24/10/12

Η πρωτότυπη λίστα Lagarde χάθηκε!

Το πρωτότυπο χάθηκε. Με αυτή την απλή όσο και κυνική παραδοχή, ο Γ. Παπακωνσταντίνου περιέπλεξε το μίτο της λίστας Lagarde κι ενώ νωρίτερα είχε αφήσει στην πρωτολογία του σαφείς αιχμές κατά των Διώτη-Βενιζέλου για τους χειρισμούς του και είχε δηλώσει πλήρη άγνοια ως προς τυχόν λίστες με πολιτικά πρόσωπα συνόδευσε την κατάθεσή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τη λίστα Lagarde ο Γ. Παπακωνσταντίνου. 

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, υποστήριξε ότι είχε εμπιστευθεί το πρωτότυπο της λίστας σε συνεργάτες του, αλλά έκτοτε τα ίχνη του αγνοούνται. «Λυπάμαι, αλλά αυτή είναι η αλήθεια», είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας εμβρόντητους τους βουλευτές-μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. 

Νωρίτερα, στην πρωτολογία του είχε τονίσει ότι «ουδέποτε όσο ήμουν υπουργός Οικονομικών δεν μου αναφέρθηκε ή παρουσιάστηκε λίστα με πολιτικά πρόσωπα. Οι όποιες έρευνες γίνονταν από τον ΣΔΟΕ για πολιτικά πρόσωπα ήταν αποτέλεσμα εισαγγελικής παραγγελίας και άρα δεν είχε εικόνα ο υπουργός». Πρόσθεσε δε ότι η περιώνυμη λίστα παραδόθηκε στο σύνολό της από τον ίδιο στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γ. Διώτη πριν αποχωρήσει από το υπουργείο Οικονομικών, τον Ιούνιο του 2011. Επέμεινε, μάλιστα, ότι τα στοιχεία της λίστας Lagarde θα έπρεπε να έχουν αξιοποιηθεί από το ΣΔΟΕ στην έρευνά του, παρά το γεγονός ότι δεν μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικό μέσο σε δικαστήριο. 

Μολαταύτα, επιβεβαίωσε ότι με το που έλαβε τη λίστα από τις γαλλικές αρχές έκανε ένα πρώτο «ξεσκαρτάρισμα» με τις μεγάλες καταθέσεις, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα λεπτομερής έλεγχος. Επιχειρώντας να δικαιολογήσει την κίνησή του, είπε ότι «δεν είχε δει αποτελέσματα από τα στοιχεία της λίστας του Λιχτενστάιν που είχε παραδοθεί νωρίτερα και διατυπώνονται προβληματισμοί που του έδιναν την αίσθηση ότι υπήρχε δυσκολία στη διερεύνηση τέτοιων υποθέσεων από τις υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ». 

Ειδικά για τη λίστα, ο πρώην υπουργός επεσήμανε ότι από τα περίπου 2.000 ονόματα που περιέχει η λίστα Lagarde, περίπου τα μισά δεν είχαν αποτυπωμένες καταθέσεις τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο της έρευνας και ότι τα υπόλοιπα ονόματα περιλάμβαναν καταθέσεις συνολικής αξίας περί τα 2 δις δολάρια. Έκανε λόγο δε για «γυναικείο όνομα που είχε καταθέσεις άνω των 500 εκατ. δολαρίων». 

Ο κ. Παπακωνσταντίνου κατηγόρησε, επίσης, συναδέλφους του υπουργούς της κυβέρνησης Παπανδρέου για «ισχυρές αντιρρήσεις» όσον αφορά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, για την οποία υποστήριξε ότι προχώρησε σε τολμηρά βήματα κατά τη θητεία του στο υπουργείο. 

Η κατάθεση του κ. Παπακωνσταντίνου συνεχίζεται με ερωτήσεις βουλευτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: