23/10/12

Βαθμολογεί την Ελλάδα με το υψηλότερο "σκορ κινδύνου"


Με το υψηλότερο “σκορ κινδύνου” βαθμολογεί την Ελλάδα ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor΄s. Πιο συγκεκριμένα, ο οίκος δίνει “10” στην Ελλάδα, βαθμός που αντανακλά την εκτίμηση της S&P ότι η χώρα έχει “εξαιρετικά υψηλό επίπεδο” πιστωτικού κινδύνου στην οικονομία και “αρκετά υψηλό κίνδυνο” σε επίπεδο “οικονομικής ελαστικότητας” και “οικονομικών ανισορροπιών”.
Η εκτίμηση της S&P για “εξαιρετική υψηλό” πιστωτικό κίνδυνο αντανακλά όχι μόνο τους κινδύνους που εγείρονται από την άμεση έκθεση του τραπεζικού κλάδου στην επιδείνωση της φερεγγυότητας του κράτους μέσω των μεγάλων χαρτοφυλακίων κρατικών ομολόγων, αλλά επίσης την πεποίθηση του οίκου, ότι οι κρατικές πιστωτικές “εντάσεις” ενδέχεται να περιορίσουν την πιστοληπτική ικανότητα του ιδιωτικού τομέα.
Σύμφωνα με την Standard & Poor΄ s, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με δυσοίωνες οικονομικές προοπτικές. Ο οίκος εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα συνεχίσει να συρρικνώνεται το 2012 και το 2013, με την πιθανή αθροιστική πτώση να τοποθετείται στο 10%-11%, επιπλέον της συνολικής συρρίκνωσης κατά 15% από τα τέλη του 2008.
“Η δημοσιονομική σύγκλιση, η κατάρρευση της εγχώριας ζήτησης και το πάγωμα της πιστωτικής αγοράς θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν την ελληνική οικονομία στο μέλλον. Προβλέπουμε συνεπώς μία περίοδο ασθενούς οικονομικής ανάπτυξης και πληθωριστικών πιέσεων τα χρόνια μετά το 2013. Επιπλέον, οι επιπρόσθετες δημοσιονομικές προσαρμογές που θα απαιτηθούν πιθανώς από την Τρόικα, αν εφαρμοστούν θα παρατείνουν την συρρίκνωση της οικονομίας, οδηγώντας σε περαιτέρω μείωση της στήριξης για μελλοντικές δημοσιονομικές και δομικές μεταρρυθμίσεις, αποδυναμώνοντας έτσι την ήδη “δοκιμαστική” φύση της εντολής που έχει.

Επιπλέον, ο οίκος εκτιμά ότι η κουλτούρα πληρωμών στην Ελλάδα είναι πιο “αδύναμη” σε σχέση με άλλες δυτικές χώρες και ότι ο ιδιωτικός τομέας υπολείπεται σε εμπειρία για να αντιμετωπίσει μία ύφεση τέτοιου μεγέθους. “Οι παράγοντες αυτοί αντισταθμίζουν το χαμηλότερο επίπεδο μόχλευσης του ελληνικού ιδιωτικού τομέα σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η Standard & Poor΄ s βαθμολογεί με “8” τον τραπεζικό κίνδυνο στην Ελλάδα και βασίζεται στη θέση ότι η χώρα αντιμετωπίζει “υψηλό κίνδυνο” σε επίπεδο “θεσμικού πλαισίου”, “μέσο κίνδυνο” στην “ανταγωνιστικότητα” και “εξαιρετικό υψηλό κίνδυνο” στον τομέα χρηματοδότησης του συστήματος”. Ο οίκος σημειώνει ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο της Ελλάδας έχει βελτιωθεί σταδιακά και το νομικό πλαίσιο ενσωματώνει πλέον όλες τις προτεινόμενες οδηγίες του ευρωπαϊκού συμβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: