26/4/12

Δέσμευση τραπεζικών καταθέσεων χωρίς ακρόαση για τους φοροοφειλέτες

Στην άμεση δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και τραπεζικών λογαριασμών θα μπορεί να προχωρά, χωρίς νομικά προσκόμματα, το υπουργείο Οικονομικών στις περιπτώσεις φορολογούμενων που έχουν υποπέσει σε σημαντικές παραβάσεις φοροδιαφυγής. 

Πρόκειται για τις περιπτώσεις που δεν έχει αποδοθεί συνολικά στο δημόσιο ποσό άνω των 150 χιλ. ευρώ από ΦΠΑ και άλλους παρακρατούμενους φόρους, καθώς και στις περιπτώσεις έκδοσης και λήψης εικονικών, πλαστών και νοθευμένων φορολογικών στοιχείων εφόσον η αξία των συναλλαγών αυτών ξεπερνά τις 300 χιλ. ευρώ. 

Σε σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, η οποία υπεγράφη από τον αναπληρωτή υπουργό κ. Παντελή Οικονόμου και εστάλη σε όλες τις εφορίες ορίζεται ότι στις παραπάνω περιπτώσεις φοροδιαφυγής θα μπορούν οι φορολογικές αρχές να δεσμεύουν άμεσα τα περιουσιακά στοιχεία και το 50% των τραπεζικών καταθέσεων ή περιεχομένου σε τραπεζικές θυρίδες. 

Η κλήση σε ακρόαση του φορολογούμενου θα γίνεται στις περιπτώσεις αυτές μετά την δέσμευση, διότι όπως αφήνεται να εννοηθεί στην εγκύκλιο οι καταθέσεις θα μπορούσαν να αποσυρθούν. 

Μετά τη δέσμευση οι φορολογικές αρχές είναι υποχρεωμένες εντός 15 ημερών να καλέσουν εγγράφως τον φορολογούμενο για ακρόαση δίνοντάς του με την επίδοση ειδοποίησης 10ημερη προθεσμία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: