20/4/12

Ιστορικές ζημιές ανακοίνωσαν οι τράπεζες

Ιστορικές ζημιές για το 2011 ανακοινώνουν σήμερα, εκπνοή της σχετικής προθεσμίας, οι ελληνικές τράπεζες, λόγω, κυρίως, της μεγάλης απομείωσης της αξίας των ομολόγων από το πρόσφατο "κούρεμα". Υπολογίζεται ότι αυτές θα φτάσουν τα 25 δισ. ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνονται οι επιπτώσεις από την αξιολόγηση της BlackRock.

Παράταση παίρνει, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, η έκδοση αποτελεσμάτων από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το οποίο αναμένεται τελικά να ενταχθεί στη ρύθμιση για ενίσχυση από το EFSF (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας). Ανάλογη προσπάθεια καταβάλλουν και οι διοικήσεις των κυπριακών τραπεζών.

Διαβάστε εδώ  και εδώ τα σχετικά ρεπορτάζ.

Εθνική Τράπεζα
Ζημίες 11,7 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα για το 2011, έναντι κερδών 406 εκατ. ευρώ του 2010. Οι συνολικές ζημίες του Ομίλου ανήλθαν σε 12,3 δισ. ευρώ καθώς περιλαμβάνονται και απομειώσεις ύψους 1,1 δισ. ευρώ ( μετά από φόρους ) όλων των απαιτήσεων του ελληνικού δημοσίου.

Οι ζημιές πριν την απομείωση των ομολόγων και λοιπών έκτακτων στοιχείων και δαπανών ανήλθαν στα 242 εκατ. ευρώ. Εν τω μεταξύ, παρά τις ζημιές στην Ελλάδα η κερδοφορία των θυγατρικών επιχειρήσεων έφθασε στα 368 εκατ. ευρώ.        
   
Alpha Bank
Συνολικές ζημιές ύψους 3,8 δισ. ευρώ εμφάνισε η Alpha Bank για το 2011, έναντι ζημιών 535 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2010.  Στα αποτελέσματα  περιλαμβάνονται τόσο οι ζημιές από τα ελληνικά ομόλογα, όσο και από δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, ύψους 2,1 δισ. ευρώ. Η Alpha Bank, όπως αναφέρει η διοίκηση της συνέχισε την πολιτική απομόχλευσης του ισολογισμού με αποτελέσμα το συνολικό χαρτοφυλάκιο στα 49 δισ. ευρώ ( ετήσια μείωση 1,8 δις. ευρώ ).     
 
Tράπεζα Πειραιώς
 
Στα 5,9 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε η ζημιά για την Τράπεζα Πειραιώς από το PSI, όπως ανακοίνωσε η τράπεζα. Οι συνολικές ζημίες για την Τράπεζα  ανήλθαν στα 6,6 δισ. ευρώ  που εμφανίζει αρνητικά ίδια κεφάλαια -1,94 δισ. ευρώ.  
Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο Όμιλος Πειραιώς, μετά από απόφαση του ΔΣ της Τράπεζας στις 07.03.12, συμμετείχε στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων PSI με το σύνολο των επιλέξιμων (eligible) ΟΕΔ και δανείων που είχε στην κατοχή του, η ονομαστική αξία των οποίων ανερχόταν σε €7,7 δισ. 

Στο πλαίσιο αυτό, η συνολική απομείωση που αναγνωρίστηκε κατά τη χρήση 2011 και σχετίζεται με τo PSI ανήλθε σε €5,9 δισ (€1,1 δισ στο 9μηνο 2011 και €4,8 δισ στο 4ο 3μηνο του 2011).

Attica Bank
Ζημιές 249 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε για την περσινή χρονιά η Attica Bank.

Eurobank 
Ζημίες ύψους 4,6 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων ( PSI)  εμφάνισε η Eurobank για το 2011. Oι συνολικές ζημιές ανήλθαν στα 5,5 δισ. ευρώ, καθώς περιελήφθησαν έκτακτες προσαρμογές 856 εκατ. ευρώ- που είχαν ήδη υπολογιστεί και επηρεάσει τα εποπτικά κεφάλαια (λόγω κυρίως της αποτίμησης μετοχικών τίτλων σε τρέχουσες τιμές και της απομείωσης της υπεραξίας επενδύσεων του εξωτερικού (goodwill). Τα λειτουργικά αποτελέσματα της τράπεζας ανήλθαν σε (-€29εκατ.) το 2011, παρά τη βαθιά ύφεση της ελληνικής οικονομίας. 

Το σύνολο ιδίων Κεφαλαίων  ανήλθε σε 875εκατ. μετά την πλήρη επίπτωση του PSI. Η ολοκλήρωση της πώλησης της Polbank EFG και της Eurobank Tekfen βελτιώνει τη Ρευστότητα περίπου κατά 3,5δισ. ευρω και ισοδυναμεί με ενίσχυση των Βασικών Κυρίων Κεφαλαίων κατά 1δισ. ευρώ, συνυπολογιζομένης της επαναγοράς υβριδικών τίτλων και τίτλων μειωμένης εξασφάλισης κατά το Α΄ τρίμηνο του 2012. Η σταθεροποίηση, παρά την κρίση, των Καθαρών Οργανικών Εσόδων προ Προβλέψεων ανήλθε σε 1,2 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: