18/10/12

20.000 απολύσεις αναμένονται στον τραπεζικό τομέα μετά τις ανακατατάξεις. Γι' αυτό & οι δήθεν πιέσεις της τρόικας για τις απολύσεις

Με διπλή διαπραγμάτευση, σε πολιτικό επίπεδο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής που ξεκινά σήμερα και σε τεχνικό, μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και τεχνικών κλιμακίων της τρόικας (που έμειναν στην Αθήνα), σκοπεύει η κυβέρνηση να λύσει το πρόβλημα του εργασιακού που φαίνεται πως αποτελεί το τελευταίο αγκάθι για να κλείσει και τυπικά η συμφωνία με την τρόικα. 

Προχθές, κυριολεκτικά στο παρά πέντε, απεφεύχθη το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις, με την παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά αλλά και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Δεν είναι τυχαία άλλωστε, η επίσημη δήλωση του κ. Στουρνάρα, αμέσως μετά την αποχώρηση της Τρόικας, ότι το υπουργείο Οικονομικών, που είναι ο θεματοφύλακας της ευστάθειας της οικονομίας, δεν θα παύσει να προτείνει συμβιβαστικές λύσεις σε όλα τα προβλήματα που ανακύπτουν, ακόμη και όταν αφορούν άλλα υπουργεία». Δήλωση, που από κάποιους ερμηνεύθηκε ως άδειασμα του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, που με τους χειρισμούς του, ουσιαστικούς και επικοινωνιακούς, δημιούργησε κλίμα πλήρους ασυμφωνίας, λίγες ώρες πριν από το κρίσιμο ταξίδι του πρωθυπουργού για τη Σύνοδο Κορυφής. Βέβαια, κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι το κλίμα αυτό, σε συνδυασμό με την εικόνα αντίδρασης που έβγαλαν προς τα έξω και οι πολιτικοί αρχηγοί ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, ήταν που θα βοηθήσει τον κ. Σαμαρά να διαπραγματευτεί σήμερα… 

Στην πράξη πάντως, σε πολιτικό επίπεδο ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους ότι οι τριετίες δεν μπορούν να καταργηθούν γιατί θα καταρρεύσει όλο το οικοδόμημα της μισθολογικής εξέλιξης στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, θα επισημάνει ότι μέσω της κατάργησης των τριετιών καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις και διαπραγματεύσεις, κάτι που είναι ενάντια στο ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο. 

Σε τεχνικό επίπεδο, η κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Εργασίας θα επιδιώξει να διατηρήσει παγωμένες τις τριετίες όπως είναι σήμερα, έως το τέλος όχι του 2014 αλλά του 2016, καθώς αναμένει θετική εξέλιξη στο αίτημα για διετή επιμήκυνση. Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε το υπουργείο Εργασίας απέστειλε email με τις προτάσεις του στην τρόικα. 

Από εκεί και μετά, θα νομοθετήσει ένα νέο μηχανισμό εξέλιξης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. 

Όσον αφορά στο θέμα των αποζημιώσεων, προκειμένου να ξεφύγει από το ασφυκτικό πρέσινγκ των δανειστών, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει ρίξει στο τραπέζι τις εξής προτάσεις: 

Α) να μη μειωθούν για τους εν ενεργεία εργαζόμενους οι αποζημιώσεις απόλυσης. 

Για τους νέους, να διατηρηθούν οι 12 μισθοί στα 16 χρόνια εργασίας στον ίδιο εργοδότη και για τα υπόλοιπα χρόνια να ακολουθηθεί ένας βηματισμός που θα οδηγεί όμως σε μικρότερο ποσό αποζημίωσης από αυτό που δίνεται σήμερα. 

Β) να διατηρηθεί το σύστημα για όλους όπως σήμερα, όμως η βάση υπολογισμού της αποζημίωσης να έχει ανώτατο πλαφόν τα 3.000 ευρώ. 

Τέλος, η Τρόικα ζητά και είναι πολύ πιθανό να γίνει δεκτό, να μειωθεί και ο χρόνος προειδοποίησης απόλυσης μάξιμουμ στους 3 ή το πολύ 4 μήνες, από 6 που ισχύει σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: