16/4/12

Απίθανη μια αντιευρωπαϊκή κυβέρνηση στην Ελλάδα


Απίθανο θεωρεί το ενδεχόμενο μίας ριζικής αλλαγής στην ελληνική πολιτική σκηνή μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου η Goldman Sachs, παρά τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων με τους χειρισμούς των δύο μεγάλων κομμάτων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με νέα έκθεση της Goldman Sachs, στην Ελλάδα δεν υφίσταται πλέον ο παραδοσιακός διαχωρισμός ανάμεσα σε κέντρο-αριστερά (ΠΑΣΟΚ) και κέντρο-δεξία (ΝΔ), καθώς τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν υποστεί μείωση της δημοτικότητάς τους στις δημοσκοπήσεις. Ενώ στο παρελθόν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συγκέντρωναν ποσοστά περίπου 70-80% μαζί, πλέον η δύναμη τους έχει μειωθεί σε περίπου 30-40%, γεγονός που φανερώνει την έντονη δυσφορία των ψηφοφόρων για τους χειρισμούς τους. 
 
Από την άλλη πλευρά, το γεγονός ότι τα δύο μεγάλα κόμματα συμμετείχαν στην κυβέρνηση Παπαδήμου έχει δημιουργήσει καινούρια δεδομένα στην πολιτική σκηνή της χώρας, καθώς τίθεται πλέον το δίλλημα: αυτών που είναι διατεθειμένοι να υποστηρίξουν τη λιτότητα ως τον μόνο δρόμο παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη και αυτών που αντιτίθενται στην ευρωπαϊκή πολιτική, κόντρα στα σκληρά μέτρα. 
 
Αυτό έχει δημιουργήσει ανησυχίες στην αγορά, αφού οι ελληνικές εκλογές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια αντιευρωπαϊκή κυβέρνηση, η οποία θα μπορούσε να διακόψει τις προσπάθειες προσαρμογής και να δημιουργήσει κινδύνους για την οικονομική σταθερότητα.
 
Ωστόσο, η Goldman Sachs θεωρεί απίθανο το ενδεχόμενο σχηματισμού αντιευρωπαϊκής κυβέρνησης, για τρεις λόγους. 
 
Πρώτον, εξαιτίας του εκλογικού νόμου (με μπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόμμα), που δίνει τη δυνατότητα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ακόμα κι αν συγκεντρώσουν ποσοστό 30-40% μαζί, να μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση πλειοψηφίας και να συνεργαστούν.
 
Δεύτερον, υπάρχουν πολλά κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία είναι διαιρεμένα, με έντονες ιδεολογικές διαφορές μεταξύ τους, με συνέπεια η πιθανότητα να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν έναν σταθερό συνασπισμό να είναι αρκετά χαμηλή.
 
Τρίτον, οι εταιρείες δημοσκοπήσεων συνεχίζουν να προειδοποιούν ότι το υψηλό ποσοστό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων δημιουργεί ένα ευρύ περιθώριο λάθους γύρω από τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις. Δεδομένης της υψηλής στήριξης για την ελληνική προοπτική στη ζώνη του ευρώ, οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις υποεκτιμούν κατά πάσα πιθανότητα τον παράγοντα οι Έλληνες να ψηφίσουν εκείνους που μπορούν να εξασφαλίσουν την ευρωπαϊκή προοπτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: