18/10/12

Το deal Alpha Bank-Εμπορικής σε αριθμούς

Το προτελευταίο κομμάτι του παζλ στην ενοποίηση της Alpha Bank με την Εμπορική Τράπεζα έβαλαν χθες οι διοικήσεις της ελληνικής τράπεζας και της Credit Agricole. Μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου σταδίου διαπραγματεύσεων, η συμφωνία προχωράει κανονικά. Αυτό που απομένει είναι οι τελικές λεπτομέρειες στη διαδικασία πώλησης-μεταβίβασης, που αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του έτους. 

Αναλυτές της αγοράς χαρακτηρίζουν εξαιρετικά συμφέρον το deal για την Alpha Bank, στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης του κλάδου, ωστόσο προειδοποιούν πως το τοπίο σχετικά με τα τελικά οφέλη από το “γάμο” των δύο τραπεζών θα ξεκαθαρίσει όταν υπάρξει πλήρης εικόνα για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της “νέας” τράπεζας. 

Βέβαια, οι ίδιοι τονίζουν πως το γεγονός πως η Εμπορική έχει κάνει προβλέψεις με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να τοποθετούνται περί το 36% είναι πολύ θετικό για το νέο σχήμα. Την ίδια ώρα, εκτιμάται ότι η ενοποιημένη τράπεζα θα είναι το σχήμα που θα χρειαστεί τα λιγότερα κεφάλαια από το ΤΧΣ. “Στην περίπτωση δε, που το Κατάρ αποφασίσει να μπει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα μπορούσε να αποφύγει πλήρως τη συμμετοχή του Ταμείου”, συμπληρώνουν. 

Στα αρνητικά, επισημαίνουν το γεγονός ότι ο δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις του ενοποιημένου σχήματος ανέρχεται στο 158%, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανάγκη προσέλκυσης καταθέσεων στο άμεσο μέλλον. 

Η Alpha Bank αποκτά στην ουσία μία κεφαλαιοποιημένη τράπεζα, από τη στιγμή που η Credit Agricole κατέβαλε τον περασμένο Ιούλιο ποσό 2,3 δισ. ευρώ, ενώ η γαλλική τράπεζα θα καταβάλει επίσης 500 εκατ. ευρώ πριν τη μεταβίβαση των μετοχών. 

Τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν πως πρόκειται για μία, ίσως τη μοναδική, συγχώνευση με όρους ιδιωτικής αγοράς και τονίζουν ότι η δημιουργία του νέου σχήματος ήταν απαραίτητη και για τις δύο τράπεζες. Προσθέτουν ότι η θετική επίδραση τουdealαντικατοπτρίζεται και στην πολύ ικανοποιητική πορεία της μετοχής της Alpha Bank στο ταμπλό του Χ.Α, όπου έχει σημειώσει άνοδο της τάξης του 65% από τις αρχές Ιουλίου. 

Από τη μία, η Alpha Bank αποκτά μία τράπεζα με ενισχυμένο χαρτοφυλάκιο προϊόντων και “ποιοτικών” καταθέσεων. Επίσης, η C.A.,η οποία θα έχει επενδυτικό συμφέρον στη νέα τράπεζα αφού θα διατηρήσει ένα πολύ μικρό ποσοστό, μέσω της αγοράς ομολόγου εκδόσεως Alpha Bank ύψους150 εκατ. ευρώ , δίνει τέλος σε μία επένδυση που της κόστισε, σύμφωνα με αναλυτές ξένων επενδυτικών οίκων, πάνω από 7 δισ. ευρώ. 

Η νέα τράπεζα θα έχει ενεργητικό άνω των 80 δισ. ευρώ, οι συνολικές χορηγήσεις -μετά από προβλέψεις- θα ξεπερνούν τα 63 δισ. ευρώ και οι συνολικές καταθέσεις διαμορφώνονται στα 40 δισ. ευρώ. Η Alpha Bank διαθέτει 430 καταστήματα και η Εμπορική 343 σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ το προσωπικό του ενοποιημένου ομίλου ανέρχεται στις 20.000.

Δεν υπάρχουν σχόλια: