3/4/12

Οι εταιρείες που αύξησαν τον τζίρο τους εν μέσω κρίσης

Με όχημα την επέκταση σε νέες αγορές, την ανάληψη νέων έργων στο εξωτερικό, την ενίσχυση των εξαγωγών, την άνοδο των τιμών των προϊόντων τους διεθνώς και τις ωφέλειες από την αποτελεσματικότερη διαχείριση των λειτουργικών δραστηριοτήτων, οι FF Group, ΕΛΒΑΛ και ΜΕΤΚΑ κατάφεραν τη χειρότερη -μέχρι σήμερα- χρονιά του ελληνικού Χρηματιστηρίου σε επίπεδο εταιρικών αποτελεσμάτων να “σπάσουν” το φράγμα του 1 δισ. ευρώ σε πωλήσεις. 

Η επίδοση αυτή αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία εάν συνυπολογιστούν οι κλάδοι που δραστηριοποιούνται οι τρεις εισηγμένες, το λιανεμπόριο (FF Group), η παραγωγή, επεξεργασία και εμπορία προϊόντων αλουμινίου (ΕΛΒΑΛ) και η κατασκευή έργων μεγάλης κλίμακας στους τομείς της ενέργειας, υποδομών και άμυνας (ΜΕΤΚΑ). Με εξαίρεση ίσως τη θυγατρική του ομίλου Μυτιληναίου, οι υπόλοιπες δύο παρέμειναν στο σύνολο της χρονιάς εκτεθειμένες σε κινδύνους όπως η περαιτέρω υποχώρηση των καταναλωτικών δαπανών, κυρίως στην Ελλάδα όπου πραγματοποιεί το 50% περίπου του συνολικού της τζίρου, για την πρώτη και η πτώση της τιμής του πρωτογενούς αλουμινίου, για τη δεύτερη. Ποιοι παράγοντες έκαναν τη διαφορά; 

ΕΛΒΑΛ: Λόγω της ισχυρής ζήτησης από τις ευρωπαϊκές αγορές για προϊόντα έλασης αλουμινίου, η ΕΛΒΑΛ πέτυχε αυξημένες τιμές που σε συνδυασμό με τον αυξημένο όγκο, οδήγησαν τον κύκλο εργασιών του ομίλου στα 1,062 δισ. ευρώ. Η εταιρεία -αξιοποιώντας τα οφέλη από την ολοκλήρωση του επενδυτικού προγράμματος στη μονάδα των Οινοφύτων με στόχο τη βελτίωση της παραγωγής, ανεβάζοντας τη δυναμικότητα στους 232 χιλ. τόνους, από 225 χιλ. τόνους το 2010- είχε επαρκή δυναμικότητα ώστε με υψηλούς όγκους παραγωγής-πωλήσεων, να εκμεταλλευτεί τις υψηλές (σε ορισμένες περιπτώσεις και σε ιστορικά υψηλά) τιμές. 

Οι υψηλές τιμές του πρωτογενούς αλουμινίου στο LSE για το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς αξιοποιήθηκαν επίσης στο έπακρο. Οι πωλήσεις του ομίλου θα ήταν ακόμη μεγαλύτερες εάν δεν παρέμενε υπό πίεση ο τομέας διέλασης που εξακολουθεί να είναι πιεσμένος λόγω των προβλημάτων στην ελληνική οικονομία και ειδικότερα στον κλάδο της οικοδομής. Συνολικά, οι ενοποιημένες πωλήσεις της ΕΛΒΑΛ στο εξωτερικό έφθασαν το 88% του συνολικού τζίρου (σε αξία), με παρουσία σε 80 χώρες συνολικά. 

ΜΕΤΚΑ: Η επιτάχυνση των έργων σε Συρία και Τουρκία ήταν, σύμφωνα με τη Beta Sec., ο βασικός καταλύτης πίσω από την εντυπωσιακή άνοδο του τζίρου της ΜΕΤΚΑ που έφθασε στα 1.003,7 εκατ. ευρώ, έναντι 581,3 εκατ. ευρώ το 2010 (+63% σε σχέση με πέρυσι). Συγκεκριμένα, η συνεισφορά της Συρίας στον τζίρο ανήλθε στα 343,8 εκατ. ευρώ (περίπου στο 51% του έργου) ενώ τα έργα στην Τουρκία αφορούσαν τζίρο 434,4 εκατ. ευρώ. 

Πλέον, η εταιρεία καθιερώνεται ως μία εκ των ισχυρότερων Ευρωπαϊκών και όχι μόνο εταιριών σε ενεργειακά έργα EPC, και μια από τις σημαντικότερες ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, με ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων που προσεγγίζει τα 1,7 δισ. ευρώ. Οι αναλυτές σημειώνουν πως ενδεχόμενη απώλεια εσόδων μέσα στο 2012 αναμένεται να αναπληρωθεί από την πλήρη λειτουργία των δύο ενεργειακών εργοστασίων, αλλά και από την έναρξη λειτουργίας της Korinthos Power. Σημειώνεται ότι η ΜΕΤΚΑ σήμερα εκτελεί ταυτόχρονα έργα συνολικής ισχύος 5.000ΜW σε 6 χώρες. 

FF Group: Για πρώτη φορά στην ιστορία της, οι πωλήσεις της Folli Follie Group έσπασαν το φράγμα του 1 δισ. ευρώ το 2011 και διαμορφώθηκαν σε 1,021 δισ. ευρώ. Η ενοποίηση των Folli Follie, Elmec, KAE έφερε θετικά αποτελέσματα τόσο σε επίπεδο τζίρου όσο και γενικότερα συνεργιών σε λειτουργική βάση. 

Καταλύτης για την επίδοση αυτή αποτέλεσε ο τομέας του λιανικού ταξιδιωτικού εμπορίου (πωλήσεις +15,1% στα 291 εκατ. ευρώ) και των κοσμημάτων (πωλήσεις +3,6% στα 493,4 εκατ. ευρώ), ενώ θετική ήταν η συνεισφορά από τη λειτουργία των πρατηρίων καυσίμων κατά το δεύτερο εξάμηνο, καθώς και η ωρίμανση της λειτουργίας των ανακαινισμένων καταστημάτων της αλυσίδας. Παράλληλα, υπήρξε ραγδαία ανάπτυξη στο δίκτυο και στις πωλήσεις στην αναπτυσσόμενη αγορά της Κίνας. Ο ελληνικός όμιλος είχε ως στόχο τη δημιουργία 125 σημείων πώλησης της αλυσίδας Folli Follie στην ηπειρωτική Κίνα για το 2011, από 100 που βρισκόταν σε λειτουργία στο τέλος του 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια: