16/4/12

Περιφρονητικός και αγέρωχος ο Μπράιβικ στην πρώτη ημέρα της δίκης του

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ισχύουν από σήμερα το πρωί γύρω από Περιφερειακό Δικαστήριο του Όσλο, όπου διεξάγεται η πρώτη ημέρα της δίκης του Αντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, ο οποίος κατηγορείται ότι σκότωσε 77 ανθρώπους τον Ιούλιο του 2011 στο Όσλο.


Μόλις οι αστυνομικοί έφεραν τον Μπράιβικ στην αίθουσα και του έβγαλαν τις χειροπέδες, εκείνος απηύθυνε ακροδεξιό χαιρετισμό στο ακροατήριο, το οποίο αποτελείται από τις οικογένειες των θυμάτων, επιζήσαντες και δημοσιογράφους.Ο χαιρετισμός αυτός, εξηγεί στο μανιφέστο του αντιπροσωπεύει τη δύναμη, την τιμή και την πρόκληση απέναντι στους μαρξιστές τυράννους της Ευρώπης".

Ο 33χρονος κατηγορούμενος παρουσιάστηκε ως συγγραφέας στο δικαστήριο και μάλιστα διόρθωσε τον δικαστή όταν είπε πως είναι άνεργος. "Αυτό δεν είναι ακριβές, είμαι συγγραφέας", είπε ο Μπράιβικ διευκρινίζοντας πως άρχισε να γράφει στη φυλακή.



Επίσης ο Μπράιβικ δήλωσε πως το δικαστήριο δεν νομιμοποιείται να τον δικάσει. "Δεν αναγνωρίζω το νορβηγικό δικαστήριο", είπε χαρακτηριστικά. 


Αυτό όμως που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στου πάντες ήταν ότι, ο αμετανόητος μακελάρης του Όσλο, δάκρυσε παρακολουθώντας το 12λεπτο προπαγανδιστικό βίντεο που είχε δημοσιοποιήσει ο ίδιος την ημέρα των επιθέσεων.

Ο Μπράιβικ άρχισε να κλαίει τη στιγμή που στο δικαστήριο προβλήθηκε η ταινία. Πρόκειται για ένα μοντάζ από φωτογραφίες και σχέδια που εικονίζουν κυρίως μουσουλμάνους εξτρεμιστές. Νωρίτερα, είχε ακούσει με απάθεια τους εισαγγελείς να διαβάζουν τα ονόματα των θυμάτων του και να αφηγούνται, με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, τη σφαγή που διέπραξε, ενώ χαμογέλασε όταν ένας από τους εισαγγελείς, ο Σβάιν Χόλντεν, υπενθύμισε το παρελθόν του.



Πάντως, ο Μπράιβικ θα δηλώσει "αθώος" και θα ισχυριστεί πως βρισκόταν σε "νόμιμη άμυνα" απέναντι στους "προδότες της πατρίδας του".


Η περιοχή γύρω από το δικαστήριο έχει αποκλειστεί από την αστυνομία και όλοι όσοι θα εισέλθουν στην αίθουσα -δημοσιογράφοι, συνεργεία, επιζήσαντες και κοινό-περνούν από αυστηρό έλεγχο.


 Ο Μπράιβικ κατηγορείται για βομβιστικές επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών κτιρίων στο Όσλο που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οκτώ άνθρωποι και για τις δολοφονίες 69 ανθρώπων σε κατασκήνωση του Εργατικού Κόμματος στο νησί Ουτόγια, κοντά στην πρωτεύουσα.

Αύριο Τρίτη, ο 33χρονος Μπράιβικ θα καταθέσει. Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει δέκα εβδομάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: