30/10/12

Κατεπείγουσα έρευνα για την τάχα "κυβερνοεπίθεση" στο ΥΠΟΙΚ


Eντολή για ταχύτατη διερεύνηση της υπόθεσης υποκλοπής εγγράφων από τα ηλεκτρονικά συστήματα του υπουργείου Οικονομικών έδωσε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Χαρ. Λακαφώσης στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Με την παραγγελία του ζητεί να εντοπιστούν άμεσα τα ηλεκτρονικά ίχνη των υπαιτίων για την κυβερνοεπίθεση και να του αποσταλεί, ακόμη και εντός της ημέρας, δικογραφία.
Η επίθεση αποδίδεται στους Anonymous, οι οποίοι υπέκλεψαν έγγραφα διαβαθμισμένα, αλλά και δεκάδες κωδικούς πρόσβασης, οι οποίοι αναρτήθηκαν σε κοινή θέα.
Ο στόχος ήταν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, απόρρητα έγγραφα (αλλά και απλά υπηρεσιακά) των οποίων είναι στο Διαδίκτυο, ενώ ανησυχίες εκφράζονται ανοιχτά για την περίπτωση που η επίθεση είχε στόχο τον άλλο βραχίονα του υπουργείου Οικονομικών, τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, όπου υπάρχουν τα φορολογικά δεδομένα εκατομμυρίων πολιτών.
«Εκ των έσω»
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΟΙΚ υποψιάζεται πως πρόκειται για «εσωτερική υπόθεση», δηλαδή ότι η παραβίαση των συστημάτων ασφαλείας έγινε εκ των έσω.
Μεταξύ των εγγράφων που διέρρευσαν οι Anonymous είναι κατ'’ αρχήν το αρχείο με τους κωδικούς πρόσβασης στα συστήματα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δεκάδων υπαλλήλων, οι οποίοι μάλιστα αναρτήθηκαν. Ορισμένοι εξ αυτών ήταν πανεύκολοι στην απομνημόνευσή τους και στην υποκλοπή τους, δεδομένου ότι έχουν ως συνθηματικό τους αριθμούς από το 1 έως το 6.
Σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα έγγραφα, ορισμένα είναι απόρρητα, όπως τηλεγραφήματα του υπουργείου Εξωτερικών για τη στάση παραγόντων της Ευρωζώνης απέναντι στην ελληνική οικονομική κρίση.
Μεταξύ αυτών είναι έγγραφο της Deutsche Bank προς το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, που εστάλη στις 18 Οκτωβρίου 2012 και υπενθυμίζει πως στις 8 Νοεμβρίου 2012 λήγει η πληρωμή τόκων ύψους 900 εκατ. γιεν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: