17/10/12

Στο δίκτυο της αμερικανικής Diamond Resorts πέντε ελληνικά ξενοδοχεία

Πέντε μεγάλα ελληνικά ξενοδοχεία πρόσθεσε στο δίκτυο της η Diamond Resorts International, μία από τις κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως στον χώρο του τουρισμού, αλλά και στις διακοπές χρονομίσθωσης, ανοίγοντας δρόμο για την έλευση περισσότερων Αμερικανών στην Ελλάδα.

Ο λόγος που επέλεξε να εντάξει στην ομπρέλα της ελληνικά ξενοδοχεία, είναι ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση το τελευταίο διάστημα για Ελλάδα.

Μάλιστα η πρόβλεψη είναι ότι τα επόμενα χρόνια η τάση θα είναι αυξητική για τους ελληνικούς προορισμούς.

Συγκεκριμένα η Diamond Resorts ανακοίνωσε ότι εξαγόρασε τις μετοχές της εταιρείας Aegean Blue Holdings Plc και προσθέτει στο δίκτυο της, πέντε μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, σε Κρήτη και Ρόδο, καθώς και 7.400 ιδιοκτήτες-μέλη, που έχουν δηλαδή αγοράσει δικαιώματα χρονομίσθωσης στα συγκεκριμένα ξενοδοχεία. Το διάστημα χρονομίσθωσης -σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία- κυμαίνεται από τα 30 έως και τα 60 χρόνια.

Στο δίκτυο της η Diamond Resorts πρόσθεσε 2 ξενοδοχεία στο νομό Ηρακλείου, το Village Heights Golf Resort, που βρίσκεται στη Χερσόνησο, και το Village Holiday Club, που βρίσκεται στο Κουτουλουφάρι, καθώς και δύο ξενοδοχειακές μονάδες που βρίσκονται στο Ρέθυμνο τα Leoniki Residence, και Grand Leoniki, όπως και το Sun Beach Holiday Club στην Ιαλυσό της Ρόδου.

Το σημαντικό αυτής της εξαγοράς είναι ότι η Ελλάδα προστίθεται ως προορισμός στο δίκτυο μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες στο χώρο του timesharing, σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για την χώρα.

Και η προσέλκυση Αμερικανών τουριστών, είναι από τα ζητούμενα. Ας μην ξεχνάμε ότι φέτος στο πρώτο εξάμηνο τόσο οι αφίξεις όσο και τα τουριστικά έσοδα από τις ΗΠΑ εμφανίζουν σημαντική πτώση της τάξης του 27% και 30% αντίστοιχα.

Η Diamond Resorts έχει τα γραφεία της στο Λας Βέγκας και ένα δίκτυο με 220 ξενοδοχεία σε 28 χώρες και προορισμούς που καλύπτουν ΗΠΑ και Χαβάη, Καναδά, Μεξικό, Καραϊβική, Νότια Αμερική, Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Αυστραλία. Επίσης έχει σχεδόν 500.000 ιδιοκτήτες – μέλη (χρονομεριδίων) και κάθε χρόνο στις 27.000 κλίνες που διαθέτει φιλοξενούνται περί το 1,4 εκατομμύρια άτομα (που κάνουν διακοπές με χρονομίσθωση).

Το τίμημα της εξαγοράς δεν έγινε γνωστό, ενώ η Aegean Blue Holdings που έχει συνάψει μακροχρόνιες συμβάσεις χρονομεριστικής μίσθωσης, σύμφωνα με τον Νόμο 1652/1986, με τα πέντε ξενοδοχειακά συγκροτήματα, διευκρινίζει ότι η πώληση των μετοχών της, στην Diamond Resorts International δεν συνεπάγεται αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος των πέντε ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, αλλά μόνο την μεταβίβαση των μακροχρόνιων συμβάσεων χρονομεριστικής μίσθωσης.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι κάποιες ελληνικές ξενοδοχειακές μονάδες είχαν προχωρήσει στην παραχώρηση τμήματος των μονάδων τους, με την πολιτική της χρονομίσθωσης εξασφαλίζοντας πληρότητα, στις μονάδες τους.

Πόσο όμως κοστίζει να αγοράσει κάποιος δικαίωμα σε διακοπές με χρονομίσθωση; Για παράδειγμα η τιμή για μία βδομάδα διακοπών, σε 5άστερο ξενοδοχείο στη Ρόδο, κοστίζει από 7.000 έως 9.000 ευρώ για 35 χρόνια (η τιμή διαμορφώνεται ανάλογα με την περίοδο), όταν η διαμονή μιας βδομάδας στο ίδιο ξενοδοχείο –για τέσσερα άτομα- κοστίζει 420 ευρώ την ημέρα, ήτοι 2.940 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: