22/10/12

"Έκλεισε" το deal BP-Rosneft

Στην πώληση του 50% της ρωσικής πετρελαϊκής TNK-BP προς τον κρατικό κολοσσό Rosneft προχωρά η BP, έναντι 17,1 δισ. δολαρίων σε μετρητά συν μετοχές που θα αντιστοιχούν στο 12,84% της ρωσικής εταιρείας.

Βάσει των όρων της συναλλαγής, η BP θα χρησιμοποιήσει το ποσό των 4,8 δισ. δολαρίων που θα λάβει σε μετρητά για το μερίδιό της στην TNK-BP για να αγοράσει επιπλέον μερίδιο 5,66% στην Rosneft και να ανεβάσει τη συνολική συμμετοχή της στο 19,75%. Μετά την απόκτηση αυτού του μεριδίου, η BP θα έχει κερδίσει 12,3 δισ. δολάρια σε μετρητά από τη συναλλαγή, είπε.

Το deal σηματοδοτεί μια ιστορική αλλαγή στην παρουσία της BP στην ρωσική αγορά-κλειδί του πετρελαίου, απελευθερώνοντάς την από μια ταραχώδη κοινοπραξία με μια ομάδα προερχόμενων από τη Σοβιετική Ένωση δισεκατομμυριούχων και πιθανότατα δίνοντάς της πρόσβαση σε δικαιώματα εκμετάλλευσης πετρελαίου στην Αρκτική.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας η BP θα έχει δύο θέσεις στο εννεαμελές διοικητικό συμβούλιο της Rosneft και προσδοκά ότι θα έχει δικαίωμα, αντίστοιχο του μεριδίου της, στην κερδοφορία, την παραγωγή και τα αποθέματα της Rosneft σε μετοχική βάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: