10/10/12

Χωρίς επικουρικό μένουν χιλιάδες ασφαλισμένοι

Εκτός κοινωνικής επικουρική ασφάλιση θα βρεθούν από τις αρχές του 2013, χιλιάδες ασφαλισμένοι από τουλάχιστον 11 επαγγελματικές ομάδες, εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, υπάλληλοι φαρμακευτικών επιχειρήσεων, τραπεζοϋπάλληλοι, χημικοί, ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί και ιδιωτικοί υπάλληλοι.Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, μέσα από τις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις, επέλεξαν τα ταμεία τους να μείνουν εκτός Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) και με έγγραφό του το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας επισημαίνει ότι ο χρόνος περνά κι αν μέχρι το τέλος του 2012 δεν ζητηθεί η επανένταξή τους στο νέο επικουρικό, θα βρεθούν εκτός κοινωνικής ασφάλισης. 

Μάλιστα, στο έγγραφο που αποκαλύπτει σήμερα το Capital.gr ξεκαθαρίζεται ότι δεν υπάρχει ενημέρωση ως προς τις διαδικασίες που ακολουθούν οι τομείς – κλάδοι των συγκεκριμένων επικουρικών, με αποτέλεσμα «και εάν δεν ολοκληρωθούν εγκαίρως οι απαραίτητες ενέργειες» τα ταμεία υπό τη νέα τους μορφή, να μην είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν τους ασφαλισμένους τους.

Στην πράξη, το υπουργείο προειδοποιεί ότι οι χιλιάδες ασφαλισμένοι θα βρεθούν στον αέρα, εάν δεν κινηθούν με ταχύτατους ρυθμούς οι διαδικασίες μετατροπής των επικουρικών ταμείων σε επαγγελματικά. Και αυτό όχι γιατί κατ’ ανάγκη υπάρχει ένσταση στην άρνηση των ταμείων να ενταχθούν στο νέο υπερ-επικουρικό, αλλά γιατί στην οδό Σταδίου εκτιμούν ότι δεν έχουν κινηθεί οι απαιτούμενες διαδικασίες προκειμένου τα συγκεκριμένα ταμεία να μετατραπούν από επικουρικά ταμεία στο πλαίσιο της κοινωνικής ασφάλισης, σε ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης. 
Αναλυτικά, το έγγραφο έχει αποσταλεί στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιατρικών Φαρμακευτικών Επισκεπτών Φαρμακευτικών και συναφώς Επαγγελμάτων και κλάδων, την Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλλήλων Ελλάδος, την Πανελλήνια Εργαζομένων στα Πετρελαιοειδή Διυλιστήρια και Χημική Βιομηχανία, την Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδος, την Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ, η Ένωση Ελλήνων Χημικών, την Ομοσπονδία Τελωνειακών Υπαλλήλων Ελλάδος, την Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Πρόκειται για τις Ομοσπονδίες και Ενώσεις που με εξώδικες γνωστοποιήσεις και δηλώσεις τους προς το υπουργείο Εργασίας, αιτήθηκαν εμπρόθεσμα, την εξαίρεση των ταμείων, τομέων και κλάδων ασφάλισης των μελών τους, από την ένταξη στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης. 

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, αναφέρεται στο έγγραφο με την ένδειξη «ΕΠΕΙΓΟΝ», τα εξαιρεθέντα ταμεία μετατρέπονται αυτοδίκαια από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου. 

Μάλιστα, επισημαίνεται ότι μέσα στον Ιούλιο υπήρξαν συναντήσεις με εκπροσώπους των ταμείων, προκειμένου το υπουργείο Εργασίας να συνδράμει στο δύσκολο έργο για τη μετατροπή των ταμείων από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (επαγγελματικά ταμεία). 

«Επειδή από τότε παρήλθε ικανό χρονικό διάστημα χωρίς ενημέρωση των υπηρεσιών μας, και ο χρόνος ολοκλήρωσης των διοικητικών ενεργειών σύστασης και λειτουργίας των νέων ταμείων είναι πλέον περιορισμένος, είναι επιτακτική ανάγκη η ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων διαδικασιών, προκειμένου από την 1η Ιανουαρίου του 2013 το νέο Ταμείο να είναι σε θέση να καταβάλλει ομαλά και απρόσκοπτα τις παροχές συντάξεων στους ασφαλισμένους του», αναφέρεται χαρακτηριστικά. 

Και συνεχίζει: «Για τους παραπάνω λόγους παρακαλούμε να μας γνωρίσετε το συντομότερο δυνατό, το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι διαδικασίες μετατροπής, όπως η εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης, η κατάρτιση καταστατικού, η μηχανογραφική εξυπηρέτηση κλπ. 

Με το έγγραφο, το υπουργείο Εργασίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου υποστηρίζοντας ότι στην περίπτωση κατά την οποία δεν έχουν ολοκληρωθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες έγκαιρης μετατροπής, ο χρόνος πιέζει. Αντίστοιχη πίεση υπάρχει και όσον αφορά σε μια δυνατή, όχι όμως και πολύ πιθανή, αίτηση επανένταξης κάποιων κλάδων στο ΕΤΕΑ, που βάσει όλων των ενδείξεων αναμένεται να αποτελέσει τον «ΕΟΠΥΥ της επικούρισης». Ο νόμος ορίζει ότι το αργότερο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2012 θα πρέπει να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση επανένταξης στο νέο ταμείο. 

Αν η μετατροπή των ταμείων δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, και δεν υποβληθεί από τις οργανώσεις αίτηση ένταξης στο ΕΤΕΑ, τότε οι χιλιάδες ασφαλισμένοι θα βρεθούν στον αέρα. «Δεν συνεπάγεται αυτοδίκαια ένταξη στο ΕΤΕΑ, αλλά ούτε και αυτοδίκαιη επαναφορά τους στην πρότερη νομική τους κατάσταση» επισημαίνεται στην επιστολή που έχουν λάβει από τις 19 Σεπτεμβρίου, οι Οργανώσεις. 

Δηλαδή, από την 1η Ιανουαρίου του 2013 δεν θα λειτουργούν ως αυτοτελή νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Θα λειτουργούν υποχρεωτικά ως ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης, χωρίς όμως να έχει εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους, υπό το νέο καθεστώς. Με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους τους, όπως εμφατικά υπογραμμίζεται και στο έγγραφο. 

Νέα ανησυχητική τροπή
Το θέμα λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, μετά την απόφαση του υπουργείου Εργασίας να προχωρήσει στην κατάργηση της εισφοράς υπέρ τρίτων που ισχύει στο επικουρικό ταμείο των βενζινοπωλών (ΤΕΑΠΥΚ). Το ταμείο δεν ανήκει σε αυτά που έχουν κάνει αίτηση εξαίρεσης. Όμως, τα περισσότερα από αυτά που έχουν αιτηθεί τη μη ένταξή τους στο νέο επικουρικό, χρηματοδοτούνται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο από κοινωνικούς πόρους. Εάν το υπουργείο Εργασίας συνεχίσει να «κόβει» από τα επικουρικά τους κοινωνικούς πόρους, κυρίως δε από τα επικουρικά που σε λίγους μήνες θα βγουν εκτός κοινωνικής ασφάλισης, και κατά συνέπεια εκτός άμεσης δικαιοδοσίας του κράτους και του υπουργείου Εργασίας, τότε η βιωσιμότητα των συγκεκριμένων ταμείων και κυρίως οι παροχές που σήμερα δίνουν θεωρούνται αβέβαιες. Και όπως εξηγούν στο Capital.g rοι ειδικοί, η αύξηση των εισφορών και η μείωση των παροχών σε αυτά τα ταμεία, θα είναι αναπόφευκτη. Και μάλιστα, τις αποφάσεις αυτές δεν θα τις λάβει κάποια κυβέρνηση, αλλά οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι θα έχουν και τον βασικό έλεγχο των Επαγγελματικών τους ταμείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: