεία και τα µέταλλα που τα κάνουν να ξεχωρίζουν στις οργανοληπτικές αναλύσεις. Τα ζώα κοιµίζονται για να σφαγούν και η επεξεργασία του κρέατος γίνεται σ’ ένα σύγχρονο εργαστήριο τυποποίησης (επένδυση της τάξεως των 2 εκατοµµυρίων ευρώ το 2004) µέσα στη φάρµα, σε απίστευτες συνθήκες υγιεινής και καθαριότητας.

Ανήσυχο πνεύµα, ο Νίκος Φωτιάδης δεν ακολούθησε την πεπατηµένη. Συνεργάστηκε στενά µε τον καθηγητή της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Κώστα Αλεξόπουλο, που έκανε τη φάρµα Φωτιάδη πανεπιστηµιακό εργαστήριο και δίδασκε εκεί στους φοιτητές του. «Από τον Κώστα Αλεξόπουλο, που δεν ζει πια, µάθαµε και εµείς τον σύγχρονο τρόπο εκτροφής». Αφιερώνει χρόνο και χρήµα στην έρευνα για νέα προϊόντα, χρησιµοποιεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στις συσκευασίες του. Παράγει πλέον, εκτός από το εξαιρετικό µαριναρισµένο αγριογούρουνο, και µια σειρά αλλαντικών, συνολικά περί τους 1.200 τόνους ετησίως. Κάνει τα πρώτα του βήµατα στον τοµέα των εξαγωγών, ενώ ο ετήσιος τζίρος της επιχείρησης είναι περί το 1.200.000 ευρώ. Τα προϊόντα του διατίθενται σε πολλά µεγάλα σούπερ µάρκετ.

Ο Νίκος Φωτιάδης κατάφερε σε δυο κουβέντες να συνοψίσει όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες παραγωγοί: «Ο γιος μου πήρε πέρυσι την ιδιότητα του νέου αγρότη και σαν τον γιο μου δεκάδες χιλιάδες παιδιά ανά τη χώρα. Για να βγάλει άδεια ίδρυσης χοιροστασίου, θέλει 18 μήνες και πάνω από 20.000 ευρώ (με τη δική μου βοήθεια να τρέχω πάνω-κάτω σε υπηρεσίες). Αν επέλεγε να γίνει εισαγωγέας χοιρινού κρέατος, θα ήθελε μία εβδομάδα για την άδεια και έναν εξοπλισμό της τάξεως των 3.000 ευρώ».


Έτοιμη για τα πρώτα βήματα στα γκουρμέ… μενού της Αγγλίας και της Γερμανίας με προϊόντα από ελληνικούς αγριόχοιρους ελευθέρας βοσκής είναι ηΦάρμα Φωτιάδη από την Εξοχή του νομού Πιερίας. Η Φάρμα Φωτιάδη, η μοναδική ελληνική εταιρεία στο είδος της με καθετοποιημένη μορφή και με έλεγχο σε όλα τα στάδια, εκτροφής, αξιοποίησης, επεξεργασίας και τυποποίησης στέλνει αυτή την εβδομάδα τις πρώτες παραγγελίες και δηαλλαντικά και καβουρμά από αγριόχοιρο σε καταστήματα ντελικατέσεν στο Λονδίνο και τη Γερμανία.

Ιδιαίτερα θετικά είναι και τα μηνύματα από τους δειγματισμούς που πραγματοποίησε η εταιρεία σε εστιατόρια της Αυστρίας, της Ελβετίας και του Βελγίου. «Η υποδοχή ήταν ενθουσιώδης αλλά προς το παρόν μας ενδιαφέρει να προχωρήσουμε με προσεκτικά βήματα στο εξωτερικό, γιατί διαφορετικά δεν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στη ζήτηση», αναφέρει στη Voria.gr ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Φάρμα Φωτιάδη, Νίκος Φωτιάδης.

Από την άλλη πλευρά, η εταιρεία δρομολογεί το επόμενο διάστημα την κυκλοφορία μιας νέας σειράς προϊόντων που περιέχουν υποκατάστατο αλατιού και θα απευθύνονται σε όσους ακολουθούν διατροφή χωρίς αλάτι και θέλουν να απολαύσουν τα αλλαντικά και το μαριναρισμένο κρέας από αγριόχοιρο της Φάρμας.

Σε στάδιο προετοιμασίας βρίσκεται και η είσοδος της Φάρμας Φωτιάδη στην παραγωγή προϊόντων ωρίμανσης από ελληνικό μαύρο χοίρο. Από τον ελληνικό μαύρο χοίρο παράγεται το Μέλαν Ακροκώλιον ή όπως το ονομάζουν οι Ισπανοί χαμόν ή οι Ιταλοί προσούτο. Η Φάρμα Φωτιάδη μαζί με τη Φάρμα του Δημητρίου Δήμου από τα Τρίκαλα, το Αλλαντοποιείο Χρήστου Στρεμμένου στον Προυσό Ευρυτανίας και το Ινστιτούτο Αγροβιοτεχνολογίας του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) συμμετείχαν στο διακρατικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα Qubic στο πλαίσιο του οποίου για πρώτη φορά γεννήθηκε το Μέλαν Ακροκώλιον, το οποίο πήρε και πολύ καλές κριτικές για την γεύση και ποιότητά του σε εκδηλώσεις γευσιγνωσίας και επιλεγμένα εστιατόρια προϊόντων. Όπως εξηγεί ο κ.Φωτιάδης, η Φάρμα έχει εξασφαλίσει περί τις 15-20 χοιρομητέρες και στην παρούσα φάση είναι σε αναζήτηση αρσενικών μαύρων χοίρων.

Πάντως, οι κινήσεις της εταιρείας στην ελληνική αγορά είναι προσεκτικές εξαιτίας των αυξημένων επισφαλειών και του κλίματος ανασφάλειας, που δημιουργεί η κρίση. Στο πλαίσιο αυτό, η Φάρμα Φωτιάδη πάγωσε το επενδυτικό πρόγραμμα για τη δημιουργία μιας νέας σύγχρονης μονάδας αναπαραγωγής και εκτροφής αγριόχοιρων, προϋπολογισμού 6 εκατ. ευρώ σε ιδιόκτητο οικόπεδο 17 στρεμμάτων. Επίσης, το 2011 διέκοψε τη συνεργασία με την Carrefour λόγω των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζει η αλυσίδα. Όπως σημειώνει, πάντως, ο κ.Φωτιάδης παρά το γεγονός ότι η Carrefour αντιπροσώπευε το 20% των πωλήσεων της εταιρείας τελικά μέσα από νέες συνεργασίες οι απώλειες στον τζίρο της Φάρμας Φωτιάδη πέρσι δεν ξεπέρασαν το 5-6% σε σχέση με το 2010.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Και η Gazprom στην κούρσα για ΔΕΠΑ

Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι μπαίνει η διαδικασία πώλησης της ΔΕΠΑ, με τις πληροφορίες να συγκλίνουν ότι ακόμη και εντός της εβδομάδας πιθανόν να εκδοθεί η διεθνής πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος. 

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς για την απόκτηση της ΔΕΠΑ, καταρχήν ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει μεγάλες ενεργειακές εταιρείες της Ευρώπης και όχι μόνο, οι οποίες και είναι έτοιμες να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό. Το πρώτο θετικό δείγμα δόθηκε χθες κατά τη συνάντηση του υπουργού περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου με τον γενικό διευθυντή της Gazprom Export και αντιπρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής της Gazprom Αλεξάντρ Μεντβέντεφ. Στη διάρκεια της συνάντησης  η ρωσική πλευρά επανέλαβε το ενδιαφέρον της για την ελληνική αγορά. Πληροφορίες θέλουν την Gazprom να είναι έτοιμη να καταθέσει προσφορά για την απόκτηση της ΔΕΠΑ μέσω της Προμηθέας Gas της κοινής εταιρείας της ρωσικής εταιρείας με τον όμιλο Κοπελούζου. 

Η  ελληνική πλευρά, είναι λογικό να αντιμετωπίζει θετικά το ρωσικό ενδιαφέρον για την απόκτηση της ΔΕΠΑ, με το σκεπτικό ότι όσο μεγαλύτερος είναι ο ανταγωνισμός στη διαδικασία αποκρατικοποίησης τόσο ανεβαίνουν οι προσδοκίες για τα έσοδα που θα προκύψουν. Ερώτημα παραμένει πάντως σε σχέση με το ρωσικό ενδιαφέρον, η στάση της Κομισιόν, η οποία αντιμετωπίζει με επιφύλαξη την περαιτέρω αύξηση της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία και έχει θέσει ως βασικό στόχο της ενεργειακής πολιτικής τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών προμήθειας. 

Την ίδια στιγμή πάντως πληροφορίες θέλουν να υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενδιαφέροντος για τη ΔΕΠΑ από περίπου 20 μεγάλες εταιρείες, οι οποίες εστιάζουν στη στρατηγική τοποθέτηση της ελληνικής εταιρείας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Αν και επί του παρόντος δεν είναι ξεκάθαρο εάν και οι 20 εταιρείες θα προχωρήσουν στην κατάθεση προσφοράς, πληροφορίες θέλουν τουλάχιστον έξι μεγάλους ενεργειακούς ομίλους να έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν στη διαδικασία. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται η αλγερινή Sonatrach, η κρατική εταιρεία του Qatar, η ισπανική Gas Natural, η γαλλική GdF Suez, η ιταλική ENI και η αυστριακή OMV.

Σημειώνεται ότι στις επόμενες ημέρες η ΔΕΠΑ αναμένεται να ανακοινώσει και επισήμως, σημαντική κερδοφορία για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΔΕΠΑ μέσα στο 2011 κατάφερε να αυξήσει κατά 30% τις πωλήσεις της σε όγκους, καταγράφοντας κέρδη EBITDA 275 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 191 εκατ. ευρώ.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ξεμπλόκαρε ο διαγωνισμός για την έξυπνη κάρτα του ΟΟΣΑ

Μεγάλες εταιρίες-κοινοπραξίες πέρασαν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού για την έκδοση των αποκαλούμενων «έξυπνων καρτών» του ΟΟΣΑ. Το Συμβούλιο της Επικρατείας ξεμπλόκαρε ουσιαστικά τον διαγωνισμό μετά την απόρριψη όλων των προσφυγών  που είχαν κατατεθεί από κοινοπραξίες οι οποίες συμμετείχαν για να αναλάβουν το έργο.

Στην επόμενη φάση λοιπόν πέρασαν μεταξύ άλλων οι Intracom Services, Intrasoft International, Intracom A.E. Τηλεπικοινωνιακών Λύσεων, Intracom Κατασκευές Α.Ε. Τεχνικών Έργων και Μεταλλικών Κατασκευών, Elsag Damat s.p.a – Swarco, G45 Ελλάς και Ερικσον Ελλάς Α.Ε. Τηλεπικοινωνιακού Υλικού.

Οι έξυπνες κάρτες είναι ουσιαστικά το αυτοματοποιημένο σύστημα συλλογής κομίστρου (ΑΣΚΚ), προϋπολογισμού 94 εκατομμυρίων ευρώ,  για τις εταιρείες του ΟΟΣΑ, με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, έργο για το οποίο προκηρύχθηκε   διεθνής διαγωνισμός προκειμένου η ανάθεση του  να γίνει στην κοινοπραξία που θα υποβάλει την πιο συμφέρουσα προσφορά.   Ήδη, ύστερα από πρόταση της επιτροπής διαγωνισμού, με απόφαση του ΔΣ του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών έχουν προκριθεί όλες οι κοινοπραξίες στη β΄ φάση για την υποβολή των προσφορών και την αξιολόγησή τους. 

Ωστόσο, όλες οι υποψήφιες εταιρείες, πλην μιας, άσκησαν προδικαστικές προσφυγές που απορρίφθηκαν από το ΔΣ του ΟΑΣΑ και η α΄ φάση του διαγωνισμού ολοκληρώθηκε. Οι πέντε εταιρείες ωστόσο προσέφυγαν και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στρεφόμενες η μία σε βάρος της άλλης με το επιχείρημα ότι δεν πληρούν συγκεκριμένους όρους της διακήρυξης και θα έπρεπε να αποκλειστούν. Μεταξύ των εταιρειών που συμμετέχουν στις κοινοπραξίες είναι οι: Intracom Services, Intrasoft International, Intracom A.E. Τηλεπικοινωνιακών Λύσεων, Intracom Κατασκευές Α.Ε. Τεχνικών Έργων και Μεταλλικών Κατασκευών, Elsag Damat s.p.a – Swarco, G45 Ελλάς και Ερικσον Ελλάς Α.Ε. Τηλεπικοινωνιακού Υλικού. 

Το Δ΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου απέρριψε τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων των κοινοπραξιών, γεγονός που σηματοδοτεί τη συνέχιση των διαδικασιών του διαγωνισμού.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Αστική δημοκρατία ή χάος. Τις φαιδρότητες του κκε ακολουθεί & ο Σαμαράς

Το δίλημμα με το οποίο θα δώσει, ουσιαστικά, τη μάχη των εκλογών η ΝΔ «αστική δημοκρατία ή χάος» εγκαινίασε χθες το βράδυ στη Βουλή ο Αντώνης Σαμαράς. Σε μία σχετικά σύντομη ομιλία χρησιμοποίησε 12 φορές τη λέξη «Αριστερά», εξαπολύοντας μετωπική επίθεση εναντίον της για την... αντιμνημονιακή στάση της, ενώ της απέδωσε ευθύνες για τα δεινά του τόπου.

Παράλληλα, επανέφερε το αίτημά του για εκλογές («αν δεν γίνουν, η Ελλάδα θα είναι ακυβέρνητη χώρα») και το στόχο για αυτοδυναμία του κόμματός του: «Ζητάμε να κυβερνήσουμε για να κάνουμε τις τομές που έχει ανάγκη η χώρα (...) το τελευταίο τους ανάχωμα είναι η αμφισβήτηση της αυτοδυναμίας της ΝΔ».

«Μη μας κουνάει το δάκτυλο η Αριστερά»

Μιλώντας στην Ολομέλεια λίγο πριν από την ψηφοφορία για τον εφαρμοστικό του δεύτερου Μνημονίου νόμο (σ.σ. αυτόν που, μεταξύ άλλων, μειώνει τις συντάξεις), ο αρχηγός της ΝΔ επιφύλαξε, για πρώτη φορά, τόσο σκληρή αναφορά στην Αριστερά –γενικώς, χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα σε κάποιο από τα κόμματά της.

«Η Αριστερά νομίζει ότι είναι υπεράνω, και καταγγέλλει τα πάντα και τους πάσης φύσεως κακούς χωρίς να προτείνει τίποτε. Ας κοιτάξει τον δικό της καθρέπτη. Η Αριστερά μπορεί να μην κυβέρνησε αλλά άσκησε σημαντική επιρροή, στήριξε προνόμια και αγκυλώσεις της δημόσιας διοίκησης, έδιωξε επιχειρήσεις με κινητοποιήσεις, ενοχοποίησε την επιχειρηματικότητα. Να μην μας κουνάει το δάχτυλο η Αριστερά (...) Μεγάλο μέρος της Αριστεράς στηρίζει ακόμη πρότυπα που απέτυχαν ιστορικά και υπερασπίζεται τις ιδεοληψίες της».

Αντιθέτως, η κριτική στο ΠΑΣΟΚ περιορίσθηκε στα συνήθη πλαίσια της κριτικής για τη μετεκλογική συμπεριφορά και τη φιλοσοφία του πρώτου Μνημονίου.

Σε μία (ακόμη) προσπάθεια να πείσει τους ταλαντευόμενους «γαλάζιους» για τη στροφή στην στάση του και, κυρίως, την υπερψήφιση του δεύτερου Μνημονίου, ο κ. Σαμαράς παρέπεμψε «στις δυνάμεις που ήθελαν την Ελλάδα εκτός ευρώ και απέβλεπαν στη διάλυση της ευρωζώνης», αλλά και στον χαρακτήρα του νέου οικονομικού  προγράμματος. Δηλαδή στο «κούρεμα» του χρέους, στον χρόνο που κερδίζει η χώρα για να πετύχει την ανάκαμψη.

Αδιαφόρησαν για το «μαντρί»
Παρά ταύτα, ούτε η χθεσινή ομιλία του ούτε η «πανστρατιά» που κήρυξε την Παρασκευή είχαν το αποτέλεσμα που προσδοκούσε η Λ. Συγγρού: Από τους 22 βουλευτές της ΝΔ που καταψήφισαν το δεύτερο Μνημόνιο και διαγράφτηκαν μόνο οι πέντε υπερψήφισαν τον εφαρμοστικό νόμο, προσδοκώντας... επιστροφή στο «μαντρί» - οι Μ. Κεφαλογιάννης. Δ. Δερμετζόπουλος, Ζ. Τσικαλάγιας, Θ. Λεονταρίδης και Κ. Καρυπίδης. 

Αντίστοιχα, από τους 22 «αντάρτες» του ΠΑΣΟΚ (οι οποίοι επίσης αποπέμφθηκαν από την κοινοβουλευτική ομάδα) μόνο ένας, ο Χ. Μαγκούφης, ψήφισε χθες θετικα
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ζημιές 2,5 δισ. ευρώ το 2011


Καθαρές ζημιές ύψους 2,5 δισ. ευρώ εμφάνισε η Marfin Popular Bank το 2011 λόγω της απομείωσης των ελληνικών ομολόγων και των αυξημένων προβλέψεων.
Η τράπεζα προχώρησε στη διαγραφή του 60% της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχει λόγω του PSI+, ύψους 1.969 εκατ. ευρώ. Οι προβλέψεις για το δανειακό χαρτοφυλάκιο ανήλθαν στα 1.151 εκατ. ευρώ από 266 εκατ. ευρώ το 2010.
Τα λειτουργικά κέρδη πριν τις προβλέψεις αυξήθηκαν κατά 3,2% στα 388 εκατ. ευρώ, ενώ τα συνολικά έσοδα ανήλθαν σε 1.037 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,5%. Τα λειτουργικά έξοδα, συμπεριλαμβανομένων των εξόδων προσωπικού, παρέμειναν στα ίδια επίπεδα.
Επιπρόσθετα, ο όμιλος ανακοίνωσε απόμείωση ύψους 796 εκατ. ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο του 2011 της λογιστικής υπεραξίας (goodwill) που προέκυψε από την τριπλή συγχώνευση των τραπεζών, Εγνατίας, Μαρφίν και Λαϊκής το 2006. Σημειώνεται ότι η απομείωση της υπεραξίας δεν έχει καμία επίπτωση στα εποπτικά κεφάλαια.
Ως αποτέλεσμα, η αύξηση κεφαλαίου που απαιτείται για τη συμμόρφωση του ομίλου με τον προβλεπόμενο δείκτη κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων ύψους 9% σε συνάρτηση με μια σειρά στοχευμένων ενεργειών, ανέρχεται σε λιγότερο από 1,5 δισ. ευρώ με βάση το Κεφαλαιακό Πλάνο που έχει κατατεθεί στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, το οποίο έχει ήδη συμφωνηθεί με τις αρμόδιες εποπτικές αρχές οι οποίες και θα παρακολουθούν την υλοποίησή του.
Στο πλαίσιο της έκδοσης κεφαλαίου, ο Όμιλος έχει ήδη γίνει δέκτης σοβαρού ενδιαφέροντος συμμετοχής από αξιόπιστους στρατηγικούς επενδυτές. Η διοίκηση της MPB αισιοδοξεί για την επίτευξη της Κεφαλαιακής Ενίσχυσης του Ομίλου.
Για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2011, ο όμιλος της MPB κατέγραψε κέρδη, πριν από τις προβλέψεις, ύψους 388 εκατ.ευρω, αυξημένα κατά 3,2% σε ετήσια βάση.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Απαλείφεται η αύξηση κατά 50% του συνολικού ποσού των εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου προς την Τράπεζα της Ελλάδας


Απαλείφεται η αύξηση κατά 50% του συνολικού ποσού των εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου προς την Τράπεζα της Ελλάδας, την οποία προέβλεπε η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με το αιτιολογικό των χρηματοοικονομικών συνθηκών που διαμορφώνονται στη χώρα.
Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος στη Βουλή, εξηγώντας πως η διάταξη αυτή, σύμφωνα με την οποία προβλέπονταν αύξηση κατά 50% του συνολικού ποσού της εγγύησης του Δημοσίου προς την ΤτΕ, αίρεται μετά από συνεννοήσεις με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ενταξη της ΠΓΔΜ μόνο με συναίνεση της Ελλάδας


Χωρίς αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας η ΠΓΔΜ δεν πρέπει να αναμένει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, είναι το μήνυμα του γ.γ. του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν προς τα Σκόπια.
Όπως μεταδίδει το σλαβομακεδονικό πρόγραμμα της «Φωνής της Αμερικής», ο κ. Ράσμουσεν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσιγκτον, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι για τη λήψη των αποφάσεων στο ΝΑΤΟ απαιτείται ομοφωνία των χωρών-μελών της Συμμαχίας και ως εκ τούτου απαιτείται και η συναίνεση της Ελλάδας.
«Για να απευθύνουμε πρόσκληση για ένταξη στα Σκόπια είναι απαραίτητη η συναίνεση της Ελλάδας. Έτσι έχει το ζήτημα. Αντιλαμβάνομαι ότι η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να συναινέσει σε πρόσκληση έως ότου βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση για το θέμα του ονόματος. Αυτή την απόφαση λάβαμε στο Βουκουρέστι το 2008 και η απόφαση αυτή εξακολουθεί να ισχύει», είπε χαρακτηριστικά.
Συμπλήρωσε ακόμη ότι η αρχή της ομοφωνίας στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αλλάξει εύκολα και εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι δύο χώρες θα μπορέσουν να βρουν μια λύση το συντομότερο δυνατόν. Επιθυμώ όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να ενταχθούν στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ».
«Προσωπικά, θα ήθελα να ήμουν σε θέση να απευθύνω πρόσκληση για ένταξη στην κυβέρνηση των Σκοπίων, όμως η πραγματικότητα είναι ότι απαιτείται συναίνεση εντός της Συμμαχίας», πρόσθεσε ο κ. Ράσμουσεν.
Επιπλέον, προέτρεψε την ΠΓΔΜ και την Ελλάδα να επιδείξουν βούληση και ευελιξία για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, που θα πραγματοποιηθεί το Μάιο στο Σικάγο.
«Καλώ τον πρωθυπουργό Γκρούεφσκι, με τον οποίο συναντήθηκα πρόσφατα, να επιδείξει ευελιξία και ρεαλισμό. Το ίδιο μήνυμα μετέφερα και στην Αθήνα κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου. Παροτρύνω και τις δύο πλευρές να επιδείξουν ευελιξία», ανέφερε.
Τη θέση ότι χωρίς την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, η ΠΓΔΜ δεν πρόκειται να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και πως η ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης δεν αφορά τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ, διατύπωσε χθες στα Σκόπια και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ Πολ Γουόλερς.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

28/2/12

Το ένα εκατομμύριο είναι του συζύγου μου...Κανένα σχόλιο

Το τηλεφώνημα του προέδρου της επιτροπής Ελέγχου Πόθεν έσχες Ευάγγελου Αργύρη χρειάστηκε η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη για να διαπιστώσει ότι η έντονη δημόσια συζήτηση που διαρκεί σχεδόν μια εβδομάδα για τον βουλευτή «φαντομά»,με το 1 εκατομμύριο αφορά την ίδια!



Συζήτηση στην οποία συμμετείχε απροκάλυπτα και η ίδια καθώς τόσο από την Βουλή όσο και από διάφορα ΜΜΕ δεν δίσταζε να κατηγορεί τους πολιτικούς που εν μέσω κρίσης έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό ενώ μάλιστα τους καλούσε να «φέρουν πίσω τις καταθέσεις»!

Συγκεκριμένα, η κυρία Μπακογιάννη σε δήλωση - παρωδία ανέφερε ότι σήμερα το μεσημέρι της τηλεφώνησε ο κ. Αργύρης προκειμένου να την ρωτήσει για το έμβασμα του 1 εκατομμυρίου  που έστειλε ο σύζυγός της Ισίδωρος Κούβελος τον Μάρτιο του 2011

. 

«Δέχτηκα τηλεφώνημα από τον αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Ευάγγελο Αργύρη ο οποίος με ρώτησε για ένα έμβασμα του συζύγου μου στο εξωτερικό τον Μάρτιο του 2011. Το ποσό αυτό προέρχεται από πώληση μετοχών στις ΗΠΑ το οποίο έπρεπε να περάσει από την Ελλάδα.  Το ποσό αυτό προορίζεται για αγορά πλοίου και αποτελεί μία απολύτως νόμιμη επιχειρηματική δραστηριότητα του συζύγου μου».

Επιπροσθέτως, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κατέφυγε στην προσφιλή μέθοδο των πολιτικών σε τέτοιες περιπτώσεις «πρόκειται για φαρσοκωμωδία που για πέντε ημέρες αιωρούνταν. Δεν δέχομαι να γίνομαι αντικείμενο σπίλωσης από ανεύθυνους» ενώ συνέδεσε τις εξελίξεις με τον «αγώνα» που δίνει κατά των χρηματοδοτήσεων των κομμάτων.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ο Μπουτάρης & οι αλήτες! Ψήφισε Μπουτάρη για να γουστάρεις


Στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθλητικό Metropolis» φιλοξενήθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, όπου τοποθετήθηκε για τις δηλώσεις που έκανε για τον Ηρακλή σε χορό της δημοτικής παράταξης Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη ζητώντας παράλληλα συγγνώμη. 
 
Αναλυτικά οι δηλώσεις:
 
«Δεν πρέπει να παίρνουμε μεμονωμένα τις λέξεις. Πρέπει να ξεχωρίσουμε τους παράγοντες και τους οπαδούς. Ακόμα και μέσα στο διοικητικό συμβούλιο υπάρχουν δημοτικοί σύμβουλοι που ζητούν από το Δήμο να στηρίξει την προσπάθεια του Ηρακλή για άνοδο στη μεγάλη κατηγορία. Αλήτες είναι αυτοί που πλαστογράφησαν έγγραφα και υποβίβασαν τον Ηρακλή».
 
Για το τι συνέβη στο αποκριάτικο πάρτι: 
 
«Με έπιασε ένας οπαδός του Ηρακλή στο χορό από το γιακά και μου ζήτησε να μεσολαβήσει ο Δήμος να επιστρέψει ο Ηρακλής στη μεγάλη κατηγορία. Τα πήρα και εγώ στο κρανίο. Τον έβρισα και τον έδιωξα. Αυτά που είπα δεν ήταν επίσημες δηλώσεις σε ένα καρναβαλιστικό πάρτι».
 
Για τη δήλωση του δεν υπάρχει ομάδα ο Ηρακλής:
 
«Κανένας δεν μπορεί να διαγράψει ή να αγνοήσει την ιστορία του Ηρακλή. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ομάδα Ηρακλής στην επαγγελματική κατηγορία. Ο Ηρακλής είναι μια ιστορική ομάδα. Το μόνο κοινό που έχει η ομάδα αυτή με εκείνη του Χατζηπαναγή και του Φανάρα είναι το όνομα. Τι να πρωτοθυμηθώ. Ότι οι οπαδοί του Ηρακλή πρωτοστάτησαν στην παρέλαση και έβριζαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια. Υπάρχουν κάποιοι θερμοκέφαλοι οπαδοί που ψάχνουν να βρουν τον αποδιοπομπαίο τράγο. Είναι θυμωμένοι και ψάχνουν να ξεσπάσουν. Παρόλο που με τις συγνώμες δεν διαγράφονται τα πράγματα, ζητάω συγνώμη. Δεν παίρνω πίσω αυτό που είπα για τους δύο- τρεις αλήτες που έφεραν τον Ηρακλή σε αυτή την κατάσταση. Δεν εννοούσα ούτε τους οπαδούς ούτε τους παίκτες. Ο Δήμος θα είναι στο πλευρό του Ηρακλή εάν στο τιμόνι του υπάρχουν υγιείς παράγοντες».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Σταματά η παραγωγή σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα


Σε κλείσιμο των γραμμών παραγωγής σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα προχωρά ηCoca-Cola 3Ε, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων της στην ελληνική αγορά.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει τον όγκο παραγωγής των εγκαταστάσεων της Θεσσαλονίκης και Πάτρας στις αντίστοιχες μονάδες του Σχηματαρίου, Βόλου και Ηρακλείου, αλλά θα συνεχίσει να λειτουργεί κέντρα διανομής και γραφεία για τις πωλήσεις και άλλες υπηρεσίες στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα.
Σύμφωνα με πηγές από την εταιρεία, από τις αλλαγές θα επηρεαστούν 30 εργαζόμενοι, για τους οποίους θα αναζητηθούν τρόποι για την καλύτερη δυνατή αποχώρησή τους, μεταξύ αυτών και της εθελουσίας εξόδου.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία, η απόφαση είναι αποτέλεσμα της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών και κατά συνέπεια της σημαντικής πτώσης των πωλήσεων της εταιρείας κατά τα τελευταία τρία έτη και, ειδικότερα, το 2011 όπου ο τομέας των αναψυκτικών υποχώρησε κατά 8,9%, οι χυμοί κατά 10,1% και τα εμφιαλωμένα νερά κατά 5,7%.
Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο Coca Cola 3E της Θεσσαλονίκης βρίσκονται εδώ και ένα μήνα σε απεργιακές κινητοποιήσεις, καθώς υπήρχαν έντονες φήμες για τη μετεγκατάσταση της μονάδας στη Βουλγαρία.
Για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων έστειλε επιστολή στον υπουργό Εργασίας και στον υπουργό Ανάπτυξης ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Διονύσης Ψωμιάδης. Ο κ. Ψωμιάδης υπογραμμίζει ότι «το ενδεχόμενο αποδυνάμωσης της επιχείρησης στη Βόρεια Ελλάδα θα αποτελέσει βαρύτατο πλήγμα στην ήδη δοκιμαζόμενη βιομηχανία, ενώ θα εντείνει το κλίμα ανασφάλειας σε εκατοντάδες εργαζομένους στην εταιρεία. «Η Θεσσαλονίκη δεν αντέχει άλλα λουκέτα και η Βόρεια Ελλάδα άλλη υποβάθμιση! Είναι ζήτημα επιβίωσης για τους εργαζομένους, είναι ζήτημα ανάπτυξης για την περιοχή» καταλήγει στην επιστολή του ο αν. περιφερειάρχης και ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς να παρέμβουν άμεσα για την επίλυση του προβλήματος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Σπόροι από τη Συρία στην Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων του Σβάλμπαρντ


Οι ειδήσεις είχαν - εύλογα- περάσει «στα ψιλά» λόγω των τεράστιων ανθρώπινων απωλειών: κατά τη διάρκεια των πολέμων, οι τράπεζες σπόρων σε Ιράκ και Αφγανιστάν καταστράφηκαν μαζί με το πολύτιμο περιεχόμενό τους. Το ίδιο συνέβη πέρυσι και στην Αίγυπτο, μεσούσης της εξέγερσης που οδήγησε στην ανατροπή Μουμπάρακ. Εν μέσω φόβων ότι η Συρία θα είναι η επόμενη χώρα που μέσα στην αναταραχή θα χάσει την κιβωτό, όπου φυλάσσονται σπόροι από όλα τα ενδημικά είδη φυτών, δείγματα μεταφέρθηκαν στην Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων του Σβάλμπαρντ, κοντά στο Βόρειο Πόλο.
Ρεβίθια, φάβα και άλλοι σπόροι που φυλάσσονταν στο Διεθνές Κέντρο Αγροτικής Έρευνας στις Ξηρές Περιοχές (ICARDA), στο Χαλέπι της βορειοδυτικής Συρίας, ήταν μεταξύ των περίπου 25.000 νέων δειγμάτων που προστέθηκαν αυτήν την εβδομάδα στην επονομαζόμενη «Κιβωτό της Ημέρας της Κρίσης», η οποία μόλις τέσσερα χρόνια μετά από την έναρξη της λειτουργίας της αριθμεί πάνω από 740.000 σπόρους. Σύμφωνα με τον Κάρι Φάουλερ, εκτελεστικό διευθυντή του Παγκόσμιου Ταμείου για την Ποικιλία των Καλλιεργειών, η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί στα τρία τέταρτα της βιοποικιλότητας των καλλιεργειών που υπάρχουν στον κόσμο.
Ο Φάοουλερ λέει ότι το φορτίο από τη Συρία διασφαλίζει πως η συλλογή του ICARDA θα διασωθεί. «Πιστεύω ότι τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στη Συρία προφανώς υπογραμμίζουν τη σημασία της αναπαραγωγής πανομοιότυπων έξω από τη χώρα», επισημαίνει προσθέτοντας ότι, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, το κτήριο του ICARDA δεν έχει υποστεί ζημιές εν μέσω της σκληρής καταστολής της πολύμηνης εξέγερσης εναντίον του καθεστώτος Aσαντ.
Η Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων Σβάλμπαρντ είναι σχεδιασμένη να αντέξει τις πιθανές συνέπειες της παγκόσμιας υπερθέρμανσης, αλλά και σεισμούς ή ακόμη και πυρηνικές επιθέσεις. Μεγαλύτερος ευεργέτης της είναι η αμερικανική τράπεζα σπόρων που μόνο φέτος αναμένεται να στείλει 12.800 δείγματα, ανάμεσά τους αμάρανθο και υποείδη κριθαριού, τα οποία εισήχθησαν από την Πολωνία στα τέλη της δεκαετίας του 1930 και καλλιεργήθηκαν στις βορειοανατολικές πολιτείες της Αμερικής.
Οι υπεύθυνοι της τράπεζας αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σπόρους από άγρια είδη, αρχαίους «προγόνους» των εξημερωμένων καλλιεργειών, λόγω της ανθεκτικότητάς τους στις ακραίες καιρικές συνθήκες. «Είναι πολύ σκληρές καλλιέργειες, όπως πρέπει να είναι για να επιβιώσουν», λέει ο Φάουλερ. «Είναι ανθεκτικά στις ξηρασίες, αντέχουν στις ασθένειες και πιστεύουμε ότι θα αποδειχθούν πολύτιμα στο μέλλον».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Εξίσου αποτελεσματικά τα γενόσημα με τα πρωτότυπα φάρμακα"

Την ανάγκη στήριξης των γενοσήμων στη φαρμακευτική πολιτική της χώρας επισήμανε- σε συνέντευξη Tύπου που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας -ο  πρόεδρος του ΕΟΦ, κ. Γιάννης Τούντας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, την τελευταία πενταετία έχουν γίνει 1.000 εργαστηριακοί έλεγχοι φαρμάκων, γενοσήμων και πρωτότυπων, και μόνο στο 4% υπήρχε πρόβλημα.
 
Ο κ. Τούντας ανακοίνωσε ότι εξετάζονται διάφορα σενάρια σε ό,τι αφορά στην κυκλοφορία των γενοσήμων. Ένα από αυτά βασίζεται στη μελέτη της τεχνολογικής αποτίμησης: θα αποτιμάται δηλαδή η σχέση οφέλους-κόστους του φαρμάκου, προκειμένου να επιτραπεί η κυκλοφορία του.
 
Τουλάχιστον δέκα χώρες της ΕΕ, που διαθέτουν το μηχανισμό τεχνολογικής αποτίμησης, θα αποτελέσουν χώρες αναφοράς για την Ελλάδα. Η αποτίμηση, όπως διευκρίνισε ο κ. Τούντας, θα αφορά σε πρώτη φάση τα πρωτότυπα φάρμακα.
 
Όπως επίσης εξήγησαν οι ειδικοί, τα γενόσημα είναι εξίσου αποτελεσματικά και ασφαλή με τα πρωτότυπα φάρμακα. Οι αρμόδιοι δε, εμφανίστηκαν σίγουροι ότι το μερίδιο του 18% στη χορήγηση γενοσήμων μπορεί και πρέπει να φτάσει στο 50%. «Είναι ευθύνη του γιατρού να συνταγογραφεί ασφαλή και οικονομικά φάρμακα στον ασθενή» κατέληξε ο κ. Τούντας.
 
Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι δεν θα αλλάξει το ποσοστό συμμετοχής του ασφαλισμένου στη φαρμακευτική δαπάνη.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Οι δανειστές θα κατασχέσουν τη δημόσια περιουσία


Η κυρία Κατσέλη χωρίς ίχνος ντροπής, αφού και η ίδια συμμετείχε στην κυβέρνηση του μνημονίου -τώρα θυμήθηκε  εν όψει καθόδου με δικό της κόμμα στις εκλογές να σηκώσει τη σημαία της αντιμνημονιακής επανάστασης- παραδέχθηκε ότι μνημόνιο που υπέγραψε η χώρα με τους δανειστές περιέχει ρυθμίσεις που δένουν χειροπόδαρα το κράτος.
Παραδέχθηκε ακόμη ότι πρώτη φορά χώρα της Ευρώπης παραιτείται από την ασυλία για κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων τόσο του δημοσίου όσο και της Τράπεζας της Ελλάδος(χρυσός).
Σε ότι αφορά στο Μνημόνιο 2 ειδικότερα, χαρακτήρισε τις δεσμεύσεις που περιλαμβάνει αντισυνταγματικές και φοβερά επικίνδυνες, που εξυπηρετούν κατά προτεραιότητα τους δανειστές.
Η Λούκα Κατσέλη υπογράμμισε ότι το νέο μνημόνιο αντί να οδηγήσει τη χώρα σε έξοδο από την κρίση, θα βαθύνει την ύφεση, θα διογκώσει το έλλειμμα και θα καταστήσει το χρέος μη βιώσιμο.
Θα βγει κανείς να την διαψεύσει;
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

1 εκατ. δολ. οι πωλήσεις της MLS στην Τουρκία

Το φράγμα του 1 εκατ.δολ. ξεπέρασαν οι πωλήσεις της MLS στην Τουρκία μέσα στους πρώτους τέσσερις μήνες δραστηριοποίησής της στην αγορά της πλοήγησης, αναφέρει η εταιρία σε σχετική ανακοίνωση.

Με παρουσία μόνον στο 50% των σημείων πώλησης στην Τουρκία το μερίδιο του MLS Destinator ανήλθε σε 3,5% τον Δεκέμβριο του 2011, σύμφωνα με την εταιρία ερευνών GFK. Το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο στα σημεία πώλησης των ευρωπαϊκών αλυσίδων(Media Markt, ElectroWorld) με το μερίδιο της MLS να ανέρχεται σε 10%.

Η MLS αναπτύσσεται στην Τουρκία με αιχμή του δόρατος τη διεθνή καινοτομία ΜLS Destinator Talk&Drive σε συνεργασία με τον τοπικό partner σε επίπεδο διανομής Nova Elektronik.

Το επόμενο διάστημα η Nova Elektronik θα αρχίσει τη διάθεση του MLS Destinator και σε δυο μεγάλες τοπικές αλυσίδες και σε άλλα καταστήματα με στόχο την κάλυψη του 80-85% των σημείων πώλησης στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2012.

Επιπλέον, σύντομα η MLS πρόκειται να κυκλοφορήσει στην τουρκική αγορά μία νέα σειρά συσκευών MLS Destinator Talk&Drive σε προσιτές τιμές για τους καταναλωτές με χαμηλότερα εισοδήματα.

Με την υλοποίηση των παραπάνω, η MLS στοχεύει μέσα στο 2012 να ξεπεράσει το 10% της τουρκικής αγορά πλοήγησης. Για το 2013 οι προσδοκίες είναι ακόμη μεγαλύτερες. Το 2011 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της GFΚ πουλήθηκαν 250.000 συσκευές πλοήγησης(+76%) στην Τουρκία των 74 εκατ.κατοίκων με το ποσοστό διείσδυσης να κυμαίνεται κάτω από το 5% έναντι περίπου 25% στην Ευρώπη.

Η MLS, leader της ελληνικής αγοράς πλοήγησης με μερίδιο 56,9% (πηγή: GFK) επικεντρώνει τη στρατηγική της στην ανάπτυξή της στο εξωτερικό. Εκτός από την Τουρκία έχει εισέλθει στην αγορά της Χιλής, ενώ πρόσφατα ξεκίνησε να δραστηριοποιείται και στην αγορά του Μαρόκου.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »